مروری بر روزنامه های سه شنبه دهم اسفندماه
روزنامه های اصلاح طلب امروز، صفحات یک خود را به کسب افتخار جدید اصغر فرهادی در اسکار اختصاص داده اند؛ اما برخی روزنامه های دیگر، آن را سیاسی دانسته و از آن استقبال نکرده اند. این در حالی است که روزنامه های مخالف دولت همچنان انتقاد شدیدی به سخنان اخیر رئیس جمهور دارند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران؛ روزنامه های امروز موضوع اسکار اصغر فرهادی را در کانون توجه قرار داده اند.
پرویز پیران، جامعه شناس در یادداشتی در روزنامه ایران با عنوان «هنر؛ یاری بخش امر سیاست» نوشت: «حالا آقای اصغر فرهادی با کسب دو اسکار در بین کارگردانان بسیار مطرح جهان قرار گرفته است. اتفاقی بسیار مبارک بویژه در این شرایط. باید توجه کرد که از لحظه نامزدی این جایزه، انواع گفتوگوها و تحلیلها به نفع ایران رو به فزونی نهاد و بر وجهه اجتماعی و فرهنگی ایران افزود. در نتیجه، برای مردم جهان پرسشی مطرح میشود که آیا میتوان انگهایی را که برخی دولتمردان و گروهی از رسانههای غربی به ایران میزنند براستی باور کرد؟ آیا جامعهای که قادر به تولید و ساخت آثار ارزنده فرهنگی است و از این زاویه قادر به مطرح شدن در سطح جهانی است، همزمان می تواند چنان تصویری داشته باشد که گروههای یاد شده به نمایش میگذارند؟برنده شدن و کسبِ اسکار، به کف آوردن این شایستگی، در بین فرهیختگان جهان، حداقل برخی تهمتها و توهینها را مورد تردید قرار می دهد و جایگاه بهتری به ایران میبخشد و پیام صلح دوستی و غنای فرهنگی ایران را برجسته میکند.
هنر در مواقعی قادر است جنبه خنثیکننده سیاستهای منفی را داشته باشد و شرایط واقعی جامعهای را به شکل مهمی برجسته کند. کاری که ادبیات ایران برای قرنها بدان توانا بوده است. «فرد هالیدی» که سالها استاد و رئیس مدرسه اقتصاد لندن بود، زمانی تأکید کرد که ادبیات ایران در قله ادبیات جهان قرار دارد و دیگر جوامع صاحب ادبیات فاخر در دامنه این کوه هستند. چنین تعبیری که اختلاف بسیار فاحش ادبیات ایران با دیگر کشورها را بیان میکند، قرنها زبان صلح و دوستی و عشق و عرفان بوده و همیشه جایگاه ایران را حتی در سیاست بهتر جلوه داده است. سینمای ایران هم یکی از این موارد استثنایی است که ایران را صاحب نام کرده و میتواند به امر سیاست کمک کند و در شرایطی که مشکلات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی قابل ملاحظهای وجود دارد، غرور ملی را تقویت میکند و به امکان شکلگیری عزم ملی که راهبرد حیاتی کنونی ایران است و برای حل بسیاری از مشکلات، حیاتی است، یاری تعیینکننده و ارزندهای رساند. این اتفاق خجسته همچنین نمیتواند در منطقه نیز، بیتأثیر باشد.»
محمدعلی ابطحی فعال سیاسی در یادداشتی در روزنامه اعتماد با عنوان «کاش جایزه فرهادی سیاسی باشد» نوشت: «من شخصا منتقد مفهوم و محتوای آن بودهام و وقتی آن را دیدم نوشتم. در دفعه پیشین که فرهادی جایزه اسکار را در فیلم جدایی نادر از سیمین برد، جمعی که در فرهنگ سیاسی این سالها دلواپس نام گرفته بودند، ابراز دلواپسی شدیدی کردند که این جایزه سیاسی است و به دلیل سیاه نمایی از ایران این جایزه به وی تعلق گرفته است. اینبار من هم دوست دارم انتخاب این فیلم سیاسی باشد. حتی اگر جایزه اسکار سیاسی نباشد، بیشک نمایش فیلم فروشنده در میدان اصلی شهر لندن و به دعوت شهردار مسلمان آن قطعا یک رفتار سیاسی بود. این همه فیلم خوبتر از فروشنده در دنیا تولید میشود و این همه سال هم لندن و میدانش وجود داشته. اما این اتفاق نیفتاده است. اینبار نمایش فروشنده حتما با هدفی فراتر از نمایش یک فیلم هنری است. خود دستاندرکاران و شهردار لندن هم اذعان داشته است که این کار یک کنش سیاسی است.
این کنش سیاسی این بار علیه سیاستهای نژادپرستانه آقای ترامپ است. اینکه مردم هفت کشور مسلمان توسط آقای ترامپ ممنوعالورود به امریکا شدند، یک تهاجم بزرگ به دستاوردهای بشری بود که اتفاقا امریکا و سیستم سیاسیاش با هر گرایشی همیشه خودشان را جدیترین مدافع آن ارزشها میپنداشتند. چه اتفاق نژادپرستانهای بدتر از اینکه قضاوت در مورد افراد، محل تولد اولیه آنان باشد. ترامپ اگر حتی به صورت افراطی دلایلی برای افراد مشخصی که نباید وارد امریکا شوند، ارایه میکرد.»
طرح از روزنامه اعتماد
روزنامه کیهان و جوان به جایزه فرهادی انتقاد کرده اند و آن را سیاسی خوانده اند.
روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان« «فروشنده» چه فروخت تا اسکار بگیرد؟ » نوشت:« همانگونه که پیشبینی میشد، «فروشنده» جایزه فیلم غیرانگلیسی زبان هشتاد و هشتمین مراسم اسکار را دریافت کرد. این درحالی بود که پیش از برگزاری مراسم یاد شده و در دو مرحله، رقبای اصلی این فیلم مانند «او» از فرانسه، «نرودا» از شیلی، «خولیتا» از اسپانیا و ... در میان شگفتی منتقدین و کارشناسان سینمایی از گردونه رقابتهای سینمایی حذف شده بودند!
دلارهای نفتی امیر قطر توسط موسسه «انستیتو فیلم دوحه» که بخشی از سرمایهگذاری این فیلم را برعهده داشتند، باعث شد تا فیلم «فروشنده» یکه و تنها و فقط با حضور یک رقیب جدی به نام «تونی اردمن» به میدان نهایی برسد.
سال گذشته نیز دلارهای همین موسسه قطری فیلمهایی مانند «محمد رسول الله» ساخته مجید مجیدی، «آدمکش» (از تایوان) و «کبوتری روی شاخه نشست» (برنده جایزه اول جشنواره ونیز) را از گردونه اسکار حذف نمود تا تولیدات بسیار ضعیف خود مانند «ذئب» از اردن و «موستانگ» از ترکیه را به مراسم اسکار برساند و پیش از آن نیز فیلم «تمبوکتو» از موریتانی را اسکاری نموده بود.
ویژگی مشترک فیلمهای یاد شده، ارائه تصویری تاریک و فلاکت بار از جوامع اسلامی و وارونه نمایاندن اسلام به عنوان ریشه خشونتها و تباهیها و بیعدالتیها در اینگونه جوامع بود. آنچه که تقریبا از ابتدای پیدایش سینما در غرب و از دوران سینمای صامت (مانند «رقص هفت زن محجبه» ساخته «توماس آلوا ادیسون» و «عرب مسخره» ساخته «ژرژ ملیس» در سال 1897) تا امروز بیش از هر موضوعی به چشم آمده و فیلمهایی همچون «تک تیرانداز آمریکایی» و «13 روز در بنغازی» (که در اسکار امسال نیز نامزد دریافت جایزه بود) که با تروریست نمایاندن مسلمانان، کشتار و قتل عام آنها را توجیه کردهاند، از آخرین مصادیق آن به شمار میآیند.
چراکه مراسم اهدای جوایز آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا موسوم به اسکار فارغ از بازی دولتهایی که حاکم بودهاند (اعم از دمکرات یا جمهوریخواه) همواره مسیری ثابت و یکسان و برگرفته از بیانیهای که در نخستین تجمع بنیانگذاران آکادمی در سال 1928 و در منزل «لویی بیمه یر» صادر شد، داشته است. بیانیهای که اساس جایزهای موسوم به اسکار را مبتنی بر دو عامل معرفی کرد:۱-تقویت صنعت سینمای آمریکا 2- گسترش ایدئولوژی و فرهنگ آمریکایی در سراسر جهان. »
روزنامه جوان نیز در گزارشی با عنوان «اسکار سیاسی ترامپ» مدعی شده است، «فروشنده» اصغر فرهادی در جو ضدترامپی امریکا برنده اسکار شد. در بخشی از این گزارش می خوانیم:« اصغر فرهادی در سیاسیترین شب تاریخ اسکار دومین اسکار خود را هم گرفت. تقریباً همه سینماگران و منتقدان داخلی و خارجی روی این گزاره اتفاق نظر دارند که فرهادی بیش از هر چیزی باید اسکار دومش را مدیون دونالد ترامپ و فضاسازی رسانهای حزب دموکرات امریکا باشد.
رسانههایی که در انتخابات چند ماه پیش امریکا غافلگیر شدند، اینبار در خلق فضایی که اعطای اسکار به فرهادی امری بایسته و شایسته قلمداد شود، طوری پیش رفتند که «تونی اردمن» حتی کارگردان فیلم رقیب فروشنده نیز با اینکه پیشتازی فیلمش پیش از فضاسازی سنگین رسانهای دموکراتها در نظرسنجیها کاملاً مشهود بود، چارهای جز همراه شدن با جو غالب نبیند و در آخرین اظهارنظرش پس از اعلام برندگان، اساساً اعطای اسکار به رقیبش را فارغ از اینکه کدام فیلم قابلیتهای هنری بیشتری دارد، حق فرهادی تلقی کند. جالب است که هالیوود ریپورتر به عنوان رسانه رسمی هالیوود بارها طی هفته اخیر و حتی پس از اعلام برندههای اسکار به صراحت بر این گزاره که سیاست باعث برنده شدن فروشنده در اسکار میشود، دست گذاشت و هرگز نخواست که این مسئله را پنهان کند. عبارت «تونی اردمن قربانی سیاستهای ترامپ» را هالیوود ریپورتر منتشر کرد و حتی نوشت: «فروشنده از بهترینهای فرهادی نیست». اما مدیر کمپانی سونی پخشکننده «تونی اردمن» در واکنش خشمآمیزی گفت: «اخبار ساختگی باعث موفقیت فرهادی و فروشنده در اسکار شد.»
در واقع این اولین باری بود که در اسکار غلبه سیاست بر هنر به شکلی افتخارآمیز مطرح میشد. اینکه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان به خاطر دهنکجی به ترامپ و به سرانجام رساندن قطار رسانهای ضد یک جریان سیاسی در امریکا باید به فیلم فروشنده تعلق میگرفت، مسئلهای نبود که کسی بخواهد آن را پنهان کند. اسکار در سالهای اخیر بیش از پیش غلبه سیاست بر هنر را عیان کرده است. چند سال پیش جایزه بهترین فیلم را در رویکردی غیرمعمول و بیسابقه از سوی میشل اوباما و از کاخ سفید به فیلم ضدایرانی آرگو دادند و به نحوی کاملاً رو و عیان ارتباط سیاست با اسکار را برملا کردند و این، بار دومی بود که رابطه سیاست با اسکار البته به شکلی کاملاً پررنگتر خود را نشان میداد.»
انتقاد شدید به سخنان روحانی
روزنامه وطن امروز در گزارشی با عنوان «چرا شرمنده نیستید؟» به انتقاد صریح و انقلابی آیتالله العظمی نوریهمدانی از مسئولان به خاطر ناکارآمدی در تأمین معیشت مردم پرداخته و می نویسد: «در روزهایی که حسن روحانی میگوید به وعدههایش عمل کرده و به همین خاطر شرمنده مردم نیست و در ایامی که او ضمن حمله به منتقدان «بینام» گفته است مردم باید شاد باشند، آیتالله العظمی نوریهمدانی، از مراجع تقلید انقلابی و مردمی، در سخنانی صریح تاکید کرد مسئولان به خاطر وضعیت بغرنج معیشتی مردم باید شرمنده باشند. به گزارش رسا، آیتالله حسین نوریهمدانی دیروز در درس خارج خود که در مسجد اعظم برگزار شد، با تأکید بر اینکه نظام جمهوری اسلامی علوی و علمی است، راه حفظ نظام را خدمت به مردم دانست و ابراز داشت: مسؤولان بدانند باید معیشت مردم حل شود، نامههای فراوانی از گلهمندی معیشت، بیکاری و وضع بانکها داریم. وی عنوان کرد: نامه مینویسند که در خانه چند بیکار با تحصیلات عالی داریم، چه کنیم؟ بعضی از مسؤولان میگویند مردم باید شاد باشند، ما هم میگوییم باید مردم شاد باشند ولی با شکم گرسنه و دیدن جوان بیکار چگونه میشود شاد بود. این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: البته در همه دورهها به همه مسؤولان این توصیه را کردیم و میکنیم که به فکر مردم باشید، وقتی رهبری نظام میگویند گاهی وضعیت مردم را میبینم شرمنده میشوم، چطور بعضیها احساس شرمندگی نمیکنند؛ انشاءالله همه مسئولان با وحدت و همدلی اولویت اول را حل مشکل مردم قرار دهند و به نصایح خیرخواهانه توجه کنند.»
آیدیدن سیار سریع نیز در یادداشت طنزی در بی قانونی امروز با عنوان «اعتراف به مشعشع بودن دولت قبل» نوشت: «از آنجایی که این روزها تحریف سخنان رئیسجمهور خودش یک شغل مستقل محسوب میشود و با عنایت به این که ما هم بیکاریم و اشتغالزایی مناسب روی ما صورت نگرفته، سخنان رئیسجمهور در نخستین مجمع ملی سلامت را تحریف میکنیم.
روحانی در عالم واقع: سلامت اول از مسکن و هوا شروع میشود. ما مسکن میخواهیم نه منزل. یکی از مشکلات ما این است که مسکن کم داریم اما منزل زیاد است. مسکن یعنی محل آرامش.
روحانی در خیال ما: سلامت اول از هوا شروع میشود. (توجیه خریدن ایرباس) ما منزل نمیخواهیم. آنهایی که کارتن خواباند عینک سهبعدی بزنند کارتنشان بشود پنتهاوس. (بیتوجهی به مشکلات قشر فرودست) یکی از مشکلات ما این است که مسکن کم داریم، اما منزل زیاد داریم در حالی که منزل هم باید کم داشته باشیم.
روحانی در عالم واقع: اگر بانوان ما در خیابان راه میروند خدایی نکرده آزار کلامی ببینند، ممکن است این حرفها و آزارها بر ذهن آنها تاثیر بگذارد، بنابراین سلامت از اینجاها شروع میشود.
تیتر پیشنهادی: روحانی: بانوان برای حفظ سلامت خود در خیابان راه نروند. / آخوندی اعلام کرد: ساخت راههای هوایی برای عبور و مرور بانوان.
روحانی در عالم واقع: بعضیها گاز ماشینشان به بوق وصل است و مدام بوق میزنند. اینها در جسم، روح و روان آدم تاثیر میگذارد.
تیتر پیشنهادی: آغاز سرکوب اعتراضات گسترده مردم مظلومی که راهی جز بوق برای اعتراض به برجام ندارند.
روحانی در عالم واقع: بعضیها فکر میکنند هرچه دروازه کشور قفلهایش بیشتر باشد، امنیت و سلامت بیشتر میشود.
تیتر پیشنهادی: اعتراف به ناکارآمدی کلید/ توهین به قفل سازهای دلسوز کشور که دغدغهای جز امنیت و سلامت مردم ندارند.
روحانی در عالم واقع: برای استاد دانشگاه هم باید نگران باشیم که میخواهد برای مطالعه به خارج برود؟ برای استادی که میخواهد به ایران بیاید هم باید نگران باشیم؟ بعضیها از صبح تا شب ذهنشان آشفته و نگران است، نگرانی هم تولید میکنند. اساتید و بزرگان ما در رفت و آمد باید باشند و تحقیقات و علم را بالا ببرند.
تحریف از راه تقطیع (بهطوری که وسطش را کلا میزنیم): برای اساتید دانشگاه هم باید نگران باشیم که در رفت و آمد باشند و تحقیقات و علم را بالا ببرند.
روحانی در عالم واقع: من نمیخواهم به سالهای قبل و سال ۹۲ برگردم چون آن زمان آمارها خیلی مشعشع بود!
و در پایان: اعتراف بزرگ رییس دولت یازدهم به مشعشع و تابان بودن دولت قبل و ضعف دولت فعلی در حفظ دستاوردهای آن بزرگواران.
تا تحریفی دیگر و تقطیعی دوباره، شما را به خدای بزرگ میسپاریم.»