فریدون مجلسی: آمریکا در مقابل آزادی بیان، بسیار حساس است/ بستن حساب کاربری ترامپ در جهت حفاظت از آزادی بود
کارشناس بین الملل گفت: صحبت از یک شوخی یا کاریکاتور نبود. صحبت از تجاوز به آزادی و حقوق ملتی است که پایههای خود را بر مبنای آرای عمومی و دموکراسی گذاشته است.

به گزارش دیده بان ایران؛ اتفاقات اخیر در آمریکا و ماجرای حمله به کنگره و ... با واکنشهای گستردهای در جهان همراه بود. یکی از این واکنشها نیز مورد تردید قرار گرفتن اصل آزادی در آمریکا بعد از اقدام توییتر و بستن حساب کاربری دونالد ترامپ بود. اقدامی که به گفته برخی از کارشناسان روابط بینالمللی نه تنها با آزادی منافات نداشته بلکه اقدام در راستای حفاظت از آزادی بوده است.
فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین از جمله همین کارشناسان است که اقدام توییتر را گامی در جهت دفاع از آزادی و مطابق با تعریف آزادی میداند. وی به تشریح دلایل این نگاه خود پرداخت و گفت: «وقتی موضوع آزادی مطرح میشود، مساله در مقایسه با برخی امتیازات که ممکن است حقوق پنداشته شود، مساله قدری ضعیف میشود. برای روشنتر شدن بحث باید یک خاطره بگویم. در جایی صحبت از احترام به عقاید دیگران بود و من گفتم که احترام به عقاید دیگران معنایی ندارد. عقاید در ذهن و مغز افراد است و کسی هم خبر ندارد. ضمن اینکه ممکن است ما چند عقیده را محترم بدانیم اما آیا عقاید داعش، کشتن و سر بریدن شیعه، مسیحی، ایزدی و ... برای ما محترم است؟! این را عرض کردم تا بگویم که تفاوت آزادی با این گونه توهمات درباره حقوق چیست».
وی تاکید کرد: «آزادی امری است که دو سه هزار سال اخیر تاریخ بشر روی آن کار شده و حدود آن مشخص شده است. به طور مختصر، حتی در مدرسه ابتدایی به ما درس دادهاند که حد و مرز آزادی، آزادی دیگران است. عقاید اما میتواند مخل حقوق دیگران باشد. مثلا ممکن است که خودخواهانه، خودبرتربینانه و با ایراداتی که مخل آزادی است، همراه باشد».
مجلسی تصریح کرد: « این آزادی است که شناخته شده، محترم و معتبر است. بقیه حقوق باید خود را در چارچوب آزادی که حد و حدود آن مشخص است، بگنجانند».
وی افزود: «آقای ترامپ در یک مملکت دموکرات ولو اینکه رئیس جمهور باشد، حق ندارد بگوید که مردم مطابق میل و سلیقه او به تبعیضات نژاد و مذهبی و اقدام علیه مهاجرین قائل باشند. این ها عقیده است. آیا محترم است؟ این عقاید مغایر آزادی است و در آنجایی که آزادی لطمه میبیند باید از اینگونه عقاید جلوگیری شود».
این کارشناس مسائل بینالمللی با اشاره به اینکه «آمریکا در مقابل متمم یکم قانون اساسی خود که آزادی بیان است، بسیار حساس است و رواداری دارد. برای همین شما میبینید که چه حرفها درباره رئیس جمهور گفته میشود، چه کاریکاتورها کشیده میشود، چه سخنان و شوخیها گفته میشود اما برخوردی صورت نمیگیرد. در حالی که در خیلی از ممالک با گویندگان این حرفها برخورد میشود و آنان را حبس یا حتی اعدام میکنند».
وی در دفاع از اقدام توییتر برای بستن حساب کاربری ترامپ نیز گفت: «این یک قضاوت صریح و فوری نبود و بارها تذکر داده شد. ابتدا وقتی پیامهایی با ناهمخوان با قوانین، آزادی و حقوق دیگران منتشر شد، تذکر داده شد. اما کار به جایی رسید که ترامپ با تحریک مردم به شورش موجب اعمالی شد که خودش بعدا ناچار شدن با خواندن متنی که گفتنش از عهده او برنمیآمد و برایش نوشته بودند، خواست به نوعی خودش را مبرا کند. در این مرحله دیگر صحبت از یک شوخی یا کاریکاتور نبود. صحبت از تجاوز به آزادی و حقوق ملتی است که پایههای خود را بر مبنای آرای عمومی و دموکراسی گذاشته است. رویه ترامپ موجب تهدید امر مهمی که مثل دموکراسی که در یک رویه دموکراتیک حیاتی است، بود و با آن مقابله شد.»
منبع: آزادی