رابرت مالی «مهره شانس مقامات ایران در آمریکا» کیست؟/ سناتور جمهور خواه: مقامات ایرانی خوش شانس هستند
« تام کاتن» سناتور جمهوری خواه از احتمال تعیین « رابرت مالی » به عنوان نماینده ویژه دولت بایدن در امور ایران ابراز نگرانی کرد و او را « همدل با مقامات ایران » خواند.اما رابرت مالی کیست و چرا شانس به دولتمردان و مقامات کشورمان رو کرده است؟ حتی حسام الدین آشنا؛ مشاور رئیس جمهور نتوانست خوشحالی خود را از انتخاب احتمالی «مالی» پنهان کند.

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ کاتن در صفحه خود در توئیتر با این ادعا که « اگرمالی بیاید مقامات ایرانی احساس خوش شانسی می کنند»، افزود: مالی از نیروهای امنیتی دولت باراک اوباما است و دو سال پیش هم با ظریف در نیویورک دیدار کرده است.
این یکی از آخرین واکنش های معنادار و زودهنگام به احتمال برگزیده شدن رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه دولت جدید آمریکا درامور ایران است .
این سناتور جمهوریخواه گفت: انتصاب افراطیهایی چون "مالی" دروغ همه سخنان رئیس جمهوری بایدن و تونی بلینکن(وزیر خارجه پیشنهادی بایدن) برای وحدت آمریکایی ها را نشان میدهد.
اما برخلاف سناتور کاتن ، «ایلان گلدنبرگ » مدیر اجرایی مرکز امنیت آمریکای جدید تاکید دارد که در صورت انتصاب رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، طرف آمریکایی خوش شانس خواهد بود که مالی این مسئولیت را برعهده بگیرد.
ایلان گلدنبرگ گفت:رابرت مالی یکی از بهترین متفکران و سیاستگذاران سیاست خارجی آمریکا است که ما داریم، او یکی از بهترینها در اجرای تعهدات رئیس جمهوری بایدن برای بازگشت به برجام خواهد بود. ما خوششانس خواهیم بود که او را دراین مسئولیت داشته باشیم.
به گزارش ایرنا، گفته می شود که « جوبایدن» رئیس جمهوری جدید آمریکا در نظر دارد تا نماینده ویژهای را در امور ایران انتخاب کند و میتواند آغازی برای حل مناقشهای باشد که حامیان و مجریان ناکام «سیاست فشار حداکثری» روی دستشان گذاشتهاند.
گفته میشود، بایدن قصد دارد رابرت(راب) مالی راکه اکنون رئیس گروه بینالمللی بحران است به عنوان نماینده ویژه خود در امور ایران تعیین کند.
او قرار است جایگزین بدنامانی چون برایان هوک و الیوت آبرامز شود که در مدت سه سال مجری تروریسم اقتصادی و دولتی آمریکا علیه مردم ایران بودند.
"مالی" زندگینامه خود را اینگونه توضیح می دهد: پدربزرگ و مادربزرگ من از سوریه و اروپای شرقی هستند، پدر من یهودی ملیگرای عرب اهل مصر بود. من در ایالات متحده متولد شدم و بیشتر دوران جوانیام را در فرانسه زندگی کردم.
وی ادامه میدهد: استقلال ، مقاومت آن در برابر استبداد رای و رد همه موانع اعم از ملی، فرقهای یا قومی، ویژگیهای گروه بحران بود که برای نخستین بار در ۱۶ سال پیش هنگامی که برنامه خاورمیانه و آفریقای شمالی آن را بنیان نهادم، مرا به سوی این گروه کشاند.
مدیرگروه بینالمللی بحران همچنین دیگر ویژگی های این گروه را بی واسطه بودن با روزنامهنگاری، ارتباط تنگاتنگ با دانشگاه و پیشنهادهای سیاستی شفاف و عملی آن دانست.
رابرت مالی از حضور خود در دو دولت دموکرات بیل کلینتون و باراک اوباما هم سخن گفته و آن را فرصتی برای درک بهتر از چگونگی کارکرد جهان دانسته اما معتقد است در دولت ترامپ با محدود کردن تماسهایش، توانایی ارتباط او با همه طرفها را نیز ضعیف کردند و همچنین فرار از تله فکری یک گروه را که در برخی مواقع اختلاف نظرهای گستردهای هم دارند، دشوار میسازد.
وی در باره محدودیتهای درون دولت آمریکا اینگونه مثال میزند که آیا امروز دیگران باید تحریم شوند یا فردا مجازات شوند. آیا رقبای ژئوپلیتیک را به شدت محکوم کنید یا اینکه متحدان را ضعیف کنید یا هیچ یک.
رابرت مالی که زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون به کاخ سفید راه یافته بود، در سال ۲۰۰۸ در پی خبرهایی مبنی بر دیدار با اعضای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از ستاد انتخاباتی اوباما کنار گذاشته شداما در سال ۲۰۱۴ به عنوان مشاور عالی اوباما در امور خاورمیانه به خدمت گرفته شد.
وی در سال آخر دولت اوباما مسئول و هماهنگکننده سیاستهای دولت آمریکا در قبال گروه تروریستی تکفیری داعش بود.
عضو تیم مذاکراتی آمریکا در برجام
مالی همچنین در مذاکرات هستهای منتهی به برجام که در سال ۱۳۹۴ به امضا رسید، عضو هیات مذاکراتی آمریکا بود و پس از آن هم به عنوان مدیر گروه بحران ، فعالیتهای متعددی در حوزه خلیجفارس و موضوعات ایران داشته است.
وی به دنبال بحران سیاسی بین قطر با عربستان، امارات ، بحرین و مصر نشست مشترکی با حضور ایران، عراق، عمان، نروژ و قطردر نیویورک برگزار کرد و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم در آن حضور یافت.
این اقدامات، براساس سیاست ها و اهدافی صورت گرفته که رئیس گروه بینالمللی بحران برای فعالیت این موسسه اعلام کرده است.
رابرت مالی تاکید دارد: من یک شهروند ایالات متحده هستم و در دولتهای بیل کلینتون و باراک اوباما خدمت کردهام اما این امر دلیلی نخواهد بود که گروه بحران به عنوان یک سازمان ایالات متحده تبدیل شود.
خبرگزاری ایرنا در بخشی از گزاش خود گفتگوی سال 97 با مالی را اورده که در ادامه می خوانیم:
رئیس گروه بینالمللی بحران در سال ۱۳۹۷ در گفتوگوی اختصاصی با ایرنا درباره تصمیم ترامپ برای خروج از برجام گفت: دیدگاه ضد برجامی رئیس جمهوری ترامپ هرگز بر کسی پوشیده نبوده است. در طول مبارزات انتخاباتی وعده داد که آن را پاره می کند، او درهرحال به وسواسی دچار است تا هرکاری را که سلف وی (باراک اوباما) انجام داده است، بر هم بزند.
رابرت مالی با اشاره به یکه تازی ترامپ در عرصه بین الملل اظهارداشت: همانطور که دیدیم ترامپ با بی اعتنایی آشکار خود به خواست و شکایت اروپایی ها، ثابت کرده که به راه خود می رود حتی اگر به قیمت زیر پا گذاشتن خواسته های متحدانش باشد.
او درباره نقش رژیم صهیونیستی و سعودی در خروج ترامپ از برجام هم تصریح کرد: باید گفت که پشتیبانی قوی متحدان منطقه ای ایالات متحده از خروج از برجام، هرچند منشا تصمیم ترامپ برای این کار نبود، اما آن را تسهیل کرد.
رئیس گروه بین المللی بحران در مرداد ماه امسال هم هدف تلاش تیم ضد ایرانی دولت ترامپ برای تمدید محدودیت تسلیحاتی ایران را دفن برجام و سختکردن مسیر بازگشت رئیس جمهوری بعدی آمریکا دانست.
رابرت مالی تاکید کرد: توافق هستهای سال ۱۳۹۴ که به اتفاق آرا مورد تایید شورای امنیت (قطعنامه ۲۲۳۱) قرار گرفته بود، مدت ۵ سال برای محدودیت نقل و انتقال تسلیحات متعارف به و از ایران را مقرر کرد. آمریکا در روزهای اخیر برای تمدید این محدودیت در قالب ممنوعیت کامل تسلیحاتی فشار وارد کرد. کسی به تمدید بیپایان چه با پیشنویس گسترده و چه مستقیم، توجه نکرد.
وی خاطرنشان کرد: تفاوت میان این ۲ پیش نویس در آن است که نخستین محکوم به شکست بود و دومی یقینا موفق نخواهد بود.
رئیس گروه بینالمللی بحران در گزارشی که مرداد ماه امسال با عنوان «سازمان ملل زیر فشار حداکثری آمریکا» به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه داد، خواست به ادعای آمریکا در استفاده از سازوکار ماشه ترتیب اثر ندهند.