کد خبر: 5603
A

ریشه های علمی بدخوابی نوزادان و کودکان

یکی از مشکلاتی که اغلب والدین با آن دست و پنجه نرم می کنند، دیر خوابیدن یا کم خوابیدن نوزاد یا کودک شان است. خیلی از این والدین برای رفع این مساله، دست به هر کاری می زنند، اما خیلی اوقات تنها چیزی که نصیب شان می شود، کلافگی و بی حوصلگی است.

ریشه های علمی بدخوابی نوزادان و کودکان

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، کارشناسان هم تاکید دارند که برای بچه ها و به خصوص نوزادن، خواب شب همچون نان شب واجب است. دکتر فریبا نادری، فوق تخصص کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به این که نیاز به خواب در بچه ها متفاوت است و این مساله به ژنتیک آن ها نیز بستگی دارد، می گوید: نوزادان تا یک ماهگی به ۱۶ تا ۱۸ ساعت خواب نیاز دارند. در یک سالگی این میزان به ۱۰ و در سال دوم زندگی شان به هشت ساعت می رسد.

اما چرا ریتم خواب نوزادان، گاهی به شدت نامنظم است؟ دکتر نادری به این سوال اینگونه پاسخ می دهد: در نوزادان به دلیل این که سیستم عصبی شان هنوز به طور کامل تکامل پیدا نکرده است، خواب شان ریتم مناسبی ندارد. اما به مرور و با بالاتر رفتن سن، ریتم خواب منظم شده و از میزان نیازشان به خواب نیز کاسته می شود. اما نباید از شش یا هفت ساعت کمتر باشد.

چرا نوزادم بدخواب است؟

نخوابیدن نوزاد دلایل مختلفی دارد. بعضی مادران با شیر دادن یا تعویض پوشک سعی می کنند نوزادشان را بخوابانند. اما مشکلات نوزاد فقط به گرسنگی یا خیس بودن پوشکش ختم نمی شود. دکتر نادری در مورد دلایل بی خوابی نوزادان افزود: گاهی بچه بیماری هایی دارد که باعث بی قراری در او شده و مانع از خوابیدنش می شود. به طور مثال خوردن تنقلات یا غذاهای ناسازگار ممکن است باعث ایجاد انواع آلرژی شده و دردهای گوارشی ایجاد کند.

به گفته این فوق تخصص کودکان، مصرف برخی داروها که حاوی ترکیبات آتروپینی هستند نیز ممکن است سبب ایجاد بی قراری در نوزاد شود. داشتن بیماری های عضوی مثل سرماخوردگی یا گوش درد، کمبود ویتامین دی و آهن هم از دلایلی هستند که باعث بی قراری در نوزاد می شوند. بنا بر آنچه که دکتر نادری توضیح می دهد، حتی به میزان نور اتاق نوزاد یا کودک نیز باید توجه ویژه داشت. به گفته او اگر والدین به تمام این نکات توجه کردند و فرزندشان باز هم بی قرار بود، حتما باید به پزشک مراجعه کنند.

 

خواب شب مهم تر است یا خواب روز؟

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، خواب شبانه برای کودک از خواب روز مهم تر است. زیرا سیستم هورمونی بدن شب ها تنظیم می شود. نادری با بیان این که یکی از مهم ترین دلایل بدقلقی و نخوابیدن بچه ها در شب، خوابیدن در روز است، ادامه می دهد: خواب روز باعث ایجاد اختلال در خواب شب کودک می شود و به همین علت بهتر است بچه ها در طی روز فعالیت فیزیکی داشته باشند. این فعالیت بچه ها را خسته کرده و باعث می شود شب به راحتی بخوابند.

 به اعتقاد نادری، بهترین زمان خواب برای بچه ها اوایل شب یعنی بین ساعت های ۹ تا ۱۰ شب است و اگر این روال رعایت شود، بچه کم کم به ساعت خوابش عادت می کند. او در ادامه به داروهای خواب آور اشاره می کند و می گوید: والدین به هیچ وجه مجاز نیستند به نوزاد یا کودک خود داروی خواب آور بخورانند. تنها در مواردی از این داروها استفاده می شود که قرار است عمل جراحی خاصی انجام شود تا بچه درد نکشد.

 

بیماری هایی که با بی خوابی می آید

شاید بعضی از پدر و مادرها ندانند که خواب شب تا چه حد در رشد فرزندشان موثر است. به گفته این فوق تخصص کودکان، هورمون  رشد شب ها ترشح می شود و در صورتی که بچه شب ها نخوابد، این هورمون نیز ترشح نشده و از نظر قدی رشد کافی نخواهد داشت. علاوه بر این ممکن است سبب چاقی شود. در صورتی که این روند همین طور ادامه داشته باشد این بچه ها ممکن است در آینده و در سنین بزرگسالی با بیماری هایی همچون دیابت و فشار خون مواجه شوند.

منبع: سلامت آنلاین

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر