?>
کد خبر: 220261
A
در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران مطرح شد؛

ظهره‌وند، نماینده مجلس: آمریکا می‌خواهد ایران در تله مذاکرات گرفتار شود/ آمریکایی‌ها هیچ‌وقت همه تحریم‌ها را لغو نمی‌کنند/ باید با ابزار اورانیوم ۶۰ درصد با آمریکا معامله کنیم

ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این که آمریکا می‌خواهد ایران در تله مذاکرات گرفتار شود، به دیده‌بان ایران گفت: آمریکایی‌ها نمی‌خواهند که با ما به تفاهم برسند تا ما بتوانیم به مسیر خودمان ادامه دهیم. آن‌ها هیچ‌وقت همه تحریم‌های ما را لغو نخواهد کرد، بلکه فقط به دادن امتیازات قطره‌چکانی بسنده می‌کنند. ولی ما باید با ابزار اورانیوم ۶۰ درصد با آمریکا معامله کنیم و امتیازات لازم را نقداً از آن‌ها بگیریم./ وی افزود: همین ترامپ که از مذاکره صحبت می‌کند، در دوره جدید ریاست جمهوری خود، بیش از ۱۰۰ تحریم علیه ما وضع کرده است. آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند که رابطه ایران را با روسیه و چین خراب کنند و افکار عمومی ما را شرطی کنند و قیمت دلار را به مذاکرات گره بزنند.

ظهره‌وند، نماینده مجلس: آمریکا می‌خواهد ایران در تله مذاکرات گرفتار شود/ آمریکایی‌ها هیچ‌وقت همه تحریم‌ها را لغو نمی‌کنند/ باید با ابزار اورانیوم ۶۰ درصد با آمریکا معامله کنیم

دیده‌بان ایران؛ محمدحسین خودکار: در حالی که بعد از سه هفته انجام مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری عمان بین ایران و آمریکا، دو طرف تاکید داشتند که گفت‌وگوها خوب و سازنده پیش می‌رود و در شرایطی که انتظار می‌رفت دور چهارم مذاکرات در روز شنبه هفته جاری در ایتالیا برگزار شود، روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت، وزیر خارجه عمان خبر داد که تداوم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا فعلا به تعویق افتاده است. بدر البوسعیدی در این زمینه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «به دلایل لجستیکی، نشست ایران و آمریکا که به صورت موقت برای شنبه ۳ مه برنامه‌ریزی شده بود، به زمان دیگری موکول می‌شود. تاریخ‌های جدید پس از توافق دوجانبه اعلام خواهد شد.» 

تحلیلگران در روزهای اخیر دلایل گوناگونی را درباره علت تعویق مذاکرات غیرمستقیم جمهوری اسلامی و ایالات متحده مطرح کرده‌اند؛ از جمله علت‌های مطرح‌شده، اختلاف دو طرف بر سر انجام یا عدم انجام غنی‌سازی در ایران و تعیین حد مجاز آن و چگونگی ذخیره‌سازی اورانیوم با غنای بالا در کشورمان یا تحویل آن به کشور ثالث است. همچنین برخی کارشناسان، تعویق مذاکرات ایران و آمریکا را به وجود اختلافات در هیات حاکمه ایالات متحده نسبت می‌دهند که اخیرا منجر به برکناری مایک والتز از سمت مشاور امنیت ملی ایالات متحده شد. برخی تحلیلگران نیز تشدید درگیری‌های آمریکا و یمن و درخواست ایالات متحده از جمهوری اسلامی برای متوقف کردن حوثی‌ها را از جمله دلایل تعویق مذاکرات می‌دانند. 

آمریکا هیچ‌وقت همه تحریم‌ها را لغو نمی‌کند، بلکه فقط به دادن امتیازات قطره‌چکانی بسنده می‌کند

در همین راستا از ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره علت تعویق مذاکرات ایران و آمریکا پرسیدیم که او نیز در گفت‌وگو با خبرنگار دیده‌بان ایران، توضیح داد: دستگاه دیپلماسی ما ابتدا باید مشخص کند که هدف از مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا چیست و فرصت و تهدید ما کجاست. متاسفانه هنوز این مسائل روشن نیست و عده‌ای در کشورمان هنوز به آمریکا امیدوار هستند و فکر می‌کنند که رفع ناترازی‌ها و دیگر مشکلات کشور، تنها با رفع تحریم‌ها توسط ایالات متحده انجام می‌شود. این عده به قول خودشان می‌خواهند ایران سر خط بیاید و اگر این کار را نکند، به لیبی تبدیل خواهد شد. 

نماینده تهران در مجلس ادامه داد: افرادی که این نوع نگاه را دارند، به غلط گمان می‌کنند که ایران یک کشور ضعیف است، در حالی که ما باید خودمان را یک کشور انقلابی با آرمان متعالی و دارای نگاه عمیق انسانی بدانیم و متوجه باشیم که ما پرچمدار مبارزه با یک‌جانبه‌گرایی و سلطه استکبار در جهان هستیم و توجه کنیم که این سلطه در درجه اول توسط آمریکا بر سایر کشورها اعمال می‌شود. اگر از این منظر نگاه کنیم، مذاکرات قطعا به نتیجه نخواهد رسید. البته ما در گفت‌وگوها شرکت کردیم که به افکار عمومی دنیا نشان دهیم که منعطف هستیم و قصد ساخت بمب اتم را نداریم و تلاش کردیم با شرکت در مذاکرات، روند تخریبی را که علیه ما در ذهن مردم جهان ایجاد کرده بودند، متوقف کنیم. 

وی افزود: اگر آمریکایی‌ها واقعا قصد داشتند که با ما همکاری کنند و به توافق برسند، باید از بازی چماق و هویج دست می‌کشیدند و حق غنی‌سازی ایران را می‌پذیرفتند و به ما تضمین‌های عینی برای لغو تحریم‌ها می‌دادند. متاسفانه در نظام ما عده‌ای به اشتباه گمان می‌کنند که اگر به سمت آمریکا حرکت کنیم، آن‌ها تحریم‌های ما را لغو می‌کنند، در حالی که آمریکایی‌ها هیچ‌وقت همه تحریم‌های ما را لغو نخواهد کرد، بلکه فقط به دادن امتیازات قطره‌چکانی بسنده می‌کنند. ولی ما باید با ابزار اورانیوم ۶۰ درصد با آمریکا معامله کنیم و امتیازات لازم را نقداً از آن‌ها بگیریم. 

آمریکا می‌خواهد در ادامه، مذاکرات را به سمت مسائل منطقه‌ای و موشکی سوق دهد

ظهره‌وند با بیان این که آمریکایی‌ها نمی‌خواهند که با ما به تفاهم برسند تا ما بتوانیم به مسیر خودمان ادامه دهیم، عنوان کرد: آمریکا می‌داند که ما به دنبال ساخت بمب اتم نیستیم، ولی مذاکرات را از موضوع هسته‌ای شروع کرده تا بعد به مسائل منطقه‌ای و موشکی برسد و در نهایت هم به دنبال به‌هم ریختن اوضاع داخلی ایران است. امیدوارم تیم مذاکره‌کننده ما آن‌قدر هوشمند و تیز باشد که آمریکایی‌ها را سر کار بگذارد. البته تا امروز من این ویژگی را در تیم خودمان ندیده‌ام، زیرا این روزها وزیر خارجه ما باید در اجلاس همکاری‌های فضایی بریکس شرکت می‌کرد، نه این که به دنبال مذاکره با اروپایی‌هایی باشد که خودشان بدتر از آمریکا هستند. 

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: در گذشته که برجام را امضا کردیم، آمریکا و اروپا به دنبال پروژه براندازی رفتند، امروز اما با آمدن ترامپ، این پروژه از بین رفته است، پس چرا ما باید مجددا به دنبال توافق با غربی‌ها باشیم؟ صحبت‌های اخیر وزیر خارجه آمریکا نشان می‌دهد که آن‌ها به دنبال یک برجام سرسخت‌تر و بدتر از قبل هستند، به نحوی که می‌خواهند غنی‌سازی ایران را کاملا تعطیل کنند، اما حاضر به لغو تحریم‌ها نیستند و فقط برخی امتیازات کوچک به ما می‌دهند که بتوانیم نفت را راحت‌تر بفروشیم که آن هم در نهایت به نفع الیگارش‌های داخلی تمام خواهد شد. بعد از آن هم حتما به دنبال مذاکره بر سر موشکی و منطقه‌ای خواهند رفت، ولی بازهم حاضر نیستند که امتیازات قابل توجهی به ما بدهند.

وی با تاکید بر این که آمریکا می‌خواهد ایران در تله مذاکرات گرفتار شود، عنوان کرد: آمریکایی‌‎ها پیچ مذاکرات را شل و سفت می‌کنند تا شرایط داخلی ما را امتحان کنند و ببینند که هر تصمیم آن‌ها چه تاثیری بر داخل ایران خواهد گذاشت. همین امروز که از تعلیق مذاکرات صحبت کرده‌اند، به‌نوعی به دنبال بازی با قیمت دلار هستند و ممکن است در هفته‌های آینده مجددا عمان را واسطه کنند که چند جسله مذاکره را با اعضای تیم ما برگزار کنند. همین ترامپ که از مذاکره صحبت می‌کند، در دوره جدید ریاست جمهوری خود، بیش از ۱۰۰ تحریم علیه ما وضع کرده است. آمریکایی‌ها همچنین به دنبال آن هستند که رابطه ایران را با روسیه و چین خراب کنند و افکار عمومی ما را شرطی کنند و قیمت دلار را به مذاکرات گره بزنند.

آمریکا توانایی زدن ضربه سنگین به ایران با حمله نظامی را ندارد

ظهره‌وند با اشاره به تداوم تهدیدهای مقامات آمریکایی درباره حمله نظامی به ایران هم‌زمان با انجام مذاکرات، گفت: شک نکنید آمریکا توانایی زدن ضربه سنگین به ایران با حمله نظامی را ندارد، زیرا اگر مقامات این کشور احساس کنند که می‌توانند با حمله نظامی، کشورمان را از پای دربیاورند، قطعا درنگ نخواهند کرد. کسی که فکر می‌کند آمریکا به اصول انسانی یا قواعد بین‌المللی پایبندی دارد و به این دلیل تا امروز به ایران حمله نکرده، یا نادان است یا خائن؛ بنابراین این قدرت بازدارندگی بالای ایران است که مانع حمله آمریکایی‌ها به ما شده و آن‌ها اگر احساس کنند که می‌توانند با عملیات نظامی به اهداف خود برسند، حتما این کار را انجام می‌دهند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد: وقتی یک گرگ می‌خواهد یک بوفالو شکار کند، سعی می‌کند که آن را از گله جدا کند، همان‌طور که آمریکا به دنبال آن است که ما را از پیمان‌های شانگهای و بریکس و محور مقاومت در منطقه جدا کند. آمریکا همچنین مثل یک گرگ می‌خواهد توان و انرژی ایران که مثل یک بوفالوی گردن‌کلفت است را بگیرد و ما را تنها و خسته گیر بیاورد و بعد سنگین‌ترین ضربه‌های خود را به ما بزند. به همین دلیل، آمریکا اولا می‌خواهد حکومت ما روابط خارجی خود را از دست بدهد، ثانیا در داخل کشور، مردم را از نظام دور کند. آمریکا فقط زمانی که نظام ما خسته و تنها شود و در داخل دچار آشوب شویم، به ما حمله خواهد کرد. 

عضویت در بریکس و شانگهای، از دل بستن به مذاکره با آمریکا بهتر است

ظهره‌وند با یادآوری این نکته که عضویت در پیمان‌هایی مثل بریکس، شانگهای و اوراسیا بیش از دل بستن به مذاکره با آمریکا به بهبود وضعیت اقتصادی ایران کمک می‌کند، اظهار داشت: کشورهای عضو بریکس مجموعا حدود نیمی از جمیعت و نیمی از سرزمین‌های خشکی جهان و بیش از ۴۵ درصد GDP (تولید ناخالص داخلی) دنیا را در اختیار دارند. اما ایران با وجود این که یک ابرقدرت در منابع خدادادی محسوب می‌شود، تنها به میزان ۰.۲۵ درصد در تولید ناخالص جهانی نقش دارد. این در حالی است که ما با وجود این که نزدیک یک درصد خشکی‌ها و یک درصد جمعیت دنیا را در اختیار داریم، از ۸ درصد منابع طبیعی جهان برخورداریم و براساس مجموع ذخایر نفت و گاز، در بالاترین رده در سطح جهان قرار داریم. در چنین شرایطی ایران باید به پیمان‌های بین‌المللی بپیوندد تا بتواند بازارهای جهانی را در اختیار بگیرد. 

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: اخیرا رئیس‌جمهور روسیه براساس مناسبات اتحادیه اقتصادی اوراسیا، تعرفه واردات کالا از ایران را از ۲۰ درصد به ۴ درصد کاهش داده است و به‌زودی این تعرفه به صفر درصد می‌رسد. در این وضعیت، اگر ما نمی‌توانیم نفوذ کافی را در بازار روسیه به دست آوریم، ناشی از ناکارآمدی دولت است. این ناکارآمدی نیز در ناترازی و عدم تعادل در حوزه سیاسی و معرفتی ریشه دارد؛ یعنی دولت نمی‌تواند وضعیت سیاسی جهان را درست ببیند و براساس آن تصمیم صحیح بگیرد. اگر دولت ما، موقعیت ایران را به طور صحیح در منطقه و جهان جانمایی می‌کرد و منافع ملی را به‌درستی می‌دید، ما به این ورطه نمی‌افتادیم که اقتصاد ما به مذاکره یا عدم مذاکره با آمریکا گره بخورد. 

وی در پایان تصریح کرد: جای تعجب است که کشوری در جهان با این موقعیت استراتژیک و مواهب خدادادی سرشار و جمعیت پویا، دچار وضعیت کنونی شده است. بخشی از این شرایط، ناشی از آن است که در دهه‌های گذشته، بعضا مدیران خسته، بی‌انگیزه، بی‌اعتقاد و منفعت‌طلب روی کار بوده‌اند. حالا هم عده‌ای متاسفانه به‌جای این که با تلاش برای رونق تولید و فعال‌سازی دیپلماسی اقتصادی در منطقه و جهان به دنبال حل مشکلات کشور باشند، می‌خواهند گردن کج کنند و از شیطان بزرگ (آمریکا) کمک بگیرند؛ این رویکرد بعضی مدیران ما برای انقلاب اسلامی خفت‌بار است. 

منبع: دیده‌بان ایران 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر