هانیزاده، کارشناس بینالملل: در صورت تحریف تاریخ، ایران باید در روند مذاکرات تجدید نظر کند/ دستگاه دیپلماسی و نهادهای حکومتی باید حساسیت قاطعی نسبت به «خلیج فارس» نشان دهند
حسن هانیزاده، کارشناس مسائل بینالملل ضمن انتقاد از کاهش حساسیت جامعه و حاکمیت نسبت به نام حقیقی «خلیج فارس» طی سالهای اخیر، به دیدهبان ایران گفت: دستگاه دیپلماسی کشور، به همراه تمامی نهادهای حکومتی، جریانهای سیاسی و نخبگان جامعه، باید در برابر هرگونه تحریف این نام، واکنشی صریح و قاطعانه نشان دهند. نباید اجازه داد که این موضوع به یک مساله عادی و روزمره تبدیل شود. بلکه باید با حساسیت کامل به آن پرداخت./ وی خاطرنشان کرد: سید عباس عراقچی به عنوان رئیس هیات مذاکرهکننده ایران، باید بهطور جدی از ایالات متحده و شخص رئیسجمهور این کشور بخواهد که اشتباه خود را در خصوص نام خلیج فارس اصلاح کند؛ چراکه این مساله، نه صرفاً یک موضوع جغرافیایی، بلکه یک موضوع حیثیتی برای ملت ایران است. در صورتی که رئیسجمهور آمریکا بخواهد با چنین اقدامات انحرافی و جعل تاریخ، به ملت ایران توهین کند، ایران باید بدون تردید در روند مذاکرات تجدید نظر کند.

دیدهبان ایران؛ عرفان بیوکنژاد: چندی پیش در فضای رسانهای، خبری مبنی بر احتمال اعلام رسمی نام جعلی بهجای خلیج فارس توسط دونالد ترامپ منتشر شد؛ ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که درباره این موضوع پرسید، گفت که «قصد ندارد احساسات هیچ کسی را جریحهدار کند.» اما با این حال، حتی احتمال انجام این اقدام جنجالی توسط وی، باعث آشفتگی رسانهای در داخل و خارج کشور شد و در ادامه، همه فعالان سیاسی ایران به این موضوع واکنش نشان دادند و خواهان توقف تحریف در تاریخ و ژئوپلیتیک منطقه شدند.
در همین راستا با حسن هانیزاده، کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کردیم که او نیز به خبرنگار دیدهبان ایران توضیح داد: شخصیت دونالد ترامپ بسیار پیچیده و چندوجهی است؛ بهگونهای که فضای مبهم و آلودهای را برای تعامل میان ایران و کشورهای عرب منطقه ایجاد میکند. سفر او به منطقه خلیج فارس در روزهای آینده، طبیعتاً با هدف بهرهبرداری مالی، کسب امتیازات اقتصادی و نوعی باجگیری از کشورهای عربی انجام میشود. افزون بر این، ترامپ تلاش دارد جبههای سیاسی و منطقهای علیه ایران شکل دهد.
رفتارهای پارادوکسیکال ترامپ
وی افزود: از یک سو، ترامپ میکوشد از طریق گفتوگو و مذاکره با ایران، این کشور را از محیط طبیعی و تاریخی خود یعنی فضای اسلامی و عربی منطقه جدا سازد. هرچند سیگنالهایی که از سوی او صادر میشود، در ظاهر مثبت جلوه میکند، اما با توجه به تناقضهای رفتاری و گفتاریاش، نمیتوان به این مواضع اعتماد کرد. اظهارات او و تلاش برای تحریف حقایق تاریخی و ژئوپلیتیکی منطقه، نشاندهنده آن است که وی شناخت عمیقی از تاریخ و سیاستهای منطقهای ندارد.
این کارشناس سیاسی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا سابقه داشته است که مقام ارشدی در کشوری مثل آمریکا، تا این اندازه آشکار موضوع احتمال استفاده از نام جعلی برای خلیج فارس را مطرح کند، اظهار کرد: به نظر میرسد آنچه ترامپ انجام میدهد، تلاشی است برای ایجاد فضا و شرایطی که در آستانه سفر به کشورهای عربی، بتواند سقف باجخواهی خود از این کشورها را افزایش دهد. واقعیت آن است که حقایق تاریخی قابل انکار نیستند. خلیج فارس، همواره «خلیج فارس» بوده و خواهد ماند. این نام ریشهدار، قابل تحریف نیست و تلاشهای ترامپ برای دگرگونسازی آن، نه تنها ناکام خواهد ماند، بلکه ممکن است مورد تمسخر نخبگان سیاسی و تاریخی خود ایالات متحده نیز قرار گیرد. به همین دلیل، به نظر میرسد چنین اقدامات و اظهاراتی در مسیر تغییر واقعیتهای تاریخی، تأثیر چندانی نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: در این میان، آنچه واضح است، اینکه ترامپ بار دیگر با همان شیوه معروف خود، راهی کشورهای ثروتمند و نفتخیز منطقه خواهد شد. اما پرسشهایی باقی میماند که باید به آنها توجه شود؛ نخست این که، واکنش مقامهای ایرانی تاکنون چگونه بوده است؟ به عنوان نمونه، آقای عباس عراقچی معتقد است که این اقدامات، بیشتر با هدف تغییر فضای روانی و رسانهای منطقه صورت میگیرد. اما فراتر از آن، مسئلهای راهبردی و استراتژیک در میان است: نام خلیج فارس.
مذاکره نکنیم اگر ...
هانیزاده متذکر شد: نام زیبای خلیج فارس همواره در تاریخ، درخشان و ثبتشده است. تمامی اسناد، مدارک و مستندات تاریخی، بر حاکمیت ایران بر این منطقه و اصالت نام خلیج فارس تأکید دارند. از این رو، دستگاه دیپلماسی کشور، به همراه تمامی نهادهای حکومتی، جریانهای سیاسی و نخبگان جامعه، باید در برابر هرگونه تحریف این نام، واکنشی صریح و قاطعانه نشان دهند. نباید اجازه داد که این موضوع به یک مساله عادی و روزمره تبدیل شود. بلکه باید با حساسیت کامل به آن پرداخت. متأسفانه، در سالهای اخیر، شاهد کمرنگ شدن حساسیت نخبگان و جامعه نسبت به موضوع نام خلیج فارس بودهایم؛ امری که میتواند در آینده تهدیدی جدی برای هویت تاریخی این پهنه آبی محسوب شود.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: تحریف نام خلیج فارس با نامهای جعلی، بیریشه و انحرافی، در حقیقت تهدیدی علیه میراث تاریخی ایران است. از این رو، نخبگان باید از راههای مختلف از جمله اعتراض، ایجاد گفتمانهای مؤثر در سطح بینالمللی و بهرهگیری از ظرفیتهای رسانهای و دیپلماتیک، تلاش کنند تا واقعیتهای تاریخی را در اذهان جهانی زنده نگه دارند.
وی در پایان گفت: سید عباس عراقچی به عنوان رئیس هیات مذاکرهکننده ایران، باید بهطور جدی از ایالات متحده و شخص رئیسجمهور این کشور بخواهد که اشتباه خود را در خصوص نام خلیج فارس اصلاح کند؛ چراکه این مساله، نه صرفاً یک موضوع جغرافیایی، بلکه یک موضوع حیثیتی برای ملت ایران است. در صورتی که رئیسجمهور آمریکا بخواهد با چنین اقدامات انحرافی و جعل تاریخ، به ملت ایران توهین کند، ایران باید بدون تردید در روند مذاکرات تجدید نظر کند.
منبع: دیدهبان ایران