کد خبر: 139263
A
یک کارشناس اقتصادی مطرح کرد؛

مردم به پیشواز گرانی بنزین رفته‌اند/ گرانی بنزین موج جدید تورمی ایجاد می‌کند

یک کارشناس اقتصادی اعلام کرد: فارغ از اینکه چه مجموعه‌ای از نظر سیاسی بر سر کار باشد، تصمیم‌گیری درباره یارانه بنزین حتماً وابسته به نتیجه مذاکرات برجام و میزان کسری بودجه دولت است و این دو عامل باعث می‌شود که قیمت بنزین در بودجه سال آینده تنظیم شود.

مردم به پیشواز گرانی بنزین رفته‌اند/ گرانی بنزین موج جدید تورمی ایجاد می‌کند

به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ کامبیز لعل کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم، برنامه‌های دولتی پیشین برای افزایش نرخ بنزین را شبیه‌سازی کرده است، گفت: همه اقدامات صورت‌گرفته بر رشد بهای بنزین استوار است و اگر دولت نتواند امسال تغییرات قیمتی را محقق کند، در قالب بودجه سال آینده این مهم را پیش خواهد برد.

وی گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد مردم به‌صورت طبیعی به استقبال افزایش نرخ بنزین رفته‌اند و اغلب انتظار دارند در سال 1402 شاهد رشد قیمت بنزین باشند.

لعل گفت: تجربه به مردم ثابت کرده که این اتفاق رخ خواهد داد. این مسئله در ماه‌های آینده اثرات تورمی بر روی قیمت کالاهای مختلف و همه اقلام مصرفی خواهد داشت؛ اما بنده متوجه نمی‌شوم چه اصراری داریم مزیت اقتصاد را با دست خود از بین ببریم؟

وی در توضیح این مطلب گفت: مزیت نسبی اقتصاد ایران؛ انرژی ارزان است و مانند بقیه کشورها باید این مزیت را حفظ کنیم و نباید به مزیت نسبی کشور خود چوب حراج بزنیم.

وی ادامه داد: کشورهای دیگر از مزیت نسبی خود برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی استفاده می‌کنند و موجب پیشرفت اقتصاد کشور خود می‌شوند؛ اما ما بیش از سی سال است که اصرار عجیبی می‌کنیم که حتماً مزیت نسبی اقتصاد که انرژی ارزان است را از بین ببریم.

این کارشناس اقتصادی ضمن تأکید بر اینکه دو عامل تعیین می‌کند بنزین چقدر گران شود تصریح کرد: به نظر بنده، این مسئله بستگی به میزان کسری بودجه دولت و همچنین سمت‌وسوی مذاکرات برجامی دارد؛ چه دولت سیزدهم و چه هر دولت دیگری که تصدی امور را در دست داشته باشد تا جایی که بتواند نفت می‌فروشد و تا جایی که بتواند پول آن را به اقتصاد ترزیق می‌کند؛ زیرا هر اقدامی فراتر از آن هم زحمت بیشتری دارد و هم هزینه اجتماعی آن بالاتر خواهد بود.

وی تأکید کرد: بنابراین فارغ از اینکه چه مجموعه‌ای از نظر سیاسی بر سر کار باشد، تصمیم‌گیری درباره یارانه بنزین حتماً وابسته به نتیجه مذاکرات برجام و میزان کسری بودجه دولت است و این دو عامل باعث می‌شود که قیمت بنزین در بودجه سال آینده تنظیم شود.

وی در توضیح این مطلب افزود: باید مشخص شود کارگری که در کشورهای حاشیه خلیج فارس کار می‌کند، درآمدش موجب چه میزان قدرت خرید مایحتاج ضروری و اجاره مسکن می‌شود. قیمت فوب خلیج فارس برای نفت ایران برابر با صفر است؛. در ایام تحریم، قیمت فوب برای محصولات نفتی معنا ندارد. ما نفت را در بازارهای غیررسمی به فروش می‌رسانیم و قیمت غیررسمی ما فوب خلیج فارس نیست که انتظار داشته باشیم نرخ بنزین بر این اساس تعیین شود و از مردم ایران گرفته شود.

وی ادامه داد: اکنون بدون اینکه بخواهیم از همه این تجارب و اندوخته‌های تاریخی درس بگیریم، دوباره سناریوی افزایش قیمت را شبیه‌سازی کرده‌اند و در نظر دارند قیمت را به فوب خلیج فارس برسانند. فوب خلیج فارس برای کشوری معنا دارد که تحریم نیست و قیمت جهانی برای کشوری معنا دارد که همه‌چیز در آن بر اساس معیار و مصداق استاندارد جهانی باشد.

منبع: قرن نو

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر