کد خبر: 230324
A
در گفت‌وگو با دیده‌بان ایران مطرح شد؛

فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: نظام هراسی از قرار گرفتن در فصل هفتم شورای امنیت ندارد/ ممکن است هر لحظه دوباره جنگ شروع شود/با فعال شدن مکانیسم ماشه در روابط خود با اروپا تجدید نظر می کنیم

فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این که وقتی دیگر برجامی وجود ندارد، مکانیسم ماشه معنا و مفهوم خود را از دست داده است، به دیده‌بان ایران گفت: ایران همین حالا در وضعیت جنگی قرار دارد و دیگر هراسی از این نداریم که قرار گرفتن ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، بتواند سایه جنگ را بر سر کشورمان قرار دهد. یعنی خطر شروع مجدد جنگ هر لحظه وجود دارد و به همین دلیل، تاکید می‌کنیم که نباید گفت آتش‌بس برقرار شده بلکه باید گفت جنگ متوقف شده است.

فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: نظام هراسی از قرار گرفتن در فصل هفتم شورای امنیت ندارد/ ممکن است هر لحظه دوباره جنگ شروع شود/با فعال شدن مکانیسم ماشه در روابط خود با اروپا تجدید نظر می کنیم

دیده‌بان ایران؛ محمدحسین خودکار: سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه موسوم به تروئیکای اروپایی که از اعضای توافق برجام محسوب می‌شوند، اخیرا در حال تلاش برای ارسال نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل و برداشتن گام بلندی به سوی فعال‌سازی مکانیسم ماشه هستند. همچنین گفته می‌شود فردریش مرتس، صدراعظم آلمان قصد دارد در آینده‌ای نزدیک نامه‌ای رسمی به شورای امنیت ارسال کند تا مکانیزم ماشه را علیه ایران فعال سازد. مکانیزم ماشه (Snapback) بخشی از توافق هسته‌ای برجام است که در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) بین ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه) امضا شد. این مکانیزم به کشورهای عضو برجام اجازه می‌دهد در صورت ادعای نقض تعهدات توسط یکی از طرفین، تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل را که پیش از برجام علیه ایران وضع شده بود، بدون نیاز به رأی‌گیری مجدد بازگردانند و کشورهایی نظیر چین و روسیه نیز نمی‌توانند این موضوع را وتو کنند. 

فعال‌سازی مکانیسم ماشه علاوه بر تاثیرات شدیدی که احتمالا بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت، همچنین می‌تواند ایران را ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار دهد که به گفته برخی تحلیلگران، می‌تواند بهانه‌ای برای شروع دوباره جنگ باشد. تشدید تحریم‌ها از جمله مهمترین نگرانی‌های ایران از فعال‌سازی این ساز و کار است و به همین جهت، امیرسعید ایروانی، نماینده کشورمان در سازمان ملل در این باره هشدار داده است که هرگونه اقدام تنش‌زا با پاسخ قاطع تهران مواجه خواهد شد. سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان نیز اخیرا اقدام سه کشور اروپایی در جهت فعال‌سازی مکانیزم ماشه را اشتباهی مشابه با اقدام آمریکا در حمله نظامی به ایران توصیف کرده و سخت‌تر شدن دیپلماسی را خروجی این امر دانسته است. عراقچی فعال‌سازی اسنپ‌بک را به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هسته‌ای ایران دانسته و گفته است: «شاید تاریک‌ترین نقطه در تاریخ روابط ایران با سه کشور اروپایی باشد که شاید هیچ‌وقت دیگر ترمیم نشود.» 

اگر مکانیزم ماشه فعال شود، ایران نوع روابط خود با اروپا را تغییر می‌دهد

در همین رابطه با فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت‌وگو کردیم و او نیز به خبرنگار دیده‌بان ایران توضیح داد: از زمانی که آمریکایی‌ها از برجام خارج شدند و اروپایی‌ها هم به تعهدات خود ذیل این توافق عمل نکردند و عملا برجام در حاشیه قرار گرفت، دیگر مکانیزم ماشه چه معنا و مفهومی می‌تواند داشته باشد؟! الان اصلا دیگر موضوعی به نام برجام مطرح نیست، بلکه آنچه مطرح است، ادامه گفت‌وگوهای قبلی پیش از شروع جنگ اخیر با آمریکا است که ممکن است ایران آن را بپذیرد یا نپذیرد.

دبیرکل اتحادیه بین‌المجالس جهانی ادامه داد: برجام از زمانی که آمریکایی‌ها در دولت قبلی ترامپ از آن خارج شدند، ماهیت خود را از دست داده است، اما بازهم اگر اروپایی‌ها مکانیزم ماشه را فعال کنند، مشکلات جدی در روابط ایران و اروپا ایجاد می‌شود؛ به نحوی که ایران قطعا نوع روابط خود را با سه کشور اروپایی تغییر خواهد داد. ما همین حالا گفت‌وگوهای زیادی در مسائل سیاسی، حقوقی، اقتصادی و تجاری با اروپایی‌ها داریم و فعال‌سازی مکانیزم ماشه اثر منفی بر این روابط می‌گذارد که البته بیشتر اروپایی‌ها ضرر خواهند کرد تا ایران، چون کشورهای دیگر از همین خلأ استفاده می‌کنند و خودشان را به جمهوری اسلامی ایران نزدیک می‌کنند.

وی با بیان این که اروپایی‌ها می‌خواستند که در مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا نقش فعالی داشته باشند، گفت: آمریکایی‌ها در مذاکراتی که قبل از جنگ بین ایران و ایالات متحده برقرار بود، کشورهای اروپایی را در حاشیه قرار داده بودند و آن‌ها اکنون برای این که نقشی در مذاکرات پیدا کنند، موضوع مکانیزم ماشه را مطرح می‌کنند. البته قبول داریم که فعال شدن این ساز و کار و تشدید تحریم‌های ناشی از آن، می‌تواند مشکلاتی را برای ایران به وجود آورد، یعنی مشکلات دوطرفه است، اما بیشترین حجم مشکل نصیب خود کشورهای اروپایی خواهد شد. 

مالکی 2

اگر سازمان ملل استقلال خود را حفظ کند، ایران ذیل فصل هفتم قرار نمی‌گیرد

مالکی در پاسخ به این پرسش که آیا فعال‌سازی مکانیزم ماشه، می‌تواند ایران را ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار دهد یا خیر، اظهار داشت: اگر سازمان ملل استقلال خود را حفظ کند، این اتفاق نمی‌افتد، اما اگر مثل شورای حکام که قطعنامه‌ای صادر کرد که زمینه‌ساز جنگ ۱۲ روزه شد، شورای امنیت هم با تلاش آمریکا و اروپا قطعنامه‌ای علیه ایران صادر کنند، می‌تواند چنین اتفاقی رخ دهد. البته ما امیدواریم استقلال سازمان ملل حفظ شود، چون اکنون دیگر بحث برجام مطرح نیست، یعنی برجامی وجود ندارد که اروپایی‌ها بخواهند براساس آن، مکانیزم ماشه را فعال کنند. 

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره وضعیت جنگی کشور به دیده بان ایران گفت: ایران همین حالا در وضعیت جنگی قرار دارد و دیگر هراسی از این نداریم که قرار گرفتن ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، بتواند سایه جنگ را بر سر کشورمان قرار دهد. یعنی خطر شروع مجدد جنگ هر لحظه وجود دارد و به همین دلیل، تاکید می‌کنیم که نباید گفت آتش‌بس برقرار شده بلکه باید گفت جنگ متوقف شده است، چون اکنون ما در شرایط جنگی هستیم. یعنی با توجه به عدم اعتماد ما به طرف مقابل، همیشه باید این آمادگی وجود داشته باشد که آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی نقض شود. 

احتمال شروع  مجدد جنگ وجود دارد

مالکی با تاکید بر این که اکنون نیروهای مسلح و دولتمردان باید آمادگی کامل خود را برای احتمال شروع مجدد جنگ حفظ کنند، عنوان کرد: ممکن است هر لحظه دوباره جنگ با ادامه تنش ها شروع شود. اکنون دستگاه‌های اقتصادی کشور باید تمام‌قد در خدمت مردم باشند و نگذارند که در معیشت مردم و نیازهای آنان خللی ایجاد شود. چون به هر حال در جنگ ۱۲ روزه، برنده واقعی مردم ایران بودند که با رشادت و جسارت، معادلات رژیم صهیونیستی و آمریکا را برهم زدند. همچنین نیروهای مسلح ما نیز باید آمادگی کامل خود را حفظ کنند، چون هر لحظه امکان شروع دوباره جنگ وجود دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در همین جنگ اخیر هر سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) هم از آمریکا و هم از رژیم صهیونیستی حمایت کردند و همین حالا هم برای اسرائیل سلاح می‌فرستند. البته در مجموع بعید می‌دانم که اروپایی‌ها مکانیزم ماشه را فعال کنند، چون هم مناقشاتی بین خود کشورهای اروپایی وجود دارد و هم خودشان می‌دانند که انجام این کار به نفع‌شان نیست. 

منبع: دیده‌بان ایران

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر