کد خبر: 78132
A

جشنواره فجر فرصتی برای رشد آگاهی و نقد

غلامحسین محمدی، مشاور شهردار و رییس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران در یادداشتی به مناسبت جشنواره فجر نوشت؛ رویدادهای فرهنگی همواره، فرصتی برای رشد آگاهی‌های مردم در عرصه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی و سیاسی‌اند. این رویدادها به طور معمول توجه بخش مهمی از جامعه را به خود جلب می‌کنند، حاشیه‌های فراوانی ایجاد می‌کنند و به بحث پیرامون مسائل مختلف اجتماعی و فرهنگی در کشور دامن می‌زنند. آنها بخش مهمی از فضای عمومی‌اند که آگاهی‌های اجتماعی و فرهنگی در آنها مجال رشد می‌یابند و فرهنگ کشور را قوام و دوام می‌بخشند.

جشنواره فجر فرصتی برای رشد آگاهی و نقد

به گزارش دیده بان ایران ؛ غلامحسین محمدی، مشاور شهردار و رییس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران در یادداشتی به مناسبت جشنواره فجر نوشت؛ 

رویدادهای فرهنگی همواره، فرصتی برای رشد آگاهی‌های مردم در عرصه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی و سیاسی‌اند. این رویدادها به طور معمول توجه بخش مهمی از جامعه را به خود جلب می‌کنند، حاشیه‌های فراوانی ایجاد می‌کنند و به بحث پیرامون مسائل مختلف اجتماعی و فرهنگی در کشور دامن می‌زنند. آنها بخش مهمی از فضای عمومی‌اند که آگاهی‌های اجتماعی و فرهنگی در آنها مجال رشد می‌یابند و فرهنگ کشور را قوام و دوام می‌بخشند.

امروز بر همه ما واضح شده است که تا زمانی که شهروندانی آگاه، بهره‌مند از روحیه و قدرت نقادی و توان‌مند برای مشارکت در عرصه‌های مختلف حیات اجتماعی و سیاسی و فرهنگی نداشته باشیم، نمی‌توانیم به سمت غلبه بر مسائل و مشکلات خود چه در سطح شهر و چه در سطح کشور غلبه کنیم و هنر یکی از مهم‌ترین عرصه‌هایی است که در تقویت جامعه نقشی بی‌بدیل ایفا می‌کند. جوامعی که دارای عرصه‌های هنری پویا و قدرتمند و بهره‌مند از استقبال عمومی هستند، توانسته‌اند شهروندانی را پرورش دهند که «فرهنگ» را جدی بگیرند و اهمیت یافتن فرهنگ در جامعه نشانه‌ای از رشد آگاهی‌های شهروندی است.

در این میان سینما یکی از مهمترین میانجی‌های برقراری ارتباط میان نخبگان جامعه و مردم عادی است. سینما نه فقط کارگردان و تهیه‌کننده و نویسنده فیلم‌نامه و بازیگر و موسیقی‌دان و طراح صحنه را به مردم عادی وصل می‌کند، بلکه امکانی برای گفت‌وگوی جامعه‌شناس و روان‌شناس و منتقد ادبی و فرهنگی و فعال اجتماعی و فرهنگی با یکدیگر و با عموم مردم را فراهم می‌کند. ارتباط و گفت و گویی که خود طلیعه رشد آگاهی است.

در جامعه ایران باید پذیرفت که متاسفانه به دلایل مختلف عرصه‌هایی که امکان پرورش روحیه نقادی و بحث و گفت‌وگوی جمعی پیرامون مسائل اجتماعی و فرهنگی را فراهم می‌آورند در کشور ما چندان زیاد نیستند.

این جشنواره یکی از مهم ترین رویدادهای فرهنگی کشور است که همواره موجبات مباحث جدی در مسائل مختلف اجتماعی و فرهنگی را فراهم کرده است. در دوره‌های مختلف گاه جشنواره فرصتی بوده برای اهالی فرهنگ تا به نقد سیاستگذاران فرهنگ بنشینند، گاه جشنواره سبب شده تا فضای سیاسی کشور نقد شود و معمولا فیلم های متنوعی که در جشنواره به نمایش در آمده‌اند عرصه‌ای برای نقد اجتماعی و سیاسی و فرهنگی‌ بوده‌اند.

همین مسائل سبب شده تا شهرداری تهران در دوره جدید مدیریتی خود که بنا را بر فاصله گرفتن از درک صرفا عمرانی و کالبدی از توسعه شهری گذاشته، رویدادهای فرهنگی مانند جشنواره فجر را به مثابه فرصتی برای رشد قوه نقد و آگاهی‌های شهروندی جدی بگیرد و در تقویت آن مشارکت کند. ما در شهرداری تهران بر این باور بوده‌ایم که نباید به هیچ دلیلی معدود بسترهای رشد آگاهی‌های اجتماعی و فرهنگی را در جامعه تضعیف کنیم. همچنین این جشنواره برای شهرداری تهران فرصتی بوده است تا بتواند در حاشیه آن با شهروندان ارتباط برقرار کرده و مجموعه قابل توجهی از آگاهی‌ها و ضرورت‌های زندگی شهروندی را به آنها منتقل کند.

پخش مجموعه‌ای از چنین آموزش‌هایی در ابتدای فیلم‌های جشنواره، در همین جهت صورت پذیرفته است. بدون بهره‌مندی از شهروندانی آگاه، نقاد، فرهنگ‌دوست و مطالبه‌گر نمی‌توانیم شهری داشته باشیم که کیفیت زندگی در آن متناسب شان شهروندانمان باشد. جشنواره فجر گامی در جهت تقویت چنین شهروندانی است. به همین دلیل باید به استقبال آن برویم و به آن بهانه به گفت‌وگو پیرامون مسائل کشور دامن بزنیم.

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر