سجادپور: محافل علمی ایران و روسیه از شناخت یکدیگر از دیدگاه غرب بپرهیزند
محمدکاظم سجادپور رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی وزارت امور خارجه، گفت: محافل علمی ایران و روسیه از شناخت یکدیگر ازطرف کشور ثالث بویژه از دیدگاه کشورهای غربی بپرهیزند.

دانشیار روابط بین الملل دانشکده روابط بین الملل گفت: باید با کار روی اسناد تاریخی و آشنایی بیشتر با ادبیات سیاسی یکدیگر، این شناخت را مستقیما به دست آوریم.
رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی وزارت امور خارجه، گفت: نکته دوم، اگر چه تاریخ روابط ایران و روسیه فراز و نشیب بسیار داشته اما دارای نقاط همکاری فراوان نیز بوده است.ما باید از تاریخ درس بگیریم، اما لازم است از تاریخ عبور کنیم و همکاری ها را گسترش دهیم.
وی با بیان اینکه تصویر تاریخی روابط در اذعان عمومی دو کشور چندان مناسب نیست، اظهار کرد: لذا باید نخبگان علمی و فرهنگی در راستای تصحیح افکار عمومی و بسترسازی فرهنگی لازم برای توسعه روابط دوجانبه اقدامات لازم را معمول دارند.
خوشبختانه با روی کار آمدن دولت اعتدال گرای حسن روحانی در ایران، رویکرد تعاملی با جامعه جهانی سرعت گرفته و در این میان، همکاری های مشترک با روسیه در عرصه دوجانبه و بین المللی رشد زیادی یافته است.
سجادپور گفت: شرایط پس از حل و فصل برنامه هسته ای ایران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به تقویت مناسبات دو کشور نیز کمک شایان توجهی کرده و با توجه به نقش مثبت و سازنده روسیه در این فرآیند، حتی ذهنیت تاریخی مردم ایران را به سمت ضرورت تلاش برای بسط مناسبات با روسیه در مسیری راهبردی تغییر داده است.
رییس انجمن علوم سیاسی ایران خاطرنشان کرد: از سوی دیگر ثمرات همکاری های دو کشور برای حل و فصل بحران های منطقه ای به ویژه مبارزه با افراط گرایی و تروریسم ازجمله در سوریه در حال شکفتن است و کشورهایی که تا دیروز بر طبل تغییر دولت قانونی سوریه می کوبیدند، اکنون موضع خود را در جهت حل و فصل بحران تغییر داده اند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت ایرانشناسی در روسیه و تحقیقات پیرامون روسیه در ایران اشاره کرد و گفت: دانشمندان، محققان و ایرانشناسان گرانقدر روس که در همایش امروز حضور دارند، نقش برجسته ای در شناسایی و معرفی فرهنگ و تمدن ایران ایفا می کنند.
ایرانشناسی در روسیه سابقه ای طولانی و حداقل 200 ساله دارد. در ایران نیز مراکز معتبری وجود دارند که در حوزه مطالعات روسیه، آسیای مرکزی و قفقاز فعال هستند و نمایندگان برخی از آنها در همایش امروز حضور دارند. شایسته است متولیان امر در دو کشور با همکاری متقابل در زمینه تقویت کرسی های ایرانشناسی و روسیه شناسی کوشش بیشتری مبذول دارند.باید تلاش کرد از این ظرفیت ها در توسعه همکاری های فرهنگی، علمی و آموزشی دو کشور بیشتر بهره برد.
عضو هیأت علمی دانشکده روابط بین الملل در پایان سخنان خود گفت: در هر حال امیدوارم اینگونه نشست ها و تعاملات به ویژه بین اندیشمندان و اصحاب فکر و اندیشه در دو کشور بتواند به درک بهتری از واقعیات تاریخی و استفاده از آن برای کمک به ایجاد شرایطی سرشار از دوستی و تفاهم برای حل مسائل مشترک بیانجامد.
کنفرانس علمی بین المللی پنج قرن روابط ایران و روسیه را وزارتخانه های خارجه دو کشور با مشارکت آژانس اسناد فدرال روسیه و سازمان ارشیو و کتابخانه ملی و با حمایت سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار کردند.
محمد جواد ظریف وزیرامورخارجه ایران در پیامی که از سوی سفیر ایران در روسیه درمراسم افتتاحیه کنفرانس علمی بین المللی'ایران و روسیه - پنج قرن همکاری' خوانده شد، اعلام کرد: ایران و روسیه دو کشور ریشه دار با پیشینه و تاریخی کهن هستند.
ظریف درپیام خود به این مراسم که در آرشیو دولتی سیاسی-اجتماعی روسیه برگزار شد، برگزاری این همایش را اقدامی مهم و ارزشمند در روابط دو کشور برشمرد و یادآورشد: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراسیون روسیه دو کشور ریشه دار با پیشینه و تاریخی کهن هستند که جلوههای تمدنی و فرهنگی آن ها،همچنین آوازه جهانی شخصیتهای بزرگی مانند حافظ، سعدی، فردوسی، تولستوی، چخوف، پوشکین و دهها شخصیت دیگر مایه مباهات و فخر ادبیات جهان شدهاند. کمتر کشورهایی را در جهان می توان سراغ گرفت که مانند ایران و روسیه مناسبات آن ها به پنج قرن بازگردد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در پیام خود به این کنفرانس علمی که به مناسبت پنج قرن همکاری ایران و روسیه برگزار می شود با اشاره به تحکیم روابط ایران و روسیه و توسعه آن در تمامی عرصه ها، عنوان کرد: گفت و گوی مشترک، برای تعاملات چند وجهی نقش خود را ایفا می کند.
وی با مروری برهمکاری های دو کشور در سطوح مختلف از جمله همکاریهای نظامی،علمی، انسان دوستانه و جهانگردی تاکید کرد: تلاش می کنیم در پاسخ به چالش هایی نظیر تروریسم و حل و فصل مشکلات سوریه همکاری ها را گسترش دهیم و آن را وارد مشارکت راهبردی کنیم و نتیجه این کنفرانس نیز به صورت همه جانبه به تقویت روابط دو کشور کمک خواهد کرد.
مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه نیز در این کنفرانس بر ضرورت گسترش همکاری های پژوهشی میان دو کشور برای ارائه ایده های جدید توسعه همکاری دو جانبه تاکید کرد.