ضیائیان، مقام سازمان هواشناسی: کمبارشی شدید، عامل اصلی خیزش ریزگردها در تهران و سراسر ایران است/ گرد و غبار تا پایان تابستان مهمان اغلب شهرها است
ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی سازمان هواشناسی با تاکید بر این که کمبارشی شدید، عامل اصلی خیزش ریزگردها در تهران و سراسر کشور است، به دیدهبان ایران گفت: پیشبینی میشود که بهتناوب شاهد خیزش گرد و غبار در اغلب شهرها تا پایان هفته خواهیم بود. البته با توجه به این که در سال آبی جاری شاهد کمبارشی شدید بودیم و کانونهای مستعد خیزش گرد و غبار تا پایان تابستان آب مناسبی دریافت نمیکنند، تا پایان فصل جاری، خیزش گرد و خاک به صورت مکرر در بیشتر شهرهای کشورمان اتفاق میافتد.

دیدهبان ایران؛ محمدحسین خودکار: در روزهای اخیر هوای تهران بهشدت درگیر پدیده گرد و غبار بوده است؛ به نحوی که یکشنبه شب (۱۵ تیر) شاخص آلودگی هوای تهران به ۲۶۰ رسید و در وضعیت بنفش یا همان بسیار ناسالم برای تمام گروهها قرار گرفت. تشدید خیزش گرد و خاک در روز بعد به حدی ادامه یافت که روز دوشنبه (۱۶ تیر) متوسط شاخص آلودگی هوای پایتخت عدد ۳۱۸ را نیز تجربه کرد. البته در روز بعد (سهشنبه ۱۷ تیر) کمی از شدت آلودگی هوا کاسته شد و میانگین ۲۴ساعته شاخص به عدد ۱۳۲ یعنی وضعیت ناسالم برای گروههای حساس تقلیل یافت.
البته این روزها آلودگی هوای ناشی از خیزش ریزگردها فقط مخصوص تهران نیست و براساس اعلام سازمان هواشناسی، حداقل ۱۹ استان دیگر شامل البرز، مرکزی، اصفهان، خوزستان، ایلام، هرمزگان، بوشهر، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، سمنان، قزوین، قم، کرمان، کرمانشاه، یزد، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان درگیر این پدیده هستند. آنطور که هواشناسی اعلام کرده است، این وضعیت تا پایان هفته در استانهای یادشده ادامه خواهد یافت و البته به تناوب کشورمان تا پایان تابستان درگیر پدیده گرد و غبار خواهد بود. شدت خیزش ریزگردها در ساعات بعد از ظهر و غروب از سایر ساعتهای روز بیشتر است.
در همین رابطه با صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور گفتوگو کردیم و او نیز به خبرنگار دیدهبان ایران توضیح داد: ایران در سال آبی جاری با کمبارشی شدید مواجه بوده، به نحوی که میانگین بارشها در سطح کشور حدود ۴۰ درصد از سطح نُرمال (متوسط بلندمدت) کمتر بوده است. البته این رقم در استانهای مختلف متفاوت است، به طور مثال در استان تهران ۴۸ درصد کاهش بارش را نسبت به میانگین بلندمدت تجربه میکنیم که این یک عدد بسیار بزرگ است، یعنی امسال حدود نصف بارش مورد انتظار در استان تهران اصلا اتفاق نیفتاده است.
وی افزود: کاهش محسوس بارندگی عاملی است برای خشک شدن تمام زمینهای اطراف شهرها و این زمینها از بیابانها گرفته تا مراتع و مزارع و دیگر کانونهای مستعد، همگی به منشأهایی برای خیزش ریزگردها تبدیل میشوند و بعد هم با وزش باد، خیزش گرد و خاک اتفاق میافتد و این پدیدهای است که این روزها در بسیاری از شهرهای کشورمان شاهد آن هستیم که به عامل اصلی آلودگی هوا تبدیل شده است.
رئیس مرکز ملی پیشبینی سازمان هواشناسی ادامه داد: گرد و غبار عمدتا مربوط به دانههای درشت یا همان ذرات زیر ۱۰ میکرون (PM10) است که معمولا در ساعات بعد از ظهر بهویژه حوالی غروب آفتاب با افزایش سرعت وزش باد، تشدید میشوند و بهتدریج دچار فرونشست میشوند. بنابراین در این ساعات احتمال تشدید خیزش گرد و خاک در اغلب شهرهای کشور را داریم و در ساعات روز شدت این ذرات در هوا کمتر است.
ضیائیان خاطرنشان کرد: آنچه پیشبینی میشود این است که بهتناوب شاهد این شرایط برای اغلب شهرها تا پایان هفته خواهیم بود. البته با توجه به این که در سال آبی جاری شاهد کمبارشی شدید بودیم و کانونهای مستعد خیزش گرد و غبار تا پایان تابستان آب مناسبی دریافت نمیکنند، تا پایان فصل جاری، خیزش گرد و خاک به صورت مکرر در بیشتر شهرهای کشورمان اتفاق میافتد.
وی در پایان گفت: ایران کشور وسیعی است و اساسا هرچقدر هم نهالکاری یا دیگر اقدامات لازم برای مقابله با گرد و غبار در کانونهای مستعد خیزش ریزگردها انجام شود، وقتی در طول پنج سال متوالی شاهد خشکسالی شدید هستیم، نمیتوان کل پهنه کشور را سرسبز نگه داشت. ضمن این که انجام اقدامات مورد نیاز برای حلوگیری از خیزش ریزگردها در کوتاهمدت امکانپذیر نیست و نمیتوان انتظار داشت که در آینده نزدیک اتفاق موثری در این زمینه رخ دهد.
منبع: دیدهبان ایران