کد خبر: 7596
A

خطر گلودرد چرکی برای قلب

گلودرد چرکی یا گلودرد استرپتوکوکی در صورتی که به موقع با آنتی بیوتیک تجویزشده توسط پزشک درمان نشود، منجر به بروز بیماری تب روماتیسمی یا روماتیسم قلبی می شود که به دریچه های قلب آسیب می زند.

خطر گلودرد چرکی برای قلب

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، گلودرد چرکی توسط گروهی از باکتری ها به نام استرپتوکوک ایجاد می شود. به همین دلیل به آن گلودرد استرپتوکوکی هم می گویند.

هنگام ابتلا به گلودرد چرکی بایستی فورا به پزشک مراجعه کرد و با مصرف داروی آنتی بیوتیک لازم (خوراکی یا تزریقی) که اغلب پنی سیلین است، بیماری را درمان کرد.

اگر نسب به این بیماری بی اعتنا باشیم و آن را جدی نگیریم، عوارض خطرناکی برای ما در بر خواهد داشت. درمان ناقص یا عدم درمان گلودرد چرکی با آنتی بیوتیک ها باعث بروز عوارض خطرناکی مانند تب روماتیسمی می شود.

تب روماتیسمی باعث آسیب دریچه های قلب می شود. به همین دلیل به آن روماتیسم قلبی هم می گویند.

دکتر بابک فغفوریان ، فوق تخصص قلب و عروق در این باره اظهار کرد:

«اگر گلودرد چرکی در کودکان مداوا نشود، منجر به بروز روماتیسم قلبی می شود. روماتیسم قلبی سنین کودکی و نوجوانی یعنی سنین 5 تا 15 سال را درگیر می کند و میزان شیوع در دو جنس دختر و پسر یکسان است.

تب رماتیسمی با علائمی مانند درد مفاصل، التهاب مفصل و علائم قلبی بروز می کند و به دریچه های قلب آسیب می رساند که ممکن است در طولانی مدت منجر به نارسایی دریچه ها می شود و در نهایت مجبور به تعویض دریچه بیمار می شویم.

کودکی که دچار گلودرد چرکی شده باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و با تشخیص و تجویز پزشک از پنی سیلین خوراکی یا تزریقی استفاده کند

باید توجه داشت که گلودرد چرکی با گلو درد ویروسی ناشی از سرماخوردگی کاملا متفاوت است و حالتی است که در انتهای گلوی بیمار لکه های سفید رنگ مشاهده می شود.

اگر همان موقع که فرد دچار گلو درد چرکی می شود به پزشک مراجعه کند و آمپول پنی سیلین بزند از عواقب تب رماتیسمی جلوگیری می شود، اما اگر فرد به هر علت دچار این بیماری شود باید تا 40 سالگی بصورت ماهیانه پنی سیلین تزریق کند.

خوشبختانه به علت مراجعه به موقع افراد به پزشک و استفاده از پنی سیلین به تجویز پزشک، شیوع این بیماری بسیار کم شده است.

به جز پنی سیلین به هیچ عنوان نباید از داروی دیگری استفاده کرد. کودکی که دچار گلودرد چرکی شده حتما هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و با تشخیص و تجویز پزشک از پنی سیلین خوراکی یا تزریقی استفاده کند.»

دکتر الهام فروزنده ، متخصص کودکان نیز با تاکید بر اینکه گلودرد استرپتوکوکی باید جدی گرفته شود، گفت:

«گلودرد چرکی مسری است . این بیماری در کودکان شایع تر است. گاه عفونت در فرد وجود دارد، ولی علامتی ندارد و او به عنوان ناقل می تواند میکروب ها را منتشر کند.

شروع سریع گلودرد که هنگام بلع شدیدتر است همراه با بی اشتهایی، سردرد، تب، احساس ناخوشی کلی، درد گوش در هنگام بلع (گاهی اوقات)، غدد متورم و حساس به لمس در گردن، لوزه های قرمز و شفاف که ممکن است لکه هایی از چرک داشته باشد، از علایم آن است.

علت این بیماری، باکتری های استرپتوکوکی است که از طریق بزاق یا ترشحات بینی یا تماس فرد به فرد منتقل می شود.

در صورت عدم درمان به موقع، عوارض احتمالی این بیماری شامل عفونت گوش، سینوزیت، تب روماتیسمی و گلومرولونفریت (التهاب بافت کلیه) است.

بیماری با درمان آنتی بیوتیکی (خوراکی یا تزریقی) اغلب طی 10 تا 12 روز بهبود می یابد و علائم 2 تا 3 روز پس از درمان فروکش می کند، اما لازم است دوره درمان کامل شود تا از عوارض یا عود بیماری جلوگیری شود.

کشت گلو، دقیق ترین راه تشخیص عفونت استروپتوکوکی است. برای بزرگسالان یا کودکانی که بتوانند غرغره کنند، غرغره چای غلیظ همچنین غرغره گرم یا سرد تسکین دهنده است.

انتقال گلودرد چرکی از طریق قطرات ریز بزاق دهان یا ترشحات بینی فرد بیمار هنگام عطسه و سرفه صورت می گیرد

در برخی موارد ممکن است لازم باشد 24 ساعت پس از شروع درمان با آنتی بیوتیک، کودک را قرنطینه کرد.

پس از درمان، با بهبود علائم می توان فعالیت طبیعی را از سر گرفت. کودکان پنج روز پس از شروع آنتی بیوتیک و قطع تب به مدت 24 ساعت، می توانند به مدرسه بازگردند.»

نشانه های گلودرد چرکی

- گلو درد و سوزش در ناحیه گلو به خصوص در هنگام قورت دادن غذا

- تب

- تورم و دردناک شدن غدد لنفاوی در ناحیه گردن

- احساس خستگی و کوفتگی بدن

- لوزه ها متورم شده و اغلب با نقاط چرکی پوشیده می شوند .

- ناحیه سقف دهان قرمز رنگ و ملتهب می شوند .

توجه : سرفه ، گرفتگی صدا، آبریزش بینی از نشانه های گلو درد چرکی نبوده و بیشتر ویروسی می باشد .

نحوه سرایت گلودرد چرکی

گلودرد استرپتوکوکی از طریق تماس نزدیک با فرد بیمار منتقل می شود. 

انتقال گلودرد چرکی از طریق قطرات ریز بزاق دهان یا ترشحات بینی فرد بیمار هنگام عطسه و سرفه صورت می گیرد.

درمان گلودرد چرکی

گلودرد چرکی باید با استفاده از آنتی بیوتیک ها درمان شود.

آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که باکتری ها را از بین می برند. این داروها اغلب برای پیشگیری از بروز عوارضی نظیر تب رماتیسمی استفاده می شوند و کمتر برای کاستن از دوره بیماری مصرف می شوند.

گلودرد استرپتوکوکی بدون درمان معمولاً چند روز باقی می ماند. درمان با آنتی بیوتیک معمولاً باعث می شود تا نشانه ها 16 ساعت زودتر ناپدید شوند.

والدین در صورت بروز گلو درد در کودکشان باید تا 24 ساعت از فرستادن او به مدرسه خودداری کنند

دلیل اصلی درمان با آنتی بیوتیک، کاستن از احتمال ابتلا به بیماری های خطرناک تر است. مثلاً، نوعی بیماری قلبی به نام تب رماتیسمی یا تجمع چرک در گلو موسوم به ورم پشت حلقی. مصرف آنتی بیوتیک در بازه زمانی 9 روز از شروع بروز نشانه ها بیشترین کارآیی را دارد.

درمان یا به صورت تزریقی و یا به صورت خوراکی است .

اگر درمان بصورت تزریقی باشد یک دوز پنی سیلین تزریقی و در صورت درمان به صورت خوراکی به  مدت 10 روز پنی سیلین خوراکی تجویزمی شود .

والدین در صورت بروز گلو درد در کودکشان باید تا 24 ساعت از فرستادن او به مدرسه خودداری کنند.

عوارض گلودرد چرکی

در صورتی که گلودرد چرکی درمان نشود یا درمان آن ناقص باشد، باعث آسیب قلب (تب روماتیسمی) و آسیب کلیه ها (نارسایی موقت یا دائمی کلیه ها) می شود.

علائم تب روماتیسمی ناشی از گلودرد چرکی درمان نشده عبارتند از:

- نارسایی دریچه های قلب

- درد و ورم مفاصل

- حرکات غیر ارادی بدن

- تب

نشانه های آسی کلیوی ناشی از گلودرد چرکی درمان نشده عبارتند از:

- کاهش میزان ادرار

- ادرار تیره رنگ

- ورم خفیف اطراف چشم ها

- خستگی

جلوگیری از عوارض گلودرد چرکی

- جهت تشخیص ودرمان به موقع گلودرد چرکی فورا به پزشک مراجعه نماییم و از خوددرمانی بپرهیزیم.

- در صورت تجویز پنی سیلین تزریقی توسط پزشک، قبل از تزریق حتماً تست پنی سیلین انجام دهید. در صورتی که به پنی سیلین حساسیت دارید (قبلا فهمیده اید)، حتما به پزشک بگویید، زیرا حساسیت ناشی از تزریق پنی سیلین کشنده است.

افرادی که دچار تب روماتیسمی شده اند باید جهت پیشگیری از مشکلات بعدی تا پایان عمر طبق نظر پزشک از آنتی بیوتیک ها استفاده کنند

- توجه داشته باشید در صورتیکه ازآنتی بیوتیکها ی خوراکی استفاده می کنید، طول مدت درمان 10 روز  می باشد دارو را طبق دستور پزشک و سر ساعت مشخص شده مصرف کنید .

اگر علائم بیمار شما در ابتدای درمان بهبود یافت طول  مدت درمان را کامل کنید .

- در صورتی که پزشک تشخیص دهد عامل ایجاد گلو درد ویروسی است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک نمی باشد . لذا جهت جلوگیری از مقاومت میکروبی به پزشک پیشنهاد تجویز آنتی بیوتیک ننمائید .

- افرادی که دچار تب روماتیسمی شده اند باید جهت پیشگیری از مشکلات بعدی تا 40 سالگی  و یا تا پایان عمر طبق نظر پزشک به صورت دوره های مشخص از آنتی بیوتیک ها استفاده کنند.


منابع: ایسنا، شفاآنلاین 
 

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر