کشف عطر متعلق به ۲ هزار سال پیش در یک کوزه خاکسپاری رومی
حدود دو هزار سال پیش در شهر رومی «کارمو» (کارمونای امروزی در استان سویل اسپانیا)، شخصی یک ظرف حاوی روغن عطر را در یک کوزه خاکسپاری گذاشت. حالا بیست قرن بعد از آن، گروهی از محققان توانستهاند ترکیب شیمیایی این روغن مربوط به قرن اول پس از میلاد را مورد شناسایی قرار دهند

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ یورونیوز نوشت: یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه کوردوبا اسپانیا برای اولین بار موفق شد ترکیب یک عطر متعلق به زمان روم باستان با قدمت بیش از ۲ هزار سال را در یک کوزه خاکستر قدیمی شناسایی کنند
دکتر رویز آربولا، استاد شیمی آلی و سرپرست تیم تحقیقاتی، میگوید استفاده از سنگ آهک دولومیتی به عنوان درپوش استوانهای کوچک و همینطور قیر برای مهر و موم کردن آن، کلید حفظ وضعیت استثنائی ظرف و محتویات آن بوده است.
محققان برای تعیین اینکه عطر از چه چیزی ساخته شده است، از تکنیکهای مختلف مانند اشعه ایکس و کروماتوگرافی گازی همراه با طیفسنجی جرمی استفاده کردند.
به گفته پژوهشگران عطر یافت شده از دو جزء تشکیل شده: یکی پایه که اجازه حفظ رایحه را میدهد و دیگری خود اسانس. تصور میشود که پایه در این عطر یک روغن گیاهی، به احتمال زیاد روغن زیتون، بوده است هرچند این نکته را نمیتوان با قطعیت تأیید کرد.
اما با توجه به اسانس یافت شده، این عطر چه بویی میداده است؟ بر اساس نتایج تجزیه و تحلیلهای شیمیایی انجام شده توسط دانشگاه کوردوبا، این عطر احتمالا بوی پچولی یا نعناع هندی را میداده است.
اسانس نعناع هندی از گیاهی با منشأ هندی با نام علمی «Pogostemon cablin» به دست میآید که به طور گسترده در عطرسازی مدرن نیز استفاده میشود، هرچند استفاده از آن در روم باستان تا کنون مشاهده نشده بود.
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «Heritage» منتشر شده است.