چرا ما که رفاه نداریم اما وزارت رفاه داریم
امید رضا فراهی، کارشناس تامین اجتماعی در یادداشتی با انتقاد از عملکرد وزارت تعاون رفاه و تامین اجتماعی نوشت؛ بسیاری از کارشناسان بر لزوم تدوین سیاست های راهبردی تامین رفاه و معیشت مردم تاکید دارند؛ این مهم بر عهده وزارت تعاون، رفاه و تامین اجتماعی گذاشته شده است.

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ امید رضا فراهی، کارشناس تامین اجتماعی در یادداشتی با انتقاد از عملکرد وزارت تعاون رفاه و تامین اجتماعی نوشت؛ بسیاری از کارشناسان بر لزوم تدوین سیاست های راهبردی تامین رفاه و معیشت مردم تاکید دارند؛ این مهم بر عهده وزارت تعاون، رفاه و تامین اجتماعی گذاشته شده است. اما این وزارتخانه در طول سالیان گذشته لوازم تدوین این سیاست ها و اجرایی کردن دستورالعمل های حوزه وزارتی خود را در اختیار ندارد. در واقع این وزارتخانه نمی داند در تامین اجتماعی و رفاه با چه کسانی سرو کار دارد. به تعبیر بهتر پایگاه داده در اختیار ندارد.
اما چرا بانک اطلاعاتی در راستای کمک به خدمات رسانی به مردم اهمیت دارد؟
اهمیت و ضرورت توجه به طرح های پیشنهادی رهبری در برنامه فقرزدایی قابل درک است. «ایجاد نظام متمرکز تامین اجتماعی برای آحاد مردم» و «ایجاد پایگاه ملی ایرانیان با اتصال پایگاههای مختلف اطلاعاتی به یکدیگر» در ارتباط تنگاتنگی با هم قرار دارند. نظام چندلایه تامین اجتماعی، بحثی است که همواره در تدوین سیاست ها و احکام دائمی برنامه توسعه از جمله برنامه ششم، مورد توجه دولت های پس از انقلاب بوده است. ایجاد ساختار و شاکله ای برای تامین اجتماعی و حمایت از اقشار ضعیف بدون داشتن بانک اطلاعاتی و داده های آماری دقیق از وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم ممکن نیست.
با وجود چنین پایگاه دادهای می تواند مشکل شناسایی خانوادههای نیازمند را حل کند. زمانی که اطلاعات افراد در این بانک به صورت دقیق جمعآوری شود، نظام چندلایه تامین اجتماعی می تواند افراد را بر اساس نیازمندی هایشان طبقه بندی کرده و متناسب با وسع افراد و مشکلات آنها حمایت های متفاوت و متنوعی ارائه دهد. به عنوان مثال معاونت رفاه اجتماعی بانک اطلاعات ایرانیان اعلام کرده پنج میلیون نفر در سه دهک پایین از هیچ بیمه تامین اجتماعی برخوردار نیستند که از این تعداد ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر، سالمندان هستند؛ این اطلاعات به سازمان تامین اجتماعی در جهت خدمات رسانی بهتر کمک می کند یا فرض کنید فردی مشکل تهیه هزینه درمان دارد و به مساعده ای موقت نیازمند است اما وضعیت اقتصادی او به گونه ای نیست که به حمایت دائم محتاج باشد، این اطلاعات را پایگاه اطلاعاتی ایرانیان در اختیار سازمان تامین اجتماعی قرار می دهد تا این سازمان بتواند مثل آلمان ۲ نوع از خدمات یعنی حمایت اجتماعی و بیمه های اجتماعی را به تناسب نیاز افراد به مردم ارئه دهد.