رئیس سازمان اوقاف وامورخیریه: خدمات وقف در جامعه مطرح نمی شود
نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اینکه عموماً ازمطرح شدن نقش وجایگاه وقف درسطح جامعه خودداری می شود، گفت: اگر می خواهیم بخشی از مشکلات جامعه و مردم رفع شود باید به نقش تاثیرگذار فرهنگ وقف در عرصه های مختلف توجه و خدمات آن برای مردم بازگو شود.

وی با بیان این که به ثبت دو موقوفه بزرگ 120میلیارد تومانی و 86 موقوفه تجاری در شیراز و تهران تاکید کرد: سازمان اوقاف تا قبل از سال 88 یکی از سنتی ترین دستگاه های کشور به شمار می رفت، اما با تشکیل و راه اندازی سامانه جامع مدیریت اطلاعات موقوفات و بقاع متبرکه این سازمان از ریل سنتی خارج و با قوت به عرصه فناوری های نوین دولت الکترونیک وارد شده است.
رئیس سازمان اوقاف با اشاره به خدمات سرمایه ارزشمند وقف در عرصه های مختلف خاطرنشان کرد: وجود هزاران مسجد موقوفه، ثبت بیش از 6 هزارو 800 موقوفه علمی، آموزشی، پژوهشی و فرهنگی در سطح کشور ،سهم 25درصدی وقف در حوزه درمان ، وجود هزاران کتاب و کتابخانه وقفی و بهره مندی دانشجویان از 40 دانشگاه موقوفه از جمله خدمات وقف به کشور ، دولت و مردم است.
وی با اظهار تاسف و انتقاد از اینکه نتوانسته ایم خدمات وقف را به مردم و جامعه معرفی کنیم خواستار همکاری بیشتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تبیین سنت حسنه وقف و آثار و برکات این فرهنگ اصیل در جامعه شد.
نماینده ولی فقیه درسازمان اوقاف با اشاره به ضرورت تبیین نقش وقف در سطح جامعه و اهمیت تشریح خدمات این سنت حسنه توسط رسانه ها به عنوان سرمایه ای گران قدر برای مردم افزود: امروز سازمان اوقاف یکی از منظم ترین سازمان ها در امور مالی و شفاف سازی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به شمار می رود و بارها توسط دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور مورد بازرسی وحسابرسی قرار گرفته است.
براساس این گزارش همزمان با برگزاری این نشست کتاب استفتائات باب وقف از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اهداء شد.
** جمعآوری 68 درصد مدارک وقفی در 8 سال گذشته
حقوقی و امور مجلس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه تاکنون 191 هزار و 895 موقوفه و مسجد در کشور به ثبت رسیده است، گفت: 42 هزار و 469 مدارک وقفی ،معادل 68 درصد بعد از سال 89 در سازمان اوقاف جمعآوری وثبت وضبط شده است.
حجت الاسلام مهدی حاتمی، از عملکرد 8 ساله این سازمان و با بیان اینکه این سازمان در سه حوزه قرآنی، موقوفات و بقاع متبرکه دارای ماموریت و در حال فعالیت است، گفت: این ماموریتها از طریق چهار معاونت توسعه ،فرهنگی واجتماعی ،بهره وری واوقافی و ادارات کل واستانی پیگیری واجرایی میشود.
معاون اوقافی، حقوقی و امور مجلس سازمان اوقاف با اشاره به اینکه 191 هزار و 895 موقوفه و مسجد در کشور به ثبت رسیده است، تصریح کرد: قبل از سال 89 ،سالانه به طور میانگین 200 وقف جدید به ثبت میرسید و در مجموع تا سال 88 ، 13 هزار موقوفه به ثبت رسیده بود ،اما از سال 89 تاکنون با اجرای برنامه های مختلف فرهنگی وتبلیغی ،ثبت وقف جدید افزایش چشمگیری داشته؛ بطوریکه در هشت سال اخیر بیش از 15 هزار موقوفه جدید به ثبت رسیده است.
حاتمی با بیان اینکه 79 هزار و 595 مسجد در کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: کمترین مساجد در استان ایلام و بیشترین مساجد در استان خراسان رضوی وجود دارد ودر این زمینه نیازمند توجه دولت ومجلس برای رفع مشکلات هستیم .
وی یادآور شد: تکمیل و تایید اطلاعات موقوفات و نیات و بارگذاری بیش از 232 میلیون فیلد اطلاعاتی از وقفنامهها در سامانه جامع موقوفات از اقدامات مهم سازمان اوقاف در هشت سال اخیر است.
معاون سازمان اوقاف با اشاره به اینکه در مجموع تاکنون 62 هزار و 469 مدرک وقفی جمعآوری شده که 68 درصد یعنی 42 هزار و 469 مدرک از سال 89 به بعد جمعآوری شده است، گفت: 17 هزار مورد از این مدارک سند اصلی موقوفات بوده که طی سالهای 89 تاکنون جمعآوری شده است.
وی با بیان اینکه هم اکنون 38 درصد از موقوفات فاقد سند مالکیت هستند، تاکید کرد: این موقوفات دارای مشکلات مالی قابل توجهی هستند که باید حل و فصل شونددر عین حالیکه که در این زمینه پیشرفت بسیار مطلوبی داشته ایم.
معاون سازمان اوقاف درباره امضای تفاهمنامه با دستگاههای اجرایی گفت: از سال 88 تاکنون 18 تفاهمنامه با دستگاههای اجرایی از جمله سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، سازمان میراث فرهنگی و سازمان زمین شهری منعقد شده که ثمرات بسیار خوبی برای موقوفات داشته است.
معاون اوقافی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: همچنین بیش از 12 دستاورد از جمله صدور مجوز انتشار اوراق وقفی، معافیت مساجد، اماکن مذهبی و حوزههای علمیه از پرداخت هزینه آب و برق و از طریق تعامل سازمان اوقاف با مجلس اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به ضرورت پیگیری مطالبات موقوفات تاکید کرد: بیش از 11 هزار و 231 رقبه در اختیار دستگاههای دولتی است که مطالبات موقوفات به بیش از 5 هزار و 600 میلیارد تومان بالغ می شود .
این معاون سازمان اوقاف ادامه داد: تشکیل کارگروه مشترک با حوزههای علمیه برای احیای موقوفات حوزهها در تبعیت از منویات مقام معظم رهبری، انتشار اوراق وقف جمعی برای تامین هزینههای بیش از هشت طرح درمانی از دیگر دستاوردهای سازمان اوقاف طی این سالها بوده است.
حاتمی درباره فعالیتهای سازمان اوقاف در حوزه قرآنی هم خاطرنشان کرد: تدوین سند راهبردی فعالیتهای قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه ؛برگزاری مسابقات قرآنی در بین 31 استان و 384 شهرستان و ارتقاء مسابقات بینالمللی از 11 کشور در سال 60 به 83 کشور در سال 96 از دیگر دستاوردهای قرآنی سازمان اوقاف است .
وی افزود: ارتقاء ساختار قرآنی در ادارات اوقاف، اجرای طرح ملی حفظ قرآن با شرکت بیش از یک میلیون و 232 حافظ قرآنی، برگزاری 600 محفل قرآنی و فارغالتحصیلی بیش از 2 هزار دانشجو، چاپ و نشر 150 هزار جلد قرآن در سال و ترجمه قرآن کریم به 9 زبان از دیگر فعالیتهای قرآنی سازمان اوقاف بوده است.
معاون سازمان اوقاف ادامه داد: تشکیل و راهاندازی پرتال جامع امامزادگان و گردآوری اطلاعات آنها، راهاندازی 1300 دفتر پاسخگویی به سوالات شرعی، راهاندازی 800 خیمه معرفت، تشکیل 2 هزار و 450 مرکز فرهنگی، برگزاری طرحهای ویژه در سطح بقاع متبرکه، جذب و ساماندهی شبکه خدام افتخاری، راهاندازی 600 انجمن یاوران وقف و تولید 30 عنوان محصولات فرهنگی در طول سال از دیگر اقدامات سازمان اوقاف طی این سالها بوده است.
معاون اوقافی سازمان اوقاف خاطرنشان کرد: تشکیل هیئت فقهی و حقوقی برای اعلام نظر فقهی و حقوقی، انجام سه مرحله افکارسنجی، اصلاح و تصویب ساختار سازمانی پس از 30 سال و تدوین برنامه جامع سالانه و پنج ساله از سال 88 به بعد از اقدامات سازمان اوقاف بوده است.
معاون سازمان اوقاف افزود: هماکنون در بیش از 750 نقطه کشور ارتباط بر خط داریم که مدیریت سازمان به شکل آنلاین از این طریق با نقاط مختلف کشور ارتباط دارد.
حاتمی تاکید کرد: آسیبشناسی و اصلاح قانون اوقاف، تعیین تکلیف رقبات و موقوفات در اختیار دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی جمله مطالبات وانتظارات سازمان اوقاف است.
وی برخی موانع و چالشها را عدم توجه به جایگاه وقف و بقاع در اسناد بالا دستی و سیاست های کلان کشور دانست و یادآور شد: عدم نظارت بر موسسات خیریه، عدم واگذاری بودجه و اعتبارات برای عمران وبهسازی مساجد از دیگر مشکلات موجود لازم به توجه است.