ادعای معاون دومای روسیه درباره هندوانههای ایرانی
هندوانههای ایرانی در بازار روسیه متهم به دارا بودن نیترات بیش از حد مجاز شدهاند؛ اگرچه صحت این ادعا در هالهای از ابهام است، اما نشان میدهد استانداردهای کشورهای واردکننده مانند روسیه برای نیترات و سموم در محصولات کشاورزی، سختگیرانه است و ایران برای حفظ بازارهای صادراتی خود نیاز به رعایت این استانداردها دارد.

به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ مطالعات علمی و گزارشهای قبلی نشان میدهند که برخی محصولات کشاورزی ممکن است در مواردی نیترات بالایی داشته باشند، بهویژه اگر از کودهای شیمیایی بهصورت غیراصولی در پرورش آنها استفاده شود. مطالعات پیشین نشان داده که سطوح بالای نیترات، در برخی موارد میتواند برای کودکان خطرناک باشد، اما بهطور کلی خطر آن برای بزرگسالان محدود است.
همچنین طی سالهای گذشته نیز گزارشهایی از بازگرداندن برخی محصولات کشاورزی ایران، مانند فلفل دلمهای و کیوی، از روسیه و هند منتشر شده؛ که دلیل آن، باقیمانده سموم یا فلزات سنگین مانند نیترات بیش از حد مجاز عنوان شده بود.
در همین راستا، به تازگی ویدئویی هم در فضای مجازی منتشر شده که نشان میدهد معاون دومای (پارلمان) روسیه طی بازرسی و بازدید از میدان میوه و ترهبار مسکو، با دستگاه نیتراتسنج یک هنداونه ایرانی را مورد سنجش قرار میدهد؛ نتیجه حاکی از این است که هنداونههایی که از ایران صادر میشوند، ۵ برابر حد مجاز حاوی نیترات هستند.
مهدی سروی، کارشناس امنیت غذایی، در اینباره به خبرآنلاین میگوید: «صادرات مواد غذایی خام، بهویژه محصولات کشاورزی، به کشورهای دیگر نیازمند نظارتی دقیق و جدی است. همچنین بر شناسنامهدار شدن این مواد تأکید جدی وجود دارد؛ که در این زمینه تعاونیهای تولید و شرکتهای بازرگانی که اقدام به صادرات میکنند، میتوانند نقش اثرگذاری داشته باشند. اگرچه نگرانیهایی درباره نیترات در محصولات کشاورزی ایران وجود دارد، اما ادعای پنج برابر بودن نیترات در هندوانههای صادراتی به روسیه بدون شواهد رسمی تأیید نشده و نیاز به بررسی بیشتر دارد.»
هندوانه به طور طبیعی حاوی نیترات است (به طور متوسط بین ۱۰ تا ۱۰۰ میلیگرم نیترات در هر کیلوگرم)، اما مقدار آن معمولاً کم و در محدوده ایمن برای مصرف انسان قرار دارد. این مقدار در مقایسه با سبزیجاتی مانند اسفناج، کاهو یا چغندر (که میتوانند ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم نیترات داشته باشند) بسیار ناچیز است.
همچنین مطالعهای در ایران (منتشرشده در ScienceDirect) نشان داد که هندوانههای کشتشده در برخی مناطق ایران بین ۲۰ تا ۲۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم نیترات دارند. در مواردی که کودهای ازته بیش از حد استفاده شده بود، این مقدار بالاتر بود، اما همچنان برای بزرگسالان بیخطر تلقی میشد. کودکان به دلیل وزن کمتر و حساسیت بیشتر ممکن است در برابر نیترات اضافی آسیبپذیرتر باشند؛ با این حال، مصرف متعادل هندوانه حتی برای کودکان هم مشکلی ایجاد نمیکند.