مروری بر روزنامه های پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه
روزنامه های امروز، بیانات دیروز رهبر انقلاب پیرامون برنده اصلی انتخابات را که مردم و نظام هستند، در کانون توجه قرار داده اند. با این حال، با پایان یافتن زمان تبلیغات انتخاباتی، روزنامه های مختلف سعی کرده اند در صفحات اول خود مردم را به حضور در انتخابات تشویق کنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، روزنامه های امروز بیانات رهبر انقلاب را در کانون توجه قرار داده اند.
روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان «برنده اصلی انتخابات ملت و نظام هستند» نوشت: «حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران نفر از مردم استانهای قزوین، زنجان و سمنان، در سخنان مهمی، انتخابات روز جمعه را یک جشن ملی و یک حماسه بزرگ مردمی و جلوهای از اندیشه نو و جذاب مردمسالاری اسلامی در مقابل دیدگان جهانیان خواندند و با تأکید بر لزوم حضور بسیار پرحجم مردم در پای صندوقها گفتند: روز جمعه هر فردی رأی بیاورد، برنده اصلی انتخابات، ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی هستند.
رهبر انقلاب اسلامی با ابراز خرسندی از حاکم شدن فضای شور و شوق انتخاباتی در سراسر کشور، خاطرنشان کردند: هر انتخاباتی که در دورههای مختلف برگزار میشود، در واقع صحنه درخشش ملت ایران و حماسه عظیم مردمی است که موجب افزایش عزت ملت و قدرت ملی میشود.»
دعوت مردم برای حضور گسترده در انتخابات
عباس عبدی در یادداشتی در روزنامه ایران با عنوان «به خودمان رأی بدهیم» نوشت: «قدرت ناشی از رأی در جامعه است. برخی گمان میکنند با رأی دادن به دیگران آنان را قدرتمند و مشروع میکنند و لذا این تحول را نمیپذیرند. واقعیت این است که ماهیت قدرتمندی و مشروعیت ناشی از رأی مردم با ماهیت عوامل دیگر قدرتمندی فرق میکند. وقتی که یک حکومت به دلیل مشارکت بالای مردمش در انتخابات؛ قدرتمند است، همیشه خواهد کوشید که این مؤلفه را حفظ کند و همین برای اینکه بکوشد تا به خواست مردمش پاسخ دهد کافی است. بنابراین امیدواریم که با اعتقاد به اثرگذاری خودمان بر جامعه و قدرت و سیاست پای صندوق رأی برویم. تجربه گذشته نشان داده که انتخابات مؤثر بوده؛ این تجربه را نادیده نگیریم. بیتفاوت نباشیم که پشیمان خواهیم شد. به خودمان رأی دهیم، به هر آرمان و ارزشی که داریم. بدانیم که رأی ما آن را محقق میکند.»
فاضل میبدی در یادداشتی در روزنامه شرق با عنوان «یک رأی، یک آینده» نوشت: «فردا باز هم روز انتخاب و مشارکت در دو انتخابات بسیار مهم در کشور است و بهطورحتم، حتی یک رأی شهروندان در ساختن آینده ایران، مؤثر و مفید خواهد بود. به دلایل بسیاری، رأی فردا بیش از زمانهای دیگر، در آینده دور و نزدیک ما، خود را نشان خواهد داد. میراث گرانبهای امام(ره) برای فرهنگ ملت تا سالیانسال، صندوق رأی و انتخابات است. امنترین و آزادترین راه برای اینکه انسان نظر خود را اعلام کند، نوشتن نام نامزد موردعلاقه روی برگههای رأی است. دوران اصلاحات بهعنوان یک دوران طلایی در ایران و در سطح بینالملل، مرهون حضور شاداب و مأیوسنشدن مردم در سال ٧٦ بود. مردم از اینکه حمایتها و پشتیبانیهای مختلف از یک نامزد خاص صورت گرفت، دلآشوب نشدند و آرام و مطمئن، حماسه ساختند. نبود انسجام در نیروهای سیاسی تحولخواه و البته کمتوجهی مردم به خطر پیشرو هم عامل ایجاد دولتهای نهم و دهم در کشور بود؛ تجربهای که مردم هشت سال بعد و در انتخابات ٩٢ از آن استفاده کرده و به میدان آمدند تا تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مهمی را رقم بزنند. رفتارهای تخریبی بهویژه در ماههای اخیر نشان از عصبانیت برخی جریانها از نقشآفرینی و نظر اکثریت جامعه دارد. عدهای با تمام امکانات به دنبال این هستند که اعلام کنند در ایران هیچ کار مثبت و مؤثری صورت نگرفته است تا مردم را به انفعال کشانده و در یک انتخابات سرد با مشارکت حداقلی، آنچه میخواهند را عملی کنند.»
روزنامه اعتماد نیز در مطلبی با عنوان «معیار یک انتخاب خوب چیست؟» نوشت: «برای هر پدیدهای میتوان معیار یا شاخصهای مناسب در نظر گرفت و کیفیت آن پدیده را براساس آن شاخصها سنجید. شاخصهای هوای خوب شامل میزان ذرات معلق، وجود گوگرد و مواد سمی، دوده، وجود بنزن و... است و بر این اساس اعلام میشود که کیفیت هوا چگونه است. اگر با این روش بخواهیم شاخص مناسبی برای یک انتخابات خوب تعیین کنیم، آن شاخص کدام است؟ برای به دست آوردن این شاخص، ابتدا باید تعریف روشنی از انتخابات داشت. انتخابات رایجترین شیوه برای کسب قدرت است و از آنجا که قدرت جزو منابع کمیاب است و تقاضا برای آن بالاست، در نتیجه دستیابی به قدرت و اداره امور میتواند منشأ اختلاف و تنش باشد. همچنین جامعه انسانی نمیتواند درباره این اختلاف به تفاهم برسد، مگر آنکه یک شیوه برای حل اختلاف و مورد قبول همه اطراف دعوا وجود داشته باشد. مثل نهاد داوری که بسیاری از افراد میپذیرند در صورت بروز اختلاف، حکم داوری که مورد قبول طرفین است را بپذیرند، زیرا بدون وجود داوری، ستیز بر روابط حاکم خواهد شد. انتخابات نیز همین طور است. انتخابات یعنی شیوه مسالمتآمیز حل اختلافات سیاسی در دسترسی به قدرت که مورد قبول همه مردم و ذینفعان باشد.
با این ملاحظات، ویژگی کارایی و خوب بودن نهاد حل اختلاف چیست؟ هرچند نهادهای حل اختلاف در نهایت حکمی را علیه یک طرف دعوا و به نفع طرف دیگر صادر میکنند، ولی ویژگی نهاد خوب برای حل اختلاف این است که؛ یکم، در حل اختلاف قاطع باشد و آن را نهایی کند. دوم، نیز آتش اختلافات با صدور حکم نهایی خاموش شود و طرفین دعوا پس از دریافت حکم داوری، زندگی عادی خود را آغاز کنند و اختلاف و ادعاها به فراموشی سپرده شود. اگر قرار باشد که حتی پس از صدور رای داوری، همچنان طرفین دعوا ناراضی و مدعی باشند، یا از مرحله حل اختلاف مسالمتآمیز عبور کرده و وارد ستیزهجویی شوند، آن نهاد حل اختلاف کارکرد درستی نداشته یا آنکه مراجعین به آن نهاد از منطق درستی تبعیت نکردهاند و الزامات داوری را نپذیرفتهاند. چنین اشکالی میتواند ناشی از هر دو طرف ماجرا باشد، یا از مراجعین است یا از عملکرد ضعیف و نادرست نهاد حل اختلاف. البته میتواند از هر دو طرف نیز باشد.»