کد خبر: 229956
A

روایت وال‌استریت‌ژورنال از آنچه بین ترامپ و نتانیاهو درباره ایران گذشت

رسانه آمریکایی نوشته رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ابراز امیدواری کرده مسئله هسته‌ای ایران از طریق دیپلماتیک حل شود اما با برنامه تل‌آویو برای تجاوزگری بیشتر در صورت ازسرگیری برنامه هسته‌ای ایران مخالفتی نشان نداده است.

روایت وال‌استریت‌ژورنال از آنچه بین ترامپ و نتانیاهو درباره ایران گذشت

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ در پی اخلال در روند مذاکرات تهران-واشنگتن بر اثر حملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی و آمریکا به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران، رسانه آمریکایی نوشته «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا دوشنبه در دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید با ابراز امیدواری نسبت به این‌که آمریکا دیگر مجبور به بمباران ایران نشود، گفت: «نمی‌توانم تصور کنم که بخواهم این کار را انجام بدهم».

روزنامه وال استریت ژورنال در این باره گزارش داد: «نتانیاهو در این سفر به طور غیرعلنی به ترامپ گفت که اگر ایران دوباره به سمت یک سلاح اتمی پیش برود، اسرائیل اقدام به حملات نظامی بیشتر خواهد کرد. ترامپ در پاسخ به او گفته بود که راهکاری دیپلماتیک با تهران را ترجیح می‌دهد اما مخالفتی نیز با برنامه اسرائیل نشان نداد».

رژیم صهیونیستی نزدیک به سه دهه است که مدعی وجود اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای ایران است. اگرچه مقامات ایران بارها تاکید کرده‌اند تولید و به‌کارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد. در حالی که از برنامه هسته‌ای رژیم صهیونیستی هیچ گونه بازرسی به عمل نمی‌آید و زرادخانه اتمی آن با توجه به سیاست‌های اشغالگرانه این رژیم و عضو نبودن آن در پیمان منع گسترس تسلیحات اتمی(ان‌پی‌تی) امنیت و ثبات منطقه را تهدید می‌کند، نتانیاهو با تکرار وجود اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای ایران و تهدیدآمیز بودن برنامه موشکی ایران برای منطقه و فراتر از آن، در سحرگاه ۲۳ خرداد حملات متجاوزانه به ایران را آغاز کرد.

طی این حملات، تاسیاست هسته‌ای، مراکز نظامی، زیرساخت‌های غیرنظامی از جمله مراکز درمانی و محله‌های مسکونی هدف قرار گرفت که منجر به شهادت شماری از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان هسته‌ای و شهروندان غیرنظامی شد.

آمریکا دوم تیرماه با مداخله مستقیم در این درگیری سه تاسیسات هسته‌ای ایران در فردو، اصفهان و نطنز را با بمب‌های سنگرشکن هدف قرار داد. این تاسیسات آسیب زیادی دیده‌اند، اما افزایش سطح تشعشعات خارجی در آن‌ها گزارش نشده است.

این حملات متجاوزانه به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران در میانه مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره توافقی در زمینه محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌های ایران رخ داد.

رئیس‌جمهور آمریکا فریبکارانه به وجود فرصتی برای دیپلماسی اشاره می‌کرد، درحالی که از برنامه رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران اطلاع داشت و به حمایت کامل از آن اذعان کرد.

ایران طی عملیات «وعده صادق ۳» و «بشارت فتح» به این حملات متجاوزانه پاسخ داد. درنهایت، حملات متجاوزانه به ایران با پیشنهاد آتش‌بس از سوی آمریکا در سوم تیرماه متوقف شد.

تهدید برای توافق!

مقامات ارشد آمریکایی و اسرائیلی به وال استریت ژورنال گفتند گفت‌وگوهای نتانیاهو و ترامپ نشان‌دهنده محاسبات متناقضی بود که سه طرف از زمان حملات اسرائیل و آمریکا به تاسیسات اتمی ایران با آن مواجه هستند.

در ادامه این مطلب مطرح شد: ترامپ روی تهدید به حملات بیشتر حساب می‌کند تا تهران را به توافقی وادار کند که مانع ایران از ساختن یک سلاح اتمی شود. اگرچه اسرائیل تردید دارد که راهکاری دیپلماتیک مانع پیشروی مخفیانه ایران به سمت یک سلاح اتمی شود. تهران در ازای ازسرگیری مذاکرات با واشنگتن به دنبال تضمین‌هایی است که دوباره به ایران حمله نخواهد شد.

یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی در گفت‌وگو با این رسانه مدعی شده «اسرائیل لزوما به دنبال تایید آشکار آمریکا برای ازسرگیری حملات به ایران نخواهد بود» اما فشاری که نتانیاهو از سوی ترامپ برای حفظ روند دیپلماتیک با تهران مواجه خواهد شد، به این بستگی خواهد داشت که تلاش تهران برای ازسرگیری برنامه هسته‌ای خود تا چه اندازه قابل توجه است.

ادعای استفاده ترمپ از تهدید حملات بیشتر علیه ایران به عنوان عاملی وادارکننده تهران به ازسرگیری مذاکرات با واشنگتن در حالی مطرح شده است که «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور ایران در گفت‌وگوی اخیر خود با «تاکر کارلسون» چهره رسانه‌ای آمریکا و از افراد نزدیک به ترامپ درباره دیپلماسی با آمریکا گفت: به نظرم ما می‌توانستیم خیلی راحت با گفت‌وگو مشکلات‌مان را حل کنیم. چارچوب گفت‌وگوها می‌تواند بر اساس قوانین بین‌المللی و حقوق کشورها باشد. ما هیچ خواسته‌ای جز احترام به قوانین بین‌المللی نداشته و نداریم. این نتانیاهوست که منطقه را دچار آشوب کرده و تلاش کرده گفت‌وگوی ما را مختل کند. ما به‌دنبال صلح هستیم. باور من این است که در دنیای کوچک ما، انسان‌ها باید در صلح و آرامش کنار هم زندگی کنند اما به ما حمله شد. ملت ما توان دفاع از خود را دارد. من معتقدم رئیس‌جمهور آمریکا می‌تواند منطقه را به‌سمت صلح و امنیت هدایت کند یا آن را وارد یک جنگ بی‌پایان کند.

پزشکیان بیان کرد: ما با مذاکره مشکلی نداریم. اما فجایعی که رژیم صهیونیستی در منطقه و کشور ما رقم زده، از جمله ترور و به شهادت رساندن فرماندهان ما در خانه‌هایشان – که جنایت جنگی محسوب می‌شود – و شهادت دانشمندان‌مان همراه با خانواده و فرزندان‌شان، کشتار بی‌گناهان و بمباران زنان باردار، وضعیت را بحرانی کرده است؛ رژیم صهیونیستی برای اینکه یک نفر را بکشد، یک ساختمان‌ها را بر سر مردم آوار کرده! امیدواریم پس از عبور از این بحران، باز بتوان به میز مذاکره بازگشت. البته این نیازمند یک شرط است: اعتماد به روند گفت‌وگو. نباید در میانه گفت‌وگو، مجدداً به رژیم صهیونیستی اجازه حمله داده شود و آتش جنگ آغاز گردد.

ارزیابی‌ها درباره آسیب به تاسیسات هسته‌ای ایران

وال استریت ژورنال در ادامه با پرداختن به ادعای رژیم صهیونیستی درباره وجود اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای ایران نوشت: اسرائیل پیش از حملات ماه پیش ارزیابی کرده بود که ایران ممکن است در مدت چند ماه یک دستگاه هسته‌ای خام و در مدت یک سال یک سلاح هسته‌ای قابل استفاده بسازد. مقامات ارشد اسرائیلی در یک ارزیابی که مطابق ارزیابی اخیر پنتاگون است، گفته‌اند از نظر آن‌ها، حملات آمریکا و اسرائیل توان تهران برای ساختن یک سلاح اتمی را تا حدود دو سال دیگر به تعویق انداخته است.

رسانه آمریکایی نوشته مقام ارشد رژیم صهیونیستی مدعی هستند که این رژیم به این نتیجه رسیده است مقداری از ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده تهران با خلوص نزدیک به سطح تسلیحاتی که در تاسیسات اصفهان تولید شده بود، پس از حملات ماه پیش دست‌نخورده باقی مانده است و ایران می‌تواند با اقداماتی قابل توجه مقداری از مواد شکافت‌پذیر خود را از این تاسیسات خارج کند.

در حالی که ایران هنوز ارزیابی رسمی خود از میزان خسارات وارده به تاسیسات هدف قرار گرفته را ارائه نکرده است، این مقام رژیم صهیونیتستی مدعی شد که تهران قادر به بازیابی اورانیوم از دو تاسیسات هدف قرار گرفته دیگر، یعنی نطنز و فردو به دلیل آسیب‌های وارد شده به آن‌ها بر اثر اصابت بمب‌های سنگرشکن نخواهد شد.

این مقام رژیم صهیونیستی مدعی شد که هرگونه تلاش ایران برای بازیابی اورانیوم از تاسیسات اصفهان یا احیای برنامه هسته‌ای آن از سوی این رژیم کشف خواهد شد.

مقامات ایران تاکید کرده‌اند برای دفاع مقتدرانه از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران در برابر هرگونه اقدام متجاوزانه دیگر، هیچ خط قرمزی وجود نخواهد داشت.

خطر تل‌آویو برای ترامپ

رسانه آمریکایی نوشت: تحلیلگران می‌گویند خطرِ متوجه ترامپ این است که اسرائیل به طور موثری اقدامات بعدی  علیه ایران را دیکته کند.

«گابریل نورونها» که در دولت اول ترامپ در حوزه سیاست‌های ایران در وزارت امور خارجه آمریکا فعالیت می‌کرد، در این باره می‌گوید: «احساس من این است که ترامپ بیشتر می‌خواهد مشکل ایران به‌خودی خود برطرف شود. او شفاف می‌گوید که نباید غنی‌سازی یا سلاح اتمی در کار باشد. اما حاضر است که درباره چیزهای دیگر انعطاف نشان دهد».

این رسانه مدعی شد: «بسیاری از کارشناسان گمان می‌کنند اگر ایران بخواهد برنامه هسته‌ای خود را بازسازی کند، این کار را آشکارا و در تاسیسات اعلام‌شده انجام نخواهد داد، بلکه با استفاده از تاسیسات سری و زیرزمینی غنی‌سازی اقدام به تولید مواد شکافت‌پذیر و جنبه‌های فنی پیچیده ساختن یک سلاح اتمی خواهد کرد».

طبق این گزارش، یک مقام صهیونیست مدعی است که رژیم صهیونیستی اطلاعات لازم درباره محل‌هایی را در اختیار دارد که تهران ممکن است در آن اقدام به احیای فعالیت‌های هسته‌ای خود کند اما بمب‌های سنگرشکن لازم برای نفوذ به تاسیسات زیرزمینی ایران را ندارد.

مسیر دشوارتر دیپلماسی

رسانه آمریکایی نوشت که هنوز هیچ تاریخ رسمی برای ازسرگیری مذاکرات رسمی میان آمریکا و ایران اعلام نشده است. اما دیپلمات‌های غربی معتقدند ایران هنوز در حال بحث درباره اقدامات بعدی و چگونگی پرداختن به این موضوع در ادامه مسیر است.

«دن شاپیرو» سفیر پیشین آمریکا در اراضی اشغالی که عضو تیم مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در دولت «جو بایدن» بود، در این باره می‌گوید: «دستیابی به توافق پیش از این حملات، به اندازه کافی دشوار بود اما اکنون دشوارتر خواهد بود. ترامپ نمی‌تواند از غنی‌سازی صفر صرف نظر کند و ایران نیز احساس خواهد کرد که نمی‌تواند در نتیجه حمله‌ای که به آن شده، در برابر چنین چیزی تسلیم شود.»

رسانه آمریکایی تحلیل کرد که «اگر واشنگتن امیدی به نظارت بلندمدت و میدانی بر فعالیت‌های غنی‌سازی و تسلیحاتی‌سازی ایران دارد، تعلیق همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی موضوعی است که باید به آن رسیدگی شود. دو طرف همچنین باید بر سر چگونگی شناسایی و رسیدگی به ذخایر دست‌نخورده اورانیوم‌ غنی‌شده ایران به توافق برسند».

ایران در پی حملات متجاوزانه آمریکا و رژیم صهیونیستی اعلام کرد گزارش جانبدارانه اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی زمینه‌ساز قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپا و آمریکا در شورای حکام آژانس و این حملات متجاوزانه به ایران بوده است و او در عمل به وظایف قانونی‌اش در حفاظت از تاسیسات هسته‌ای ایران که تحت توافق پادمانی ایران و آژانس قرار داشتند، کوتاهی کرده است.

مجلس شورای اسلامی ایران نیز طی مصوبه‌ای تعلیق همکاری ایران با آژانس را اعلام کرده است.

در همین حال، «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی ایران آژانس را «محافظ و خدمتکار» اسرائیل خواند و گفت تا زمانی که امنیت تاسیسات هسته‌ای ایران تضمین نشود، ادامه همکاری با آژانس امکان‌پذیر نیست.

«علی واعظ» مدیر سازمان «گروه بحران» به وال‌استریت‌ژورنال می‌گوید: «اکنون بی‌اعتمادی بیشتری نسبت به ترامپ وجود دارد و این نگرانی مطرح است که او تغییری در اهداف واشنگتن ایجاد کند. تلاش برای دستیابی به یک توافق به هر قیمتی، از جمله توافقی که به غنی‌سازی اورانیوم در ایران پایان دهد، بعید است.»

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر