روایت یک فعال مدنی از خاموش کردن اعتراضات کشاورزان اصفهانی/ از احضار و بازداشت گسترده افراد تا تعهد به عدم خروج از منزل در روز جمعه!
یک فعال مدنی در اصفهان: برخی، مدعی طرح مطالبات قومی در این اعتراضات بودند و این در حالی بود که ادعای آنها اساسا واقعیت نداشت. چرا که در هیچ یک از اعتراضات مردم و کشاورزان در اصفهان، هیچ شعار یا مطالبهای، دال بر مسائل قومی و منطقهای مطرح نشد و عدهای در تلاش بودند تا با طرح این مسائل، اعتراضات مردم را ضد امنیت ملی توصیف کنند.

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ محمد جعفری، فعال رسانه ای و روزنامه نگار در گزارشی به حوادث چند هفته اخیر اصفهان پرداخت؛ در این گزارش آمده است؛ به رغم گذشت چندین روز از اعتراضات مردم و کشاورزان اصفهانی، نسبت به مسئله کمآبی و خشکسالی در زایندهرود، مطالبات معترضین همچنان بر زمین مانده و نحوه مواجهه نیروهای امنیتی با این اعتراضات، کماکان محل بحث و انتقاد فعالان سیاسی و مدنی است.
در همین رابطه، یکی از فعالین مدنی و رسانهای از اصفهان در گفتگویی با امتداد، ضمن روایت اعتراضات مردم و کشاورزان این شهر در بستر زایندهرود، اظهار داشت: ماجرا از روز ۱۷ آبان شکل رسمی گرفت و مطالبه و تحصن کشاورزان با همراهی مردم مواجه شد. در این مدت، همکاری و همراهی نیروی انتظامی با تحصن کشاورزان مثالزدنی بود و خود کشاورزان نیز از این مسئله رضایت کامل داشتند. کما اینکه، حتی صدا و سیما نیز به صورت مرتب به پوشش تحصن میپرداخت.
وی افزود: برای جمعه بعد از این تحصن و در ادامه آن، فراخوانی منتشر شد که مردم در حمایت از کشاورزان در بستر زایندهرود و در کنار پل خواجو تجمعی را ترتیب دهند. این فراخوان با استقبال فراوانی روبرو شد و بر اساس برآورد یکی از مراجع رسمی، شاهد حضور بیش از ۱۰هزار نفر در تجمع آن جمعه زایندهرود بودیم.
این فعال رسانهای، تصریح کرد: در این تجمع نیز، هیچ مشکلی وجود نداشت و شخصا برای تهیه گزارش به میان مردم و کشاورزان رفتم. جو این تجمع، بسیار آرام بود و کوچکترین نشانهای از برخورد فیزیکی ناجا با مردم وجود نداشت. ضمن اینکه اندک شعارهای تند نیز بلافاصله با واکنش مردم مواجه میشد و تلقی معترضین بر این بود که نباید با شعارهایی، غیر از شعارهای زیست محیطی و آبی، مطالبه کشاورزان را منحرف کرد.
وی، اضافه کرد: اما بعد از این تجمع هزاران نفری بود که توجهات در کشور به مطالبات معترضین در اصفهان جلب شد و این اعتراض، شکل تازهای به خود گرفت. بعد از این مسئله به رسانهها تذکر داده شد که درباره مسئله آب که در حال بدل شدن به یک بحران امنیت ملی بوده با احتیاط بیشتری حرف بزنند. اگر هم دقت کرده باشید، رسانههای رسمی پس از آن روز، نوعا مطلب خاصی از این مسئله منتشر نکردند.
در هیچ یک از اعتراضات اصفهان، شعاری درباره مسائل قومی و منطقهای مطرح نشد
این فعال مدنی، خاطرنشان کرد: برخی، مدعی طرح مطالبات قومی در این اعتراضات بودند و این در حالی بود که ادعای آنها اساسا واقعیت نداشت. چرا که در هیچ یک از اعتراضات مردم و کشاورزان در اصفهان، هیچ شعار یا مطالبهای، دال بر مسائل قومی و منطقهای مطرح نشد و عدهای در تلاش بودند تا با طرح این مسائل، اعتراضات مردم را ضد امنیت ملی توصیف کنند.
وی، ادامه داد: در روزهای آخری که به جمعه سیاه و مواجهه نیروهای یگان با معترضین، منتهی میشد تا حدودی شاهد سوق پیدا کردن جو به سمت و سوی بسته بودیم. کشاورزان در شب آخری که چادرشان هنوز برپا بود، دیگ سمنو تدارک دیده و از همه مردم حاضر در زایندهرود پذیرایی کردند. مردم همیشه در کنار کشاورزان بودند و جو کاملا آرام، مدنی و با حضور خانوادهها بود.
این فعال رسانهای، تصریح کرد: این فضا ادامه داشت تا اینکه معلوم نیست، کدام نهادی تصمیم گرفت که برخورد خشن را با معترضین در دستور کار قرار دهد. فضای تحصن به قدری مدنی، مطالبهمحور و خشونتپرهیز بود که اگر از بیرون به آن نگاه میکردید، اصلا لزومی به هیچ گونه برخورد با معترضین وجود نداشت.
هرکسی که در دسترس نیروها بود، دستگیر میشد
وی، همچنین با اشاره به جمعه سیاه اصفهان نیز، خاطرنشان کرد: روز جمعه، جو بسیار امنیتی و برخوردها بسیار خشن شد. البته، جمعیت به مانند روزهای گذشته به همان مقدار حضور پیدا کرده بودند و تصورشان بر این بود که فضا به مانند جمعه قبل است. نکته قابل توجه در این جمعه این بود که نیروهایی با لباسهای متحدالشکل وزرشی با کلاههای پشمی و البته به صورت مسلح در صحنه حاضر شده بودند.
این فعال مدنی، اضافه کرد: این نیروها به مانند زمان جنگ، کف رودخانه زایندهرود به شکل نظامی روی زمین نشسته و گاها آرایش جنگی میگرفتند! پیرامون این محل نیز، نیروهای گارد با لباسهای مختلف حضور پیدا کرده بودند و با همین حضور نیز، مسئله از مدیریت خارج شد. این نیروها از بدو حضورشان اقدام به شلیک گاز اشکآور به میان مردم کرده و با باتوم به معترضین حمله کردند. این پایان ماجرا نبود و هرکسی که در دسترس نیروها بود، دستگیر میشد.
از احضار و بازداشت گسترده افراد تا تعهد به عدم خروج از منزل در روز جمعه!
وی، ادامه داد: پس از این جمعه نیز، منابع موثقی از احضار گسترده معترضین خبر دادند و بسیاری از مردم در روستاهای شرق اصفهان، بخصوص روستای خوارسگان و البته در شهر اصفهان به اداره اطلاعات احضار شدند. برخی از احضار شدگان، بازداشت و برخی دیگر نیز پس از ضبط تلفن همراه در این نهاد، آزاد شدند. همچنین از بسیاری از افراد نیز به شکل رسمی، تعهد عدم خروج از منزل در جمعه گذشته را گرفته بودند.
ظاهرا نیروهای امنیتی، منعی برای شلیک گلولههای ساچمهای به معترضین نداشتند
این فعال رسانهای، اضافه کرد: همچنین، فردی به نام باصری به همراه تعدادی از کشاورزان در یکی از روستاهای شرق اصفهان بازداشت شدند. از تعداد نفراتی که در جمعه سیاه، مورد اصابت گلوله ساچمهای قرار گرفتند، خبر نداریم اما تعداد کسانی که این گلوله به صورتشان برخورد کرده، آمار بالایی بود و ظاهرا نیروهای امنیتی، منعی برای شلیک به نقاط مختلف بدن معترضین نداشتند
وی، اضافه کرد: این، اتفاقاتی بود که مردم را بسیار ترسانده بود. حتی برای من که منزلمان در نزدیکی پل خواجو قرار دارد نیز پیامکی آمده و هشدار دادند که از محل تجمع فاصله بگیرید!
سومین جمعه و فضای به شدت امنیتی!
این فعال مدنی، همچنین اشارهای هم به اتفاقات روز جمعه اخیر داشت و خاطرنشان کرد: وقتی صبح جمعه از منزل خارج شدیم، مواجهه ما با خیل عظیم نیروهای شبه نظامی بود که لباس آنها، نه منقش به آرم سپاه بود، نه ناجا و نه هیچ نهاد دیگری. ما حتی یک نیروی انتظامی در این مداخلات ندیدیم، البته حضور داشتند ولی مداخله نمیکردند. آنچه مشاهدات من بوده، گواهی میدهم که نیروهای انتظامی، هیچ نقشی در برخورد با معترضین در اصفهان ایفا نکردند.
وی، یادآور شد: برخی از خیابانهای منتهی به پل خواجو نیز، رسما با نوارهای زردرنگ مسدود شده بود و وقتی بنای عبور از این منطقه را داشتیم، نیروها بدون پاسخ روشن، هشدار میدادند که اگر محل را ترک نکنید، بازداشت خواهید شد.
وقتی صدا و سیما این اعتراضات را پوشش میداد، شاهد فضای آرامتری بودیم
این فعال رسانهای، همچنین بیان داشت: اصلا مشخص نشد که این همه اتفاقات تلخ و مواجهه خشن با معترضین به چه دلیلی رخ داد. در تجمعی که مردم، بدون کوچکترین خشونت و به اصطلاح ساختارشکنی، مطالبه آب را مطرح میکردند، شاهد این نوع برخورد بامعترضین بودیم. وقتی صدا و سیما این اعتراضات را پوشش میداد، واقعا شاهد فضای آرامتری بودیم و نمیدانم چرا رسانههای ما مجبور به تمکین از نظر عده اندکی هستند.
وی در پایان نیز، گفت: الان هم مردم به دلیل برخورد به شدت خشنی که با ماجرا شد به شدت بهتزده و وحشتزده هستند و اصفهان مانده و شهری سوت و کور و البته، مطالباتی بیپاسخ!
منبع: امتداد