کد خبر: 135201
A

بهشتی پور: «جو بایدن» تلاش می‌کند در مورد برجام به عربستان تضمین‌های کافی را بدهد

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل می گوید: بایدن تلاش می کند تضمین های کافی را به عربستان بدهد که اگر توافقی با ایران داشته باشیم در ضدیت با عربستان نیست. ضمن اینکه عربستان با حمایت آمریکا در حال مذاکره و گفت و گو با ایران است. این گفت و گو ها امروز از سطح امنیتی بالاتر رفته و گفت و گو های سیاسی به زودی شروع می شود. برنامه دو کشور بازگشایی سفارت عربستان در ایران و سفارت ایران در ریاض است.

بهشتی پور: «جو بایدن» تلاش می‌کند در مورد برجام به عربستان تضمین‌های کافی  را بدهد

به گزارش دیده بان ایران؛  حسن بهشتی پور در پاسخ به این سوال که در ارتباط با سفر اخیر آقای بایدن به خاورمیانه آیا می توان ارتباطی بین این سفر و مذاکرات برجام پیش بینی کرد؟ اظهار داشت: در مورد سفر آقای بایدن به عربستان سعودی سه هدف اصلی وجود دارد؛ سیاست اعلامی و رسمی آمریکا بهبود روابط عربستان و آمریکا به صورت کلی است ولی از تحلیل شرایط موجود در روابط دو کشور می توان این برداشت را داشت که در شرایط موجود و در فضای روابط فعلی عربستان و آمریکا مهمترین هدف بایدن از این سفر متقاعد کردن عربستان سعودی است تا تولید نفت خود را افزایش بدهد و به بازار انرژی کمک کند چون این بازار جهانی تحت تاثیر تحریم روسیه قرار دارد و آمریکا می خواهد شرایط را تغییر دهد. قیمت نفت و گاز بالا رفته و این وضعیت در داخل آمریکا و اروپا تاثیر گذاشته و تورم را به عدد بی سابقه 9% رسانده است که در چهل سال گذشته بی سابقه بوده است. از طرفی افزایش قیمت سوخت موجب نارضایتی شده است. 5 دلار برای هر گالن بنزین برای آمریکایی ها سنگین است.

وی افزود: دومین هدف این است که با عربستان سعودی قراردادهای جدیدی ببندد و سلاح های بیشتری بفروشند و رونقی بر وضعیت شرکت های تولید کننده سلاح در آمریکا بدهند. این موارد درحالی است که آقای بایدن به دلیل سیاست های آل سعود در یمن و قتل خاشقچی به شدت به عربستان انتقاد می کرد ولی امروز همه چیز را فراموش کرده اند و به سمت عمل گرایی رفته اند. سومین هدف تعیین تکلیف در مورد جنگ یمن است امروز آتش بس برقرار شده ولی دولت فراگیری در یمن تشکیل نشده است و حتی در مورد سیاست رسمی بایدن که فشار بر عربستان برای خروج از یمن بود امروز با بی تفاوتی آمریکا روبرو هستیم اما در این بین حتما در مورد برجام و ایران گفت و گو خواهد شد.

بایدن تلاش می کند تضمین های کافی در مورد برجام به عربستان بدهد

بنابر گزارش دیده بان ایران؛ بهشتی پور ادامه داد: آقای بایدن تلاش می کند تضمین های کافی را به عربستان بدهد که اگر توافقی با ایران داشته باشیم در ضدیت با عربستان نیست. ضمن اینکه عربستان با حمایت آمریکا در حال مذاکره و گفت و گو با ایران است. این گفت و گو ها امروز از سطح امنیتی بالاتر رفته و گفت و گو های سیاسی به زودی شروع می شود. برنامه دو کشور بازگشایی سفارت عربستان در ایران و سفارت ایران در ریاض است. بنابراین من فکر نمی کنم عربستان تهدیدی امنیتی ایجاد کند زیرا وقتی قرار بر مذاکره با ایران باشد اعتماد بیشتری در جریان است و آینده توافقات ایران و غرب لحاظ می شود. اگر چه گفت و گو ها به جایی نرسیده است اما گفته شده که ظرف چند هفته دیگر مذاکرات مجددا از سر گرفته می شود. طولانی شدن مذاکرات به زیان دو طرف است و باید دید روند مذاکرات چه زمانی شروع خواهد شد.

بهشتی پور در مورد اینکه عادی سازی روابط بین اسرائیل و کشور های عربی چه تاثیری بر ایران دارد؟ گفته می شود این وضعیت و امنیت اسرائیل در منطقه نیز در مذاکرات هسته ای مطرح شده است، اظهار داشت: ارتباطاتی وجود دارد چون در عالم سیاست پدیده ها با هم در ارتباط و در تاثیر متقابل بر هم هستند. باید به این واقعیت توجه کرد که راهبرد رژیم صهیونیستی از 1947 تا امروز بر این بود که برای خود مشروعیت سازی کند زیرا این رژیم از ابتدا به شکل نامشروعی به وجود آمد، اما اسرائیل به تدریج افکار عمومی را با خود همراه کرد و موقعیت خود را در فلسطین اشغالی تثبیت کرد تا اینکه فلسطینیان بالاخره راضی به کنار آمدن با اسرائیل شدند اما بخش هایی که از نظر سازمان ملل اشغالی است یعنی غزه و کرانه باختری و بیت المقدس شرقی باز از نگاه اسرائیل اشغال نیست و به دنبال دست درازی به این مناطق است همانطور که دیدیم کلیت قدس را به عنوان پایتخت اعلام کرد و شرق و غرب این منطقه را یکی دانست و در کرانه باختری شهرک سازی کرده و ارتباط این منطقه را با سایر مناطق فلسطین اشغالی قطع کرده است.

مظلوم نمایی، توسعه طلبی و مشروعیت سازی سال هاست از سوی اسرائیل دنبال می شود

وی افزود: در چنین وضعیتی اسرائیل سعی می کند روابط خود را با کشور های عربی گسترش دهد و روند مشروعیت سازی را تا فضای سیاسی کشور های عربی توسعه داده است در این خصوص مغرب و سودان و امارات و بحرین به این شرایط تن دادند. برخی اشاره می کنند که این وضعیت به دلیل ترس از ایران در میان این کشور ها بود ولی من عقیده دارم این انگیزه نقش کاتالیزور و تسریع کننده داشت اما عامل اصلی همین سیاست های اسرائیل است. مظلوم نمایی، توسعه طلبی و مشروعیت سازی سال ها در جریان بود و اگر ایران با اسرائیل مشکل نداشت باز سیاست مظلوم نمایی در اسرائیل به بهانه های مختلف دنبال می شد. بحث ایران هراسی نقش داشت و تسریع کننده بود و امروز اسرائیل به دنبال عادی سازی روابط با کویت و قطر و عربستان است اما واقعیت این است که راهبردی کلان وجود دارد و در صلح ابراهیم جلوه گر است. هدف در درجه اول عادی سازی و مشروعیت سازی برای اسرائیل است و در قدم دوم اسرائیل به دنبال تشکیل اتحادی بر علیه ایران است. نباید فراموش کنیم که همه چیز بر علیه ایران نیست و در پشت داستان هدف مشروعیت سازی برای اسرائیل است.

راهبرد رژیم صهیونیستی بحث مشروعیت بخشی و توسعه روابط و نفوذ در کشورهای مسلمان منطقه است

وی ادامه داد: اسرائیل از منظر اکثریت مردم کشور های عرب منطقه نامشروع است و این رژیم به دنبال مشروعیت بخشی به موجودیت خود است این هدف اصلی است و در ضمن آن از موضوع ایران هراسی استفاده می شود و فضای منطقه را از ایران می ترسانند و گفته می شود ایران در حال توطئه برای کشور های منطقه و همسایگان است و امنیت کشور های منطقه را تهدید می کند و اتحاد با اسرائیل می تواند ایستادگی در مقابل ایران را آسان کند. این ها موضوعاتی هستند که اسرائیل در حال اجرا دارد و باید دو بخش مهم این مساله را از هم تفکیک کنیم. موضوع ایران هراسی عاملی تسریع کننده است ولی راهبرد رژیم صهیونیستی بحث مشروعیت بخشی و توسعه روابط و توسعه نفوذ در کشور های مسلمان منطقه است تا بتواند مساله فلسطین را حل کند و این موضوع از سوی افکار عمومی کشور های منطقه نادیده گرفته شود.

منبع: شفقنا

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر