کد خبر: 121378
A
در گفت وگو با دیده بان ایران مطرح شد:

بیگدلی: اگر گروسی به ایران نمی آمد شورای حکام، علیه ما قطعنامه‌ صادر می کرد/ کیهان نگران است که وضعیت مردم در پی مذاکره بهتر شود/ نمایندگان مجلس مشق شب‌شان را هم بلد نیستند چه برسد به اینکه از مسائل بین‎‌المللی اطلاعی داشته باشند!

کارشناس و تحلیلگر مسائل بین الملل به دیده بان ایران می گوید: مخالفان مذاکره به فکر مردم نیستند نمی دانند مردم با چه بدبختی‌ای در حال گذران زندگی هستند! ما سرانه مصرف گوشت‌مان 26 گرم است! این برای کشوری که بر روی منابع نفت و گاز خوابیده است شرم‌آور است. من نمی‌دانم این وضعیت تا به کجا می خواهد ادامه داشته باشد.

بیگدلی: اگر گروسی به ایران نمی آمد شورای حکام، علیه ما قطعنامه‌ صادر می کرد/ کیهان نگران است که وضعیت مردم در پی مذاکره بهتر شود/ نمایندگان مجلس مشق شب‌شان را هم بلد نیستند چه برسد به اینکه از مسائل بین‎‌المللی اطلاعی داشته باشند!

دیده بان ایران- اظهارات جنجالی نمایندگان مجلس انقلابی در خصوص مسائل کلان کشور به خصوص مذاکرات هسته ای تمامی ندارد! سیدمحمود نبویان، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در تازه ترین اظهارات خود درباره مذاکرات هسته ای گفته‌است که «با برجام در چاله‌ای بزرگ افتاده‌ایم!» این در حالی است که روزنامه کیهان پس از ترور شهید سلیمانی تاکید کرده بود که «پس از شهادت سردار سلیمانی هر کس از مذاکره حرف بزند خائن است و باید مجازات شود» این در حالی است که برخی دیگر از مسئولان جمهوری اسلامی معتقد که یکی از عوامل به آتش کشیدن نمادین برجام در مجلس دهم بود اخیراً ضمن حمایت از برجام گفته بود: "باید پای میز مذاکره برویم و چون طلبکار هستیم باید مذاکره کنیم!"

*خبرنگار دیده بان ایران در همین راستا با علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌المللی به گفت وگو نشسته است که مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

 

*علت اظهارات و سیاست دوگانه مقامات جمهوری اسلامی در خصوص برخورد با برجام به چه دلیل است؟ چرا برخی از نمایندگان و به خصوص روزنامه کیهان رفتن پای میز مذاکره را خطای بزرگ می‌دانند و از طرفی دیگر برخی دیگر راه حل به نتیجه رسیدن برجام را در راه حل می‌دانند!

 

علت اینکه آقایان اظهاراتی خلاف برجام را عنوان می‌کنند این است که این افراد با ضوابط بین‌المللی آشنایی ندارند. اگر ما در این چند روز اخیر از آقای گروسی، دبیرکل سازمان انرژی اتمی دعوت نکرده بودیم، قطعا در شورای حکام، قطعنامه‌ای علیه ما صادر می‌شد و این قطعنامه باعث می‌شد که پرونده ما از آژانس به شورای امنیت برود و در آن‌جا یک اخطار دیگر علیه ایران صادر می‌شد که اگر ایران آن را نمی‌پذیرفت پرونده ما به فصل هفتم منشور می‌رفت که در آنجا ما را به عنوان یک کشور یاغی می‌شناختند، چون این فصل هفت بسیار پراهمیت و البته خطرناک است. در خصوص چندگانگی که در خصوص برجام در میان سیاستمداران جمهوری اسلامی وجود دارد یک موضوعی وجود دارد و آن این است که متاسفانه ما در کادر دیپلماتیک ما چنین اظهارنظرهایی وجود دارد. خود همین آقای باقری‌کنی و جلیلی هر نوع مذاکره با آمریکا خیانت می‌دانستند الان که خودشان به این نقطه تصمیم گیری رسیده اند که مشکلات کمرشکن اقتصادی غیرقابل تحمل شده و مردم به نوعی جانشان به لبشان رسیده است و در این دوراهی گیر کرده‌اند در حالی‌که نمی‌توانند یک تصمیم واحدی بگیرند! باید به این آقایان گفت اگر ما راه دیپلماتیک را در پیش نگیریم و با غرب به توافق نرسیم قطعاً به ویرانی و عوض شدن نظام منتهی خواهد شد. شما وضعیت اقتصادی مردم را نگاه کنید هر روز شاهد وضعیت بدتری در این خصوص هستیم! بنابراین روزنامه کیهان و شخص آقای شریعتمداری که این اظهارات را مطرح کرده است، هنوز پای ایشان در آن گلی که مذاکرات را تحریم کرده بودند و اذعان داشتند که خیانت آمیز است! این افراد به فکر مردم نیستند نمی دانند مردم با چه بدبختی‌ای در حال گذران زندگی هستند! ما سرانه مصرف گوشت‌مان 26 گرم است! این برای کشوری که بر روی منابع نفت و گاز خوابیده است شرم‌آور است. من نمی‌دانم این وضعیت تا به کجا می خواهد ادامه داشته باشد. قطعاً مذاکره نکردن به زیان کل نظام تمام خواهد شد حتی اگر ما در نظر داشته باشیم این بگو مگوها به حملات نظامی منجر نخواهد شد، جامعه ایران از درون با شورش مواجه خواهد شد.  این جامعه دیگر قابل دوام نیست و دیگر توانایی این بار سنگین را ندارد. به نظر بنده هیچ راهی برای ایران جز مذاکره کردن و کاهش سطح انتظارات‌مان وجود ندارد. الان که گفته‌اند می خواهیم به یک توافق موقت دست پیدا کنیم، احتمالاً غربی ها هم با قضیه موافقت کنند و این قضیه به نفع ایران است که موقتاً اجازه دهند تحریم های ذیل برجام برداشته شود. از طرفی باید در پی این باشیم که محدودیت های شبکه بانکی برداشته شود که این قضیه بستگی به این دارد که مبادلات بانکی ما تا چه اندازه توانایی دارد با توجه به این که همه سیستم بانکی ما تقریباً ورشکسته هستند و از طرفی اف ای تی اف اگر به سرانجام نرسد امکان مبادلات بانکی وجود نخواهد داشت. دلیل این که آقای شریعتمداری و دوستانش چنین اظهاراتی را بیان می کنند این است که آمریکایی ها گفته‌اند که برداشتن تحریم ها زمانی اجرا خواهد شد که ایران تعهد دهد که یک کنترل موشکی و دیگری عدم دخالت ایران در امور کشورهای دیگر است به همین دلیل است آقایان تا این اندازه دستپاچه شده‌اند در صورتی که این دو موضوع در برجام 2015 بحث نشده بود؛ بنابراین روزنامه کیهان به عنوان نماینده نهاد نظامی ما نگرانی‌اش از مذاکره با آمریکا به همین دلیل است نه به خاطر اینکه آن تحریم ها لغو شود و مردم مقداری در شرایط بهتری قرار گیرند.

 

 

*نقش اسرائیل را در توافقت اسرائیل را چگونه می‌بینید؟ چون باتوجه به اظهارات مقامات اسرائیلی نظیر یوسی‌کوهن، اذعان داشتند که توافق ایران و آمریکا برای احیای برجام غیر ممکن است. نظر شما در این باره چیست؟

 

اسرائیل کاری به مذاکرات برجامی ندارد. آن چیزی که برای اسرائیل اهمیت دارد و براساس آن آمریکا و اتحادیه اروپا را تحت فشار گذاشته است این است که یک تعهد سومی در کنار آن دو تعهد دیگر قرار گیرد و آن هم عدم کمک های مالی ایران به گروه های تروریستی است. اسرائیل با محتویات برجام کاری ندارد اما این چیزی که وجود دارد این است که ایران زیر بار این سه تعهد نمی‌خواهد برود؛ بنابراین مذاکرات ممکن است به نتیجه نرسد!

 

*قرار است مذاکرات برجام از 8 آذر دوباره از سر گرفته شود؛ به نظر شما این مذاکره برای احیای برجام و رسیدن به یک توافق واحد است یا نه مذاکره برای مذاکره است؟

 

اینکه برخی می گویند این مذاکرات "مذاکره برای مذاکره" است یک حرف بسیار بی اساس است. ما اصلاً چنین چیزی نداریم. مگرآمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بیکار هستند که بیایند بدون رسیدن به هیچ هدف و توافقی پای میز بنشینند. آن ها به دنبال این هستند که هر چه سریع‌تر این مذاکرات به سرانجام برسد و ایران به توافقات سال 2015 برگردد البته یک بحث دیگری هم وجود دارد و آن این است که آقای باقری کنی می‌گوید احتیاجی به مذاکره جدید نیست و همان محتویات قرارداد 2015 کافی است اجرا  شود. این قرارداد سال 2025 به پایان می رسد و این زمان برای غربی ها قابل قبول نیست. آقای بایدن در اولین سخنرانی‌اش در کاخ سفید عنوان کرد که ما حاضریم یک توافقی با ایران انجام دهیم منتهی ممکن است قید زمانی آن به 2050 برسد! بنابراین ایران باید این پنبه را از گوشش بیرون کند که ادامه همان مذاکرات 2015 را در پیش بگیرد! به هیچ وجه چنین چیزی امکان ندارد بنابراین به دنبال این هستند که هم تحریم ها از روی دوش ایران برداشته شود و هم ایران به تعهداتش عمل کند. احتمالاً ایران تا چند ماه آینده تولیدش را به 3 و 67 درصد برساند که حالا بحث بر سر این است که این موادی که ما تولید کردیم بالای 20 کیلو غنی سازی 60 درصدی انجام شده است، این ها را باید چکار کنیم؟ مثل دفعه های گذشته سیمان بر روی مخازن سایت اراک بریزیم؟ بنابراین حاکمیت به این دلیل هم زیر بار این تعهدات نخواهد رفت یعنی اگر این اظهارات واقعیت داشته باشد و ایران به این حد از غنی سازی رسیده باشد، می‌دانید تا چه اندازه هزینه غنی‌سازی 60 درصدی را متحمل شده‌اند؟! پول ملت خرج چنین چیزهای بی موردی شده است! بنابراین ایران از همه جهات برای خودش مشکل به وجود آورده است و به همین دلیل نمی توانند یک تصمیم واحدی در این خصوص بگیرند. نمایندگان مجلس مشق شب‌شان را هم بلد نیستند چه برسد به این که از مسائل بین‎‌المللی اطلاعی داشته باشند!

*منبع: دیده بان ایران-نازیلا معروفیان

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر