پیشرفت بزرگ در تولید لنزهای تماسی: چاپ سه‌بعدی سفارشی در فقط ۲۰ دقیقه

پژوهشگران استفاده از فناوری چاپ سه‌بعدی، روشی نوین برای تولید لنزهای تماسی شخصی‌سازی‌شده ابداع کرده‌اند که کل فرآیند آن تنها ۲۰ دقیقه طول می‌کشد.

پیشرفت بزرگ در تولید لنزهای تماسی: چاپ سه‌بعدی سفارشی در فقط ۲۰ دقیقه

به گزارش سایت دیدبان ایران، تاریخچه لنزهای تماسی تحولات چشمگیری را پشت سر گذاشته است. لنزهای اولیه از شیشه ساخته می‌شدند و همین امر استفاده از آن‌ها را برای مدت طولانی دشوار می‌کرد. اما امروزه، لنزهای نرم هیدروژل سیلیکونی به حدی راحت شده‌اند که کاربران به سختی حضور آن‌ها را روی چشم خود حس می‌کنند.

با‌این‌حال، تنوع موجود در بازار هنوز برای افرادی که قرنیه‌های نامنظم دارند (انحنای قرنیه در تمام جهات یکسان نیست)، کافی نیست. این افراد معمولاً مجبورند بین راحتی و وضوح بینایی یکی را انتخاب کنند و برای تهیه لنزهای کاملاً سفارشی، هزینه‌های سنگینی را متحمل شوند.

پژوهشگران دانشگاه واترلو برای حل مشکل لنزهای تماسی موجود، از فناوری چاپ سه‌بعدی استفاده کرده‌اند. به گزارش نیواطلس، در این روش، ابتدا با استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی، یک مدل دیجیتال از لنز طراحی می‌شود. سطح داخلی این لنز دقیقاً براساس شکل قرنیه‌ی بیمار طراحی می‌شود و سطح خارجی آن، قدرت بینایی مورد نیاز را تأمین می‌کند.

کل فرآیند ساخت لنز برپایه روش جدید، از طراحی تا چاپ نهایی، حدود ۲۰ دقیقه طول می‌کشد و می‌تواند در یک نوبت ویزیت انجام شود. بدین ترتیب، بیماران دیگر نیازی به چندین بار مراجعه و انتظار برای ساخت لنز ندارند.

گرچه ایده‌ ساده به نظر می‌رسد، تبدیل آن به واقعیت با چالش‌های فنی متعددی همراه بود. اصلی‌ترین مشکل، ماده‌ی اولیه بود. سیلیکون به دلیل نرمی، نفوذپذیری بالا به اکسیژن و زیست‌سازگاری، ماده‌ای ایده‌آل برای لنزهای تماسی است، اما چاپ آن با فناوری سه‌بعدی تقریباً غیرممکن است. پژوهشگران برای حل این مشکل، فرمول جدیدی از سیلیکون آب‌دوست ابداع کردند که قابلیت چاپ لایه‌به‌لایه را دارد.

لنزهای جدید از نظر کیفیت نوری و استحکام، با لنزهای تجاری موجود برابری می‌کنند

چالش دوم، به طبیعت فرآیند چاپ سه‌بعدی برمی‌گردد. در این روش، اشیا لایه‌لایه ساخته می‌شوند و این امر باعث ایجاد عیوب سطحی ریز و پله‌ای می‌شود. گرچه این عیوب روی لنزهای تماسی با چشم غیرمسلح مشاهده‌پذیر نیستند، می‌توانند روی راحتی و وضوح بینایی تأثیر بگذارند. پژوهشگران برای برطرف‌کردن این مشکل، یک لایه‌ی بسیار نازک و ویژه روی لنز کشیدند که بدون اینکه شکل اصلی لنز را تغییر دهد، سطح آن را کاملاً صاف و یکدست می‌کند.

آزمایش‌های اولیه نشان داده که این لنزها کاملاً زیست‌سازگار هستند، یعنی واکنش منفی با بافت چشم ایجاد نمی‌کنند. همچنین، کیفیت نوری و استحکام مکانیکی آن‌ها با لنزهای تجاری موجود قابل‌مقایسه است.

گام بعدی پژوهشگران، انجام آزمایش‌های گسترده‌تر روی انسان و تکمیل فرآیند ثبت اختراع است تا این فناوری بتواند در آینده‌ای نزدیک، به صورت تجاری در دسترس عموم قرار گیرد. این دستاورد، می‌تواند نه تنها برای افرادی با قرنیه‌های نامنظم، بلکه برای کل صنعت تولید لنزهای تماسی، تحولی اساسی باشد.

ارسال نظر