کد خبر: 58798
A

بی‌کفایتی وزارت نیرو موجب سیل خوزستان و لرستان شد/ ادامه بی‌برنامگی وزارت نیرو در استحصال آب/سیل بند ها شکست، زمین های کشاورزی زیر آب رفت اما وزارت نیرو هیچ برنامه ای نداشت

نهضت بیست ساله سد سازی نه کمکی به کشاورزی کرد و نه در حل معضل سیلاب ها موثر بود. تا قبل از آن در ابتدای دهه هفتاد سدهای ساخته شده بود که پیشنیه مطالعاتی آن مربوط به دهه 40 و 50 بود داشت اما از اواسط دهه هفتاد دولت های هفتم، هشتم، نهم و دهم برای اینکه در کارنامه خالی خود عملکردی ثبت کنند اقدام به اجرای طرح های غیر کارشناسی و بدون پشتوانه مطالعاتی کردند. 🔹نهضت سد سازی در خوزستان، فارس، ارومیه و... به راه افتاد نهضتی که حاصل آن امروز نه تنها کمکی به معضل بی آبی نمی کند بلکه دلیل عمده بروز سیل چند روز اخیر خوزستان و نابود شدن خاک کشاورزی این استان ها است. 🔹دولت های گذشته سدهای بزرگ و متعددی در این استان احداث کرده اندو خوزستان را به استان سدها تبدیل کرده است. اما این سدها که قرار بود تامین کننده آب شرب، کشاورزی و صنعتی خوزستان باشند و جلوی وقوع هرگونه سیلابی را بگیرند، در مهمترین اهداف ناکارآمد بودند. 🔹خوزستان اکنون به یکی از آلوده ترین استان های کشور تبدیل شده است، خشکی تالاب های این استان به ویژه هورالعظیم و شادگان آلودگی هوای استان را با پدیده ریزگرد تشدید کرده است و خشکسالی و استحصال آب پشت سدها و انتقال به استان های دیگر جهت استفاده برای صنایع آب بر، کم آبی را دامن زده است. 🔹سازمان هواشناسی از هفته پیش، ورود یک سامانه بارشی به کشور را پیش بینی کرده بود و بیشترین میزان بارش را برای استان های جنوب غربی از جمله خوزستان تخمین زده بود. همین اتفاق باعث شد تا مدیران آب و برق خوزستان برای جلوگیری از سیلاب احتمالی، دهانه سدها دز و کرخه را باز کنند و با سرریز سد، جلوی سیلاب احتمالی را بگیرند. اما بازگشایی سرسریزهای سد باعث زیرآب رفتن اراضی کشاورزی و چند منطقه روستایی شد....

بی‌کفایتی وزارت نیرو موجب سیل خوزستان و لرستان شد/ ادامه بی‌برنامگی وزارت نیرو در استحصال آب/سیل بند ها شکست، زمین های کشاورزی زیر آب رفت اما وزارت نیرو هیچ برنامه ای نداشت

 به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی دیده بان ایران ؛ استان خوزستان امسال یکی از پرآب ترین سالهای خود را سپری کرده است. بر طبق آمار دفتر مطالعات پایه منابع آب، خوزستان یکی از بیشترین میزان بارندگی های تجمعی کشور را در سال آب جاری ثبت کرده است. طبق این گزارش نام ایستگاه تله ونگ خوزستان با ثبت 874 میلی متر بارندگی، در جدول بیشترین میزان بارندگی تجمعی در ایستگاه های باران سنجی مبنای وزارت نیرو ثبت شده است.

میزان بارندگی تجمعی این استان نیز از ابتدای سال آبی جاری تا 7 بهمن 366 میلی متر بوده است که این میزان با توجه به مدت مشابه سال گذشته که 61 میلی متر ثبت شده بود، یک اختلاف 500 درصدی را ثبت کرده است.

خوزستان یکی از پرآب ترین استان های ایران است و زمانی یک سوم منابع آب های سطحی کشور را در خود جای داده بود. وزارت نیرو که مجری مدیرت، تامین و انتقال آب در کشور است در دهه های گذشته، سدهای بزرگ و متعددی در این استان احداث کرده است و خوزستان را به استان سدها تبدیل کرده است.

اما این سدها که قرار بود تامین کننده آب شرب، کشاورزی و صنعتی خوزستان باشند و جلوی وقوع هرگونه سیلابی را بگیرند، در مهمترین اهداف ناکارآمد بودند. خوزستان اکنون به یکی از آلوده ترین استان های کشور تبدیل شده است، خشکی تالاب های این استان به ویژه هورالعظیم و شادگان آلودگی هوای استان را با پدیده ریزگرد تشدید کرده است و خشکسالی و استحصال آب پشت سدها و انتقال به استان های دیگر جهت استفاده برای صنایع آب بر، کم آبی را دامن زده است.

سازمان هواشناسی از هفته پیش، ورود یک سامانه بارشی به کشور را پیش بینی کرده بود و بیشترین میزان بارش را برای استان های جنوب غربی از جمله خوزستان تخمین زده بود. همین اتفاق باعث شد تا مدیران آب و برق خوزستان برای جلوگیری از سیلاب احتمالی، دهانه سدها دز و کرخه را باز کنند و با سرریز سد، جلوی سیلاب احتمالی را بگیرند. اما بازگشایی سرسریزهای سد باعث زیرآب رفتن اراضی کشاورزی و چند منطقه روستایی شد.

  از روز گذشته و با شروع بارش ها، سیل بندهای زیادی در مسیرهای شهری و روستایی دچار شکستگی شده است و به زمین های کشاورزی، جاده ها و مناطق مسکونی خسارت وارد شده است. دشت آزادگان ،رفیع ، شوش، دزفول، اندیکا از جمله شهرهایی بودند که در روز گذشته در محاصره سیلاب قرار گرفتند. و خسارت های فراوان به کشاورزان و ساکنین این مناطق وارد شده است.

مدیر عامل هلال احمر خوزستان با توجه به سیلاب و مشکلات ایجاد شده در شبانه روز گذشته برای مردم خوزستان گفت برنامه ریزی صحیحی در بهره مندی از بارندگی در خوزستان نشد. وی با اشاره به اینکه بعد از چند سال خشکسالی در استان خوزستان امسال شاهد بارندگی قابل ملاحظه بوده ایم به رسوب رودخانه ها و شکستگی سیل بندها قبل از وقوع بارش ها اشاره کرد که منجر به مشکلاتی برای مردم شده است. به گفته خدادی، سیل بندها ترمیم نشده اند و در سه نقطه سیل بندها در منطقه رفیع شکست و مشکلات بسیاری را برای اهالی ایجاد کرده است.

مهارت وزارت نیرو ظاهرا تنها به ساخت و ساز و افتتاح سدها محدود شده است، و در مدیریت منابع آب جاری شده در جریان بارش ها، دعا می کند تا امدادهای الهی از راه برسد!

 

 

منبع: اقتصادانلاین

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر