سهم 50 هزار میلیارد ریالی مناطق محروم و نفتخیز از درآمد نفتی بودجه 97
استفاده از درآمدهای نفتی در مسیر توسعه و محرومیت زدایی همواره از آرزوهای دیرینه مردم و مسئولان بوده، بر این اساس در لایحه بودجه سال 97 تلاش شده است که با اختصاص 50 هزار میلیارد ریال (معادل سه درصد) به مناطق نفتخیز و محروم گامی در این مسیر برداشته شود.

سقف بودجه 1397 کل کشور 11 میلیون و 949 هزار و 354 میلیارد و 674 میلیون ریال است که از این رقم سهم منابع بودجه عمومی دولت از لحاظ درآمدها و واگذاری دارایی های سرمایه ای و مالی و مصارف بودجه عمومی دولت 4 میلیون و 249 هزار و 110 میلیارد و 891 میلیون ریال تعیین شده است.
همچنین در لایحه بودجه سال 97 برای درآمد حاصل از واگذاری دارایی های سرمایه ای مبلغ 106 هزار و 561 میلیارد تومان (1.065.611.405 میلیون ریال) در نظر گرفته شده که سهم درآمدهای حاصل از نفت و فرآورده های نفتی 101 هزار و 11 میلیارد و 440 میلیون و 500 هزار تومان (1.010.114.405 میلیون ریال) تعیین شده است.
چنانچه منابع دولت از محل صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال 1397 کمتر از 101 هزار و 11 میلیارد و 440 میلیون و 500 هزار تومان شود، به دولت اجازه داده می شود از محل 50 درصد منابع حساب ذخیره ارزی برای تأمین مابه التفاوت حاصل شده اقدام کند.
** سهم 3 درصدی مناطق نفتخیز و کمتر توسعه یافته
از درآمد نفتی یک میلیون و 10 هزار میلیارد ریالی در بودجه 97 قرار است سه درصد (معادل 50 هزار میلیارد ریال) به مناطق نفتخیز، گاز خیز و محروم اختصاص یابد.
شماری از مناطقی که طرح های اکتشاف و توسعه میدان های نفت و گاز انجام می شود، جزو مناطق محروم شناخته می شوند که از برخی امکانات محروم هستند.
پس از استقرار دولت یازدهم، به توسعه نفتخیز محروم، توجهی ویژه شد به طوری که سهم این مناطق در بودجه های سالانه رو به افزایش گذاشت.
بر این اساس، قرار شده است که سه درصد از درآمدهای نفتی، معادل 50 هزار میلیارد ریال برای بهبود شرایط زندگی مناطق نفت و گاز خیز و رفع محرومیت ها اختصاص یابد؛ لایحه بودجه 97 نحوه پرداخت این مبلغ را در طول سال و به صورت ماهیانه تعیین کرده است.
البته، تحقق در آمد نفتی یک میلیون و 10 هزار میلیارد ریالی در بودجه 97 و به تبع آن اختصاص50 هزار میلیارد ریال (معادل سه درصد) برای مناطق نفتخیز و محروم در صورتی است که قیمت هر بشکه نفت 55 دلار و قیمت هر دلار نیز 35 هزار ریال باشد.
همچنین باید در طول سالانه روزانه 2 میلیون و 600 هزار بشکه نیز نفت و میعانات گازی صادر شود.
** تثبیت قیمت گاز
بر اساس تصمیمات اخذ شده، قیمت گاز در سال آتی، ثابت مانده و افزایش نخواهد یافت. علاوه بر گاز، قرار است قیمت آب و برق نیز ثابت بماند.
** پوشش بیمه ای مشترکان گاز در مقابل حوادث
صنعت گاز، جزو پر خطرترین صنایع در دنیا به شمار می رود که در صورت بی احتیاطی یا حادثه می تواند خسارات سنگینی را تحمیل کند، بر این اساس، تلاش می شود با بیمه مشترکان، برای آنها امنیت خاطر ایجاد شود.
بر اساس لایحه بودجه سال 97، از هر واحد مسکونی مشترک گاز، مبلغ 2 هزار ریال اخذ خواهد شد. هزینه بیمه مشترکان روستای معادل 50 درصد این مبلغ خواهد بود.
این مبلغ برای بیمه خسارت های مالی و جانی و حوادث اختصاص می یابد.
**نصب کنتورهای هوشمند گاز
در لایحه بودجه به شرکت ملی گاز ایران اجازه داده می شود نسبت به بازسازی و مقاوم سازی خطوط لوله گازرسانی به شهرها و روستاها و اصلاح سیستم اندازه گیری به سامانه اندازه گیری هوشمند از محل منابع پیش بینی شده اقدام کند.
اجرای این طرح کمک فراوانی به مدیریت عرضه و مصرف انرژی در کشور می کند و جلوی هدر رفت گاز را می گیرد.
اجرای طرح های مدیریت مصرف، در راستای تحقق عدالت اجتماعی و دستیابی به توسعه پایدار به شمار می رود.
**انتشار 50 هزار میلیارد ریال اوراق برای توسعه میادین مشترک
در لایحه بودجه سال 97، مبلغ 50 هزار میلیارد ریال برای سرمایه گذاری در میادین نفت و گاز مشترک تعیین شده است.
بر این اساس، برای سرمایه گذاری در طرح های نفت و گاز با اولویت میدان های مشترک وزارت نفت و طرح های زیربنایی و توسعه ای وزارت صنعت، معدن و تجارت، این وزارتخانه ها با تصویب شورای اقتصاد، اوراق مالی اسلامی در سقف 50 هزار میلیارد ریال منتشر می کنند.
بازپرداخت اصل و سود این اوراق از محل افزایش تولید همان میادین تضمین می شود.
**مجوز کسب 3 میلیارد دلار منابع ارزی از طریق انتشار اوراق
همچنین برای توسعه میادین مشترک، در لایحه بودجه پیشنهاد شده تا سقف سه میلیارد دلار منابع ارزی از طریق انتشار اوراق تامین شود.
بر این اساس، وزارت نفت از طریق شرکت های دولتی برای بازپرداخت اصل و سود اوراق منتشر شده سر رسید شده، تسهیلات بانکی و تضامین سر رسید شده و همچنین بازپرداخت بدهی های سر رسید شده به پیمانکاران قراردادهای بیع متقابل طرح های بالادستی، تا سقف سه میلیارد دلار اوراق مالی اسلامی ارزی و ریالی با تصویب هیات وزیران منتشر می کند.
البته این شرکت ها موظف هستند که اصل و سود اوراق منتشر شده را حداکثر تا پنج سال تسویه کنند.
** سهم 32 درصدی صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی
در لایحه بودجه سال آتی، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و صادرات گاز 32 درصد (معادل 16 میلیارد دلار) تعیین شده است.
با واریز این درآمد به صندوق توسعه ملی، گامی مهم برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، تقویت اقتصاد ملی و حمایت از بخش خصوصی برداشته می شود.