اتحادیه اروپا در برابر تعرفههای ۵۰ درصدی ترامپ موضع گرفت
تهدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر تمام کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا، تنشهای تجاری میان دو قدرت اقتصادی جهان را به اوج جدیدی رسانده است.

به گزارش سایت دیدهبان ایران، اتحادیه اروپا در واکنش به تهدید جدید دونالد ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر تمام کالاهای اروپایی، اعلام کرد که روابط تجاری میان دو سوی اقیانوس اطلس باید بر پایه احترام بنا شود، نه تهدید.
این هشدار در حالی مطرح شد که ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت مذاکرات تجاری با بروکسل هیچ پیشرفتی نداشته و تهدید کرد که از اول ماه ژوئن تعرفهای سنگین بر واردات کالاهای اروپایی اعمال خواهد کرد.
براساس گزارش انبیسی، تهدید جدید ترامپ پس از آن مطرح شد که او در دوم آوریل، روزی را «روز آزادی» نامید و نسبت به اعمال تعرفه ۳۹ درصدی بر کالاهای اروپایی وعده داد؛ طرحی که بعداً عقبنشینی کرد، اما اکنون موضعی تهاجمیتر اتخاذ کرده است.
«استفن مور»، مشاور اقتصادی پیشین ترامپ، در گفتوگو با بیبیسی گفت ترامپ از عدم پیشرفت در مذاکرات با اروپا ناراضی است.
«ماروش شِفچوویچ»، کمیسر تجارت اتحادیه اروپا، در پی تماس با نماینده تجاری آمریکا و وزیر بازرگانی این کشور، تاکید کرد که تجارت دوجانبه باید بر مبنای احترام شکل گیرد و اتحادیه اروپا همچنان خواهان توافقی است که برای هر دو طرف سودمند باشد.
در حالی که اروپا آمادگی خود برای مذاکره را اعلام کرده، شکافها میان اروپا و واشنگتن افزایش یافتهاند. ترامپ از زمان دور نخست ریاستجمهوریاش، اتحادیه اروپا را نه بهعنوان شریک، بلکه بهمثابه رقیب اقتصادی تلقی کرده است.
او در سال ۲۰۱۸ گفت: «هیچکس با ما بدتر از اتحادیه اروپا رفتار نمیکند» و مدعی شد که این اتحادیه برای بهرهکشی از ایالات متحده شکل گرفته است.
این مواضع توسط شخصیتهای بانفوذی چون استیو بنن و پیتر ناوارو نیز حمایت شدهاند، و شماری از مقامات دولت دوم ترامپ نیز دیدگاههای مشابهی دارند.
جِی.دی. ونس، معاون رئیسجمهور، در کنفرانس امنیتی مونیخ در فوریه، به اروپا حمله لفظی و آن را به «عقبنشینی از ارزشهای مشترک» متهم کرد.
در همین حال، ایلان ماسک که در دولت دوم ترامپ نفوذ فراوانی یافته نیز از حزب راستگرای افراطی آلمان حمایت کرده که خواستار خروج آلمان از اتحادیه اروپا است.
عامل اصلی تیرگی روابط امنیتی و اقتصادی میان اروپا و آمریکا، مساله کمکهای نظامی به اوکراین بوده است. جِی.دی. ونس بهصراحت اعلام کرده که برای او «اهمیتی ندارد چه بر سر اوکراین میآید»، و در مکاتباتی که در ماه مارس فاش شد، مخالفت خود را با حمله نظامی آمریکا به یمن نیز به دلیل «عدم تمایل به نجات اروپا» ابراز کرده است.
با این حال، اتحادیه اروپا نیز در مقابل عقب نمینشیند. کمیسر تجارت این اتحادیه اخیراً اعلام کرده که اگرچه اروپا اهل مذاکره است، اما نه به هر قیمتی. تنها یک روز پس از این سخنان، بروکسل از آمادگی برای اعمال تعرفههای تلافیجویانه به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بر کالاهای آمریکایی خبر داد.
همزمان، اروپا نیز خود را برای آیندهای بدون تضمینهای امنیتی آمریکا آماده میکند. در همین راستا، آلمان برای نخستین بار از پایان جنگ جهانی دوم، یک تیپ نظامی دائمی را در خارج از مرزهایش مستقر کرده است.
در شرایطی که تنشهای اقتصادی در حال افزایش است، حتی متحدان نیز ممکن است قربانی منازعات میان قدرتهای بزرگ شوند. اتحادیه اروپا نشان داده که در برابر تعرفههای سنگین آمریکا بیعمل نخواهد ماند.