مروری بر روزنامه های چهارشنبه شانزدهم فروردین
روزنامه های امروز سراسر انتخاباتی هستند. هر یک از روزنامه ها سعی کرده اند به نحوی فضای انتخاباتی را تحلیل و از سوی منابع اطلاعاتی از آخرین وضعیت نامزدهای جناح های انتخاباتی خبر دهند. از سوی دیگر، مخالفان دولت نیز همچنان به وضعیت اقتصادی کشور می تازند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، روزنامه های امروز خبرهایی از آخرین جبهه بندی جناح ها می دهند.
روزنامه اعتماد در گزارشی با تیتر «لشکر ٥ نفره علیه روحانی» به نقل از یک منبع آگاه مدعی شده است که رئیسی، قالیباف، فتاح، بذرپاش و ضرغامی انتخاب نهایی اصولگرایان هستند. در بخشی از این گزارش می خوانیم: «پنجشنبه روز سرنوشتساز برای ١٤ کاندیدای جمعیت مردمی نیروهای انقلاب است؛ همانهایی که کمتر از یک ماه پیش از سوی اعضای مجمع عمومی جمنا انتخاب شدند. قرار است از میان این لیست ١٤ نفره ١٠ نفر به دومین مجمع عمومی معرفی شوند در جلساتی که این هفته برای نهایی کردن این ١٠ نفر برگزار شده، چهار نفر از گردونه خارج شدهاند. که این غربالگری خود آغازی برای بالاگرفتن اختلافات در اردوگاه اصولگرایی است. «سعید جلیلی، علی نیکزاد، محمد خوشچهره و مصطفی میرسلیم» آن ٤ نفری هستند که در این مرحله غربال شدهاند. گفته میشود سعید جلیلی یکی از کاندیداهایی است که حاضر به امضای میثاقنامه جمنا نشده است. حالا مهرداد بذرپاش، حمیدرضا حاجیبابایی، محسن رضایی، سید ابراهیم رییسی، علیرضا زاکانی، محمدمهدی زاهدی، سید عزتالله ضرغامی، پرویز فتاح، رستم قاسمی و محمدباقر قالیباف برای حضور در رقابت پنجشنبه حضور دارند.
فتاح برای پایداری میماند
این در حالی است که پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد امام خمینی بارها و بارها اعلام کرده که قصدی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری ندارد و گفته میشود تعدادی از پرسنل این کمیته را نیز به دلیل برخی فعالیتهای انتخاباتی برکنار کرده است. اما فتاح در هفتهای که گذشت در جلسات جمنا حاضر شده و ضمن امضای میثاقنامه درخواست وقتی ٢٠ دقیقهای برای سخنرانی در نشست روز پنجشنبه را نیز کرده است، هرچند همچنان بر عهد با خود پایبند است. او قرار است در رایگیری روز پنجشنبه هم شرکت کند و احتمال رای آوری بالایی دارد. اما بر اساس شنیدهها قصدی برای ثبت نام در انتخابات ندارد. بر همین اساس هم اعضای شورای مرکزی جمنا اصرار دارند که پرویز فتاح با وجود این ملاحظات تا پایان در میان ٥ کاندیدای جمنا حضور داشته باشد تا به نوعی یکی از این ٥ نفر صوری باشد و به راحتی و به خواست خودش به نفع دیگران کنار رود.
البته حضور فتاح تا انتها خود فرصتی برای پایداریها نیز محسوب میشود. شنیده شده که صادق محصولی تلاش زیادی برای حفظ فتاح در صحنه میکند. این روزها اعضای جبهه پایداری چنددستگی بیسابقهای را در جریان تشکیلاتی خود مشاهده میکنند. عدهای طرفدار سعید جلیلی هستند، تعدادی پیرو ابراهیم رئیسی و طیفی هم از پرویز فتاح حمایت میکنند. و این چندشقگی در یک تشکیلات سمی مهلک در راستای رسیدن به وحدت است.»
روزنامه آرمان در گزارشی با تیتر «پزشکیان در مسیر پاستور» نامزد پوششی اصلاح طلبان را معرفی کرده است. در بخشی از این گزارش می خوانیم: «کاندیداتوری پزشکیان جدی است، چرا که اگر چنین نبود اصولگرایان رقیب روحانی به تب و تاب هجمه به پزشکیان نمیافتادند، مانند سایت صراط که بخشی از اظهارات پزشکیان را بدون توجه به قبل و بعد آن اظهارات تبدیل به پرونده اختلافافکنی کرد و نوشت: «آیا پزشکیان با نگاه به واقعیات جامعه، این نکته را پذیرفته که مردم از روحانی شاکی اند؟ یا این موضوع یک نوع دعوای زرگری یا فضاسازی برای دفع برخی حملات به روحانی و اصلاحطلبان است. پزشکیان یکی از افرادی است که پیشتر از او به عنوان کاندیدای پوششی در انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ یاد میشد. ظاهرا او ترجیح داده است تا نقش کاندیدای پوششی را به گونهای دیگر ایفا کند. یعنی با هجمه به روحانی، هم اصلاحطلبان را از این اتهام که حامی بیقید و شرط روحانیاند، برهاند، هم اندکی از حجم حملات به روحانی بکاهد. در واقع او ترجیح داده است به جای کاندیدای پوششی، نقش ضربه گیر روحانی را ایفا کند.» از سوی دیگر مسعود پزشکیان در اواخر سال گذشته سفرهای زیادی به شهرهای مختلف داشت که در هر سفر مورد استقبال بالای مردم قرار گرفت. همین مولفه هم بر ترس و واهمه دلواپسان افزوده است. اکنون باید منتظر ماند که آیا روحانی و پزشکیان برنامه هماهنگ خود برای حضور در انتخابات را منتشر میکنند یا ترجیح میدهند تا روال عادی طی شود.»
آیدین سیار سریع در ستون طنز بی قانونی در روزنامه قانون در مورد انتخابات نوشت: «شانزدهم فروردین سال نود و شش را در حالی شروع میکنیم که هنوز کاندیداهای ریاست جمهوری معلوم نشدهاند. در وضع عجیبی گرفتار شدهایم. یک ماه و ده روز تا انتخابات بیشتر نمانده ولی هنوز معلوم نیست کدام یک از دوستان دچار احساس تکلیف شدهاند. شبانه روز داریم به بیست و نهم اردیبهشت فکر میکنیم که میگویند انتخابات فرا رسیده، حالا بیایید انتخاب کنید. میرویم پای صندوق رای، میگوییم: «میتونیم کاندیداهاتون رو ببینیم؟» میگویند: بله حتما. بعد ویترین را نشان میدهند و میگویند: گزینه اول آقای حسن روحانی، گزینه دوم آقای حسن فریدون، گزینه سوم رییس دولت یازدهم... بعد یک سری میگویند ما میریم یه دوری میزنیم بعدا خدمت میرسیم. بعضی هم برای این که دست خالی برنگردند یکی از همین گزینهها را برمیدارند. میخواهم بگویم تنوع در این انتخابات چقدر زیاد است. در این شرایط ظاهرا قرار است آقای احمدی نژاد کنفرانس مطبوعاتی هم برگزار کند و به سوالات خبرنگاران جواب دهد.
امیدوارم خبرنگاران با آمادگی کامل به این جلسه بروند چون احتمالا جواب همه سوالات این است که «من از شما میپرسم» آقای جوانفکر هم اعلام کرده که «کاندیداتوری دکتر احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری یک مطالبه ملی است و ایشان بهشدت از سوی مردم برای این منظور تحت فشار قرار دارند» حالا مطالبه ملیاش را نمیدانم ولی آن تحت فشار را کاملا قبول داریم. بالاخره هشت سال مردم تحت فشار قرار گرفتند، هشت سال هم دوستان بهاری تحت فشار قرار بگیرند. چه اشکالی دارد. نوبخت سخنگوی دولت گفته بقایی باید به بسیاری از سوالات جواب دهد. یکی از سوالاتی که ایشان باید جواب دهد این است که چرا درخت را با پیت حلبی کاشتید؟ البته آقای جوانفکر در مصاحبه اخیر فرمودند کاشت نهال با پیت حلبی خاک را غنیتر میکند و مشت محکمی به دهان یاوه گویان زدند. دیگر سوالی نمیماند. فقط نمیدانیم این شایعه ساختن فیلم انتخاباتی حسن روحانی به کارگردانی اصغر فرهادی از کجا در آمد. از آن خبرهایی بود که با هیچ عقل و منطقی جور در نمیآید. البته فرضا اگر فرهادی هم نسازد از آنجایی که بقیه کارگردانها تحت تاثیر سینمای فرهادی قرار دارند بعید نیست فیلم انتخاباتی در مورد قضاوتهای اخلاقی ساخته و با پایان باز تمام شود. در پایان مطلب باید به همه خوانندگان هشدار دهیم که «تا اظهارنظر نهایی جمنا از تبلیغ آقای ضرغامی به عنوان کاندیدای اصلح خودداری کنید» بله! همین شمایی که الان داری تبلیغ میکنی حرف آقای ضرغامی را گوش کن و دست نگه دار. خودجوشکاری هم حدی دارد. شاید طرف دوست دارد بدون تبلیغ بیست میلیون رای بیاورد. چرا کار را خراب میکنید؟ فعلا دست نگه دارید!»
انتقاد اقتصادی به دولت
روزنامه کیهان در گزارش اصلی امروز خود با عنوان «هراس و آشفتگی اردوگاه اصلاحطلبان از کارنامه خالی دولت» نوشت: « با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری هراس و آشفتگی در اردوگاه اصلاح طلبان و دولت یازدهم شدت گرفته است، کارنامه خالی دولت از عملکرد مثبت که بتواند از آن دفاع کند به این هراس افزوده و مدعیان اصلاحات که اینک ناگزیر به ادامه مسیر پیشین هستند بزرگترین رقیب روحانی را عملکرد او میدانند.
بیکاری جوانان و وضعیت نامطلوب اشتغال در کشور، رکود، مشکلات معیشتی مردم، بحران های فزاینده زیست محیطی و تورم و افزایش قیمت ها علیرغم ادعای کاهش تورم و ... در نزدیکی انتخابات دردسر بزرگی برای یک دولت مستقر می تواند باشد که می خواهد در انتخابات پیش رو رای مجدد مردم را از آن خود کند.
گفت و گوی مصطفی معین، وزیر علوم دولت اصلاحات با روزنامه زنجیره ای آفتاب یزد که دیروز منتشر شده بازتاب دهنده گوشهای از این تشویش و نگرانی می تواند باشد.
معین در این گفت و گو ضمن حمایت از روحانی مهمترین رقیب وی را عملکردش میداند و می گوید: مردم با مشکلات معیشتی و بیکاری جوانان به سختی درگیر هستند. اگر دولت خیلی شفاف، صادقانه، «صریح و صمیمانه با مردم، مسائل به میراث مانده از گذشته و کارشکنیهای کنونی را مطرح نکند و برنامههای آیندهاش را تشریح نکند و قول و قرارهای قابل تحققی با مردم نگذارد، شرایط آسیبزا خواهد بود. مهمترین رقیب آقای روحانی عملکرد خودش و نوع نگاهش به انتخابات و دولت بعدیاش است و مردم نقش تعیینکننده خواهند داشت.»»
روزنامه جوان نیز در گزارشی با تیتر «بیکاری یک نفر از هر 3 تحصیلکرده ایرانی » مدعی شده است که بمب تحصیلکردگان بیکار در سال 96 منفجر میشود؟ در این گزارش می خوانیم: « این روزها آمار و ارقام رسمی کشور حال و روز خوشی را برای اشتغال به عنوان مهمترین مطالبه و دغدغه جوانان نشان نمیدهد. این آمار زمانی نگرانکنندهتر میشود که بدانیم سهم بیکاری تحصیلکردگان بیکار رو به افزایش است و مطابق با آمارهای ارائه شده نرخ بیکاری جوانان تحصیلکرده از ۳۵درصد هم گذشته است.
سالی که در آن گام نهادیم با شعار «اقتصاد مقاومتی؛ تولید- اشتغال» از سوی رهبر معظم انقلاب آغاز شد و به دنبال آن تأکیدات معظم له در راستای اشتغالزایی برای جوانان در اولین روز از بهار 96 در جمع زائران حرم رضوی مهر تأییدی بر این امر شد که یکی از مهمترین معضلات فعلی کشور در بخش اشتغال و بازار کار خلاصه میشود.
براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت بازار کار، نرخ بیکاری سال95 در حالی با 1/4 درصد افزایش نسبت به سال94 به عدد 12/4 درصد رسیده است که در همین دوره زمانی، نرخ بیکاری جوانان 15تا 24سال 3/1 درصد افزایش داشته و رقم 29/2 درصد را ثبت کرده است. نرخ بیکاری جوانان 15 تا 29 سال نیز با 2/6 درصد افزایش به 25/9 درصد رسیده است.
طبق آمار سرشماری نفوس و مسکن سهم جوانان 15تا29سال از جمعیت کشور در سال95 معادل 25/1 درصد است. این سهم در سال90 معادل 31/5 درصد بوده است. براساس این آمارها در شرایطی که سن کشور بهطور میانگین افزایش و سهم جمعیت جوان از کل جمعیت کاهش یافته، نرخ بیکاری در جوانان رو به رشد بوده است.
هر چند که مسئولان دولتی از اشتغالزایی 700 هزار نفری در سالی که گذشت، سخن گفتند اما آخرین آمار از تعداد بیکاران در سال 95 نشان داد که 3 میلیون و 203 هزار نفر از جمعیت فعال کشور، شغلی نداشتند. از آنجایی که ورودی به بازار کار سالانه بیش از یک میلیون نفر خواهد بود، بنابراین هر ساله باز هم بر تعداد بیکاران افزوده میشود، چراکه مطابق با آمار سال 94، تعداد بیکاران بر پایه 2 میلیون و 700 هزار نفر بود.»