شعبانی، معاون شهردار تهران: چارهای جز تاسیس شهر زیرزمینی در پایتخت نیست/ ۲۰ تا ۳۰ سال طول میکشد تا طرح جامع تاسیسات شهری عملیاتی شود
تهران در لبه پرتگاه فرسودگی تاسیسات زیرزمینی ایستاده است و حالا این معضل به فاجعهای در کمین شهر تبدیل شده است. انگار که تهران روی مین خوابیده است. عباس شعبانی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران اگرچه تاکید دارد که «چارهای جز تاسیس شهر زیرزمینی در پایتخت نیست»، اما معتقد است که بدون «مدیریت یکپارچه شهری» همهچیز در حد ایده باقی خواهد ماند. او در این باره میگوید: «الزام تاسیس شهر زیرزمینی، ایجاد مدیریت یکپارچه شهری است، فارغ از اینکه شهردار چه کسی باشد. اداره گاز، مدارس، بانکها، برق، آب و... مانند تمام دنیا تحت مدیریت یکپارچه شهری باشد. باید مدیریت یکپارچه شهری اجرایی شود، همه از یک نفر فرمان بگیرند و طرح جامع تاسیسات شهری طی ۲۰ تا ۳۰ سال به عملیاتی شود. اما این اتفاق قطعا باید بیفتد و امکان اجرای آن وجود دارد.»

دیدهبان ایران؛ پریسا هاشمی: در دل تهران، پایتختی که بیش از ۹ میلیون نفر در آن زندگی میکنند، شبکهای فرسوده و بههمریخته از لولهها، کابلها، تونلها و تأسیسات زیرزمینی خوابیده است؛ شبکهای که نه فقط پاسخگوی نیازهای امروز شهر نیست، بلکه با کوچکترین شوک طبیعی یا انسانی میتواند به فاجعهای تمامعیار تبدیل شود. انفجار و آتشسوزی مهیب شهران در خرداد ۱۳۹۵ که بر اثر ترکیدگی لوله گاز بهوقوع پیوست، یکی از نمونههای بارز این تهدید نهفته بود؛ حادثهای که اگرچه برای مدتی افکار عمومی را متوجه «زیر زمینِ تهران» کرد، اما خیلی زود به فراموشی سپرده شد.
اکنون و پس از عبور از روزهای تنشآلود جنگ ۱۲ روزه که مردم برای نجات جان خود به بزرگراهها پناه میبردند، مسالهای قدیمی دوباره سر برآورده است: تهران نیاز به یک شهر زیرزمینی دارد. شهری ایمن، قابل مدیریت، با مسیرهای پشتیبان، زیرساختهای بازآراییشده و آمادگی برای شرایط بحرانی.
در همین رابطه عباس شعبانی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران با تاکید بر ضرورت ایجاد چنین ساختاری تأکید میکند بدون «مدیریت یکپارچه شهری» همهچیز در حد ایده باقی خواهد ماند.
او درباره جنگ ۱۲ روزه، تمهیدات فنی و عمرانی و شهر زیرزمینی با خبرنگار دیدهبان ایران گفتوگویی داشت و پیرامون علت رفتن مردم به بزرگراهها زمان جنگ تاکید کرد: «شاید به لحاظ روحی مردم به این بزرگراهها میرفتند ،چون هیچ فاز محافظتی ندارد. ما باید راههای خروجی را درست کنیم. اگر کسی یکی از تقاطعها را در جنگ ۱۲ روزه یا هر خرابکاری دیگری تخریب کرد، راه جایگزین آن کجاست؟ بنابراین باید راه جایگزین برای آن طراحی شود. این طراحی انجام شده است. براساس دستورالعملهای پدافند غیرعامل در حوزه عمران باید این راههای جایگزین مشخص شده و خودروها به سرعت به سمت آن هدایت شوند. پلیس راهور و ما (معاونت فنی و عمران شهرداری تهران) میدانیم چه کاری انجام دهند تا مشکلی ایجاد نشود.»
پیششرط ایجاد شهر زیرزمینی، مدیریت یکپارچه شهری است
نکته قابل توجه دیگر این است که زیرساختهای تهران شرایط مساعدی ندارد. برخی معتقدند که تهران باید شهر زیرزمینی داشته باشد تا شبکه تاسیسات به آنجا منتقل شود و به راحتی قابل دسترس باشد. آیا تهران ظرفیت این شهر زیرزمینی را دارد؟ معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران شعبانی در پاسخ به این سوال گفت: «به نظر من تهران این ظرفیت را دارد و امکان آن هم فراهم است. اما زیرساختهای موجود در هم تنیده، قدیمی و نامرتب است. در حقیقت زیرساختهای تهران با هدفگذاری و طرح جامعی نبوده است. در منطقه ۲۲ میتوان بسیاری از کارها را انجام داد در حال حاضر فاضلاب و شبکه برق آن در حال تکمیل است. اما در مناطقی که ۱۵۰ یا ۲۰۰ سال سابقه سکونت دارد و تمام سیستم آن قدیمی، تراکم جمعیت و فرسودگی به شدت بالاست نیازمند هزینه هنگفت و وقت زیادی است.»
شعبانی با تاکید بر این که هیچ چارهای نیست و ما باید به این سمت برویم، افزود: «البته الزام قبلش نیز ایجاد مدیریت یکپارچه شهری است، فارغ از اینکه شهردار چه کسی باشد. اداره گاز، مدارس، بانکها، برق، آب و... مانند تمام دنیا تحت مدیریت یکپارچه شهری باشد. باید مدیریت یکپارچه شهری اجرایی شود، همه از یک نفر فرمان بگیرند و طرح جامع تاسیسات شهری طی ۲۰ تا ۳۰ سال به عملیاتی شود. اما این اتفاق قطعا باید بیفتد و امکان اجرای آن وجود دارد.»
منبع: دیدهبان ایران