در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران مطرح شد؛

جابه‌جایی پاکبان‌ها با نیسان؛ تخلفی که رویه معمول پیمانکاران شهرداری تهران است/ گودرزی، معاون زاکانی: ما در مقام برخورد با پیمانکار متخلف حادثه فوت ۴ پاکبان نیستیم

براساس گزارش دیده‌بان ایران؛ بامداد روز جمعه ۹ آبان، چهار پاکبان شریف شهر تهران در حادثه تصادف با یک خودروی پژو پارس، جان خود را از دست دادند. آنچه در اغلب گزارش‌ها درباره این حادثه مورد توجه قرار گرفته، مست بودن راننده پژو و سرعت حدود ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت او بوده است که منجر به وقوع فاجعه شد، اما نکته‌ای که درباره این تصادف کمتر به آن توجه شده، این است که در این ماجرا، پاکبان‌ها پشت یک خودروی نیسان و در حالت ایستاده در حال جابه‌جایی بودند؛ حال آن که طبق دستورالعمل‌های شهرداری، جابه‌جایی پاکبان‌ها با وانت و نیسان در سطح شهر ممنوع است و اگر در این حادثه نیز قانون رعایت می‌شد و پاکبان‌ها در خودروی ایمن‌تری نشسته بودند، شاید این تصادف به فوت آن‌ها نمی‌انجامید./ داوود گودرزی، معاون خدمات شهری و محیط‌زیست شهرداری تهران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما تأیید کرد که «نقل‌وانتقال پاکبانان با وانت و نیسان از قبل ممنوع بود و بعد از این حادثه هم مجدداً این ممنوعیت را ابلاغ کردیم»، اما او در عین حال، اذعان داشت که «جابه‌جایی پاکبان‌ها با نیسان یک رویه است که که چند سال است توسط برخی پیمانکاران انجام می‌شود. ولی ما این نوع جابه‌جایی را ممنوع کردیم و از این به بعد، جابه‌جایی پاکبان‌ها باید با ون یا مینی‌بوس انجام شود.»/ گودرزی همچنین وقتی با پرسش خبرنگار دیده‌بان ایران مواجه شد مبنی بر این که آیا با پیمانکار متخلف که به‌صورت غیرقانونی اقدام به جابه‌جایی پاکبان‌ها با نیسان کرده است، برخوردی انجام شده یا خیر، به‌جای ارائه پاسخی شفاف درباره نحوه برخورد شهرداری با این پیمانکار، گفت که «من نمی‌گویم در این حادثه پیمانکار مقصر نیست، اما گزارش پلیس اعلام کرد خودرویی که با سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت و در حال مستی به این خودروی پاکبان‌ها زده، صد درصد مقصر است. اکنون کمیسیون بررسی حوادث و سوانح در ستاد بحران جلسه برگزار کرده و موضوع در حال بررسی است. خارج از شهرداری نیز این موضوع زیر نظر دستگاه قضایی در حال پیگیری است. ولی ما در مقام برخورد و تشخیص نیستیم.»

جابه‌جایی پاکبان‌ها با نیسان؛ تخلفی که رویه معمول پیمانکاران شهرداری تهران است/ گودرزی، معاون زاکانی: ما در مقام برخورد با پیمانکار متخلف حادثه فوت ۴ پاکبان نیستیم

دیده‌بان ایران: خیابان هنوز در تاریکی نیمه‌جان سحر غوطه می‌خورد و تنها صدای جاروهای بلند و چوبی با سکوت، موسیقی آرام شروع روز را می‌نواخت. گذر زمان اما صدای این آهنگ را خاموش کرد و مردان فسفری‌پوش که در دل تاریکی همچون ستاره‌های کوچک می‌درخشیدند، پشت نیسان ایستادند و حرکت خط‌های وسط خیابان را می‌دیدند که یک به یک از آن‌ها دور می‌شد. از آن دور اما یک راننده با حالتی غیرعادی و شتابان نزدیک شد و در ناباوری اتوبان، بدون آن که فرصت فریاد باشد، تنها لغزید و یک صدای سهمگین، چهار زندگی را در چند ثانیه بلعید؛ درست مانند انفجار یک کابوس کوتاه، اما برای تمام عمر. 

تصادف همچون موجی پرخروش، چهار بدن خسته اما شریف را درهم کوبید؛ مردانی که با شانه‌هایی خاکستری‌شده از کار شبانه، با دستانی خسته از سال‌ها تلاش و با چهره‌هایی که به‌جای استراحت، سهم‌شان فقط سحرهای سرد بود، همان‌جا روی آسفالت افتادند؛ آسفالتی که هر روز از آن زباله و غبار می‌زدودند. آمبولانس و نیروهای امدادی خیلی زود رسیدند، اما دیرتر از مرگ. تلاش پزشکان، فریاد آژیرها، دست‌های لرزان همکاران، همه در برابر واقعیت تلخ حادثه فقط پژواکی خاموش بود. چهار پاکبان، چهار مرد ساده اما بزرگ، چهار ستون خانواده، جان خود را در یک تصادف از دست دادند. خیابان‌های تهران حالا چهار مرد را کم دارند و با غم خاموش، منتظر موسیقی پاکی هستند. 

این حادثه که حدود ساعت ۱ بامداد روز جمعه ۹ آبان رخ داد، تنها مرگ چهار پاکبان نبود؛ تلنگری بود بر شهری که کارگرانش در برابر خطرات پنهانی و حتی کوچک جان می‌سپارند. مرگ این چهار مرد، یادآور این حقیقت تلخ است که آدم‌هایی که در سحرگاهان بیدار می‌شوند تا شهر ما تمیزتر باشد، خودشان کمتر از هرکسی دیده می‌شوند. آن‌هم در خلأ مسئولانی که وظیفه تأمین ایمنی آن‌ها را برعهده بگیرند؛ ایمنی افرادی که زندگی‌شان را در سکوت صرف آسایش دیگران می‌کنند و شاید تنها چیزی که از دوردست این حادثه می‌توان شنید، همان صدای جاروهایی باشد که دیگر چهار جفت دست آن‌ها را به حرکت درنمی‌آورد؛ صدایی که امروز در نبودشان، تلخ‌تر و سنگین‌تر طنین می‌اندازد. اما مسئولان شهری به تأکید بر قوانین رعایت‌نشده بسنده کرده‌اند؛ قوانینی که رعایت نشدنشان جان چهار مرد شهر را گرفته است. 

دیده‌بان ایران در همین راستا درباره جابه‌جایی پاکبانان با نیسان و جان باختن چهار پاکبان در حادثه تصادف، با داوود گودرزی، معاون خدمات شهری و محیط‌زیست شهرداری تهران گفت‌وگو کرده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

داوود گودرزی

توافق شهرداری با پلیس برای فعالیت پاکبانان در طول روز 

در یک روز، چهار پاکبان در این شهر جان خود را در حادثه تصادف از دست دادند، آیا پس از این، تغییر رویه‌ای را شاهد خواهیم بود؟ 

این اتفاق بسیار تأسف‌بار است. جان عزیزان ما، شهروندان و پاکبانان ما از دست رفته است و این موضوع واقعاً جای تأسف دارد. تک‌تک این عزیزان برای ما اهمیت دارند. بحث اصلی این است که در اتوبان‌ها، به‌عنوان معابر اصلی شهر، نمی‌توانیم نظافت را متوقف کنیم. نظافت اتوبان‌ها به دو مدل انجام می‌شود؛ یک مدل نظافت مکانیزه است که وسط اتوبان‌ها و حاشیه چپ و راست را نظافت می‌کند. اما در حاشیه برخی از بزرگراه‌ها، نهر، حاشیه کندرو، پیاده‌رو و فضای سبز وجود دارد و امکان نظافت با تجهیزات مکانیزه وجود ندارد؛ بنابراین باید کارگران این کار را انجام دهند.

سال‌ها قبل با پلیس راهور رایزنی کردیم که پاکبانان بتوانند در طول روز کار کنند، اما راهور قبول نمی‌کرد و می‌گفت ترافیک ایجاد می‌شود. متأسفانه برخی از شهروندان قوانین را رعایت نمی‌کنند و با سرعت بالا رانندگی می‌کنند که خطراتی ایجاد می‌شود و چنین حوادثی رخ می‌دهد. به همین دلیل، با راهور توافق کردیم که نظافت شهر در طول روز انجام شود؛ یعنی نظافت مکانیزه شب‌ها انجام شود، اما پاکبانان در طول روز از ساعت ۷ تا ۱۵ کار خود را انجام دهند. 

همچنین پیمانکاران را برای خرید تجهیزاتی مانند لباس مخصوص پاکبانان و نصب چراغ‌های چشمک‌زن اجبار کرده بودیم. قبل از این اتفاقات اخیر، تعداد خوبی هم خریداری و نصب شده است. دستورالعمل‌های ایمنی و HSE را مجدداً ابلاغ کردیم و ناظران مسئول شدند تا نظارت خود را جدی‌تر کنند. در همین راستا با پیمانکاران دو جلسه برگزار کردیم؛ یک جلسه با حضور مسئولان پلیس راهور و جلسه‌ای دیگر با حضور مدیران شهری که تذکرات را به آن‌ها دادیم. 

طبق گزارش پلیس، راننده پژوپارس صد درصد در حادثه فوت پاکبان‌ها مقصر بود

آیا در پرونده جان باختن چهار پاکبان، رد پای پیمانکاری که مسئول به‌کارگیری آن‌ها بوده است، وجود دارد یا خیر؟ 

در حادثه اخیر که منجر به فوت چهار نفر از پاکبانان شد، طبق گزارش پلیس، راننده پژو پارس با سرعت بیش از ۲۰۰ کیلومتر در ساعت و در حالت مستی در حال رانندگی بود که مقصر شناخته شد و بعد از تصادف با چند خودرو، به خودروی پاکبان‌ها هم زد. البته موضوع نقل‌وانتقال پاکبانان با وانت و نیسان از قبل ممنوع بود و بعد از این حادثه هم مجدداً این ممنوعیت را ابلاغ کردیم. 

اگر ممنوع بود، چرا پیمانکار مربوطه از نیسان برای جابه‌جایی پاکبان‌ها استفاده کرد؟ 

این یک رویه است که چند سال است در این زمینه وجود دارد. ولی ما این نوع جابه‌جایی را ممنوع کردیم و از این به بعد، جابه‌جایی پاکبان‌ها باید با ون یا مینی‌بوس انجام شود. 

با وجود این که این ممنوعیت از گذشته وجود داشت، شما می‌گویید پیمانکار مقصر نیست؟ 

من نگفتم مقصر نیست. گزارش پلیس اعلام کرد خودرویی که با سرعت ۲۰۰ کیلومتر در ساعت و در حال مستی به این خودروی پاکبان‌ها زده، صد درصد مقصر است. 

شهرداری تهران در مقام برخورد با پیمانکار متخلف نیست

شما برخوردی با پیمانکاری که از نیسان استفاده کرده و چنین شرایطی را به وجود آورده است، انجام دادید یا خیر؟ 

دستورالعمل‌های ما از قبل وجود دارد، اما برخی از اقدامات به رویه تبدیل شده است و پیمانکاران، سال‌ها پاکبانان را با نیسان جابه‌جا می‌کردند. ما اخیرا این موضوع را سفت گرفتیم و تأکید کردیم دیگر حق ندارید این رویه را ادامه دهید. 

یعنی شما هم براساس رویه موجود تصمیم گرفتید؟ 

ما براساس رویه، چه تصمیمی گرفتیم؟

شما باید پیمانکار را به دلیل سرپیچی از دستورالعمل جریمه می‌کردید و یا قرارداد او را لغو می‌کردید. 

کمیسیون بررسی حوادث و سوانح در ستاد بحران جلسه برگزار کرده و موضوع در حال بررسی است. خارج از شهرداری نیز این موضوع زیر نظر دستگاه قضایی در حال پیگیری است. ولی ما در مقام برخورد و تشخیص نیستیم. 

یکی از پیمانکاران شما تخلفی انجام داده که محرز بوده است و این تخلف باعث جان باختن چهار پاکبان شده است؛ شما با این پیمانکار برخورد کردید یا خیر؟ 

منظور شما از برخورد چیست؟ چه کار باید می‌کردیم؟ 

جریمه یا لغو قرارداد. 

شما از کجا می‌دانید که جریمه‌اش نکردیم؟

آیا شهرداری این پیمانکار را جریمه کرده است؟ 

آن بخشی که به ما (شهرداری) ربط دارد را انجام دادیم. اما هنوز نتیجه کمیسیون سوانح و بررسی دستگاه قضایی نیامده است. 

اما تخلف او در استفاده از نیسان برای جابه‌جایی پاکبان‌ها محرز است. 

بله. ما هم او را جریمه کردیم. 

منبع: دیده‌بان ایران 

ارسال نظر