کد خبر: 46061
A

حلقه مخالفان برای زمین‌گیر کردن دولت تنگ‌تر می‌شود

یک دوره‌ای شدن ریاست جمهوری شیخ حسن روحانی رویایی بود که مخالفان دولت یازدهم یک سال مانده به انتخابات اردیبهشت ماه دنبال می کردند. بدین منظور حتی برای ردصلاحیت رئیس جمهور تمام تلاش خود را به کار بستند اما از آنجا که راه به جایی نبردند، گزینه بعدی را روی میز گذاشتند.

حلقه مخالفان برای زمین‌گیر کردن دولت تنگ‌تر می‌شود

به گزارش دیده بان ایران؛ با وجود اختلافات فراوان تن به ائتلاف دادند و برای اولین بار با یک نامزد در عرصه رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری ظاهر شدند. برای جلب رأی مردم نیز هر نوع دوپینگی کردند؛ از دروغ‌بافی درباره سند 2030 و بازی با افکار مذهبی مردم تا دیدار نامزد مورد تأییدشان با امیرحسین تتلو، خواننده پرحاشیه عرصه موسیقی. نتیجه انتخابات اما چیزی جز ناکامی برای آنان نداشت. 

**اولین مانع‌تراشی برای منتخب ملت
گرچه خواب آشفته هم‌سلکان سابق حسن روحانی در عرصه انتخابات تعبیر نشد، اما از میدان به‌در کردن شیخ کابینه ناامید نشدند. 
تحت فشار قرار دادن منتخب ملت در انتخاب وزرای کابینه گزینه بعدی روی میز بود. عقب‌نشینی حسن روحانی از معرفی وزیر زن و اقلیت‌های مذهبی و همچنین عدم استفاده از چهره‌های شاخص در هیأت دولت گرچه در برخی گعده‌های خصوصی به عنوان تمایل شخصی او به این اتفاق تعبیر شد اما آنجا که در جلسه رأی اعتماد به کابینه دوازدهم در مجلس گفت «می‌خواستم سه وزیر زن معرفی کنم اما نشد» حکایت از فشارهای پشت پرده به منتخب ملت داشت. 

**رویارویی که تبدیل به بحران شد
مخالفان که نتوانسته بودند رویای یک دوره‌ای شدن ریاست جمهوری حسن روحانی را در عالم واقعیت محقق کنند، سنگ‌اندازی در مسیر برآورده شدن وعده‌های داده شده به مردم را در دستور کار اتاق فکرهای خود قرار دادند تا دولت دوازدهم را زمین زنند. اولین رویارویی جدی آنان با دولت دوازدهم 4 ماه پس از شروع به کار کابینه رخ داد؛ آنجا که اتاق فکر مخالفان دولت در مشهد برای اعتراض به گرانی‌ها فراخوان عمومی صادر کرد. با این فراخوان مردم به خیابان‌ها آمدند اما آنطور که مخالفان دولت برنامه‌ریزی کرده بودند پیش نرفتند. علاوه بر اینکه شعارها از حمله به دولت عبور کرد و کم کم به ساختارهای دیگر قدرت رسید، مردم در شهرهای دیگر نیز به خیابان‌ها آمدند و اعتراضات سراسری شکل گرفت و کشور با بحران جدی روبه‌رو شد.

**ناکارآمد جلوه دادن دولت با فیلترینگ تلگرام
حسن روحانی که در کوران رقابت‌های انتخاباتی به مردم اطمینان داده بود دست وزیرش روی دکمه فیلترینگ تلگرام نمی‌رود، بعد از چینش کابینه و رأی اعتماد از مجلس با پروژه جدید مخالفانش یعنی فیلترینگ تلگرام مواجه شد. مخالفان حسن روحانی که در انتخابات اردیبهشت ماه 96 در واقع به تلگرام باختند، غیرقابل پیش‌بینی نبود یکی از جدی‌ترین برنامه‌های خود را بر مسدودسازی این رسانه تأثیرگذار قرار دهند. در نهایت هم موفق شدند و تلگرام که نقش تعیین کننده‌ای در پیروزی روحانی بر رقبایش داشت به سرنوشت توئیتر دچار شد. روحانی هم که در ایام انتخابات به مردم درباره تلگرام تضمین داده بود، نتوانست کاری از پیش ببرد و تنها در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به این اتفاق نوشت «فیلتر و مسدودسازی اخیر تلگرام نه توسط دولت اجرا شده و نه مورد تأیید دولت است.» او در ادامه کدی داده و اعلام کرده بود «اگر در عالی‌ترین سطح نظام، تصمیمی برای محدود کردن یا مسدودسازی ارتباطات مردم گرفته شده است، باید صاحبان واقعی این کشور که مردم هستند در جریان امور قرار بگیرند.»

پروژه ناتمام کردن دولت دوم حسن روحانی
خروج آمریکا از برجام امید مخالفان برای زمین‌گیر کردن دولت دوازدهم را بیش از گذشته کرد. گرچه به اعتقاد کارشناسان، تیم اقتصادی دولت نتوانسته است کارنامه موفقی از خود ارائه دهد و یکی از دلایل التهاب بازار و گرانی‌های اخیر ناکارآمدی این تیم عنوان می‌شود اما دلیل دیگر نابسامانی، دست‌های پشت پرده برای زمین‌گیر کردن دولت است. پیگیری پروژه طرح عدم کفایت رئیس جمهوری از سوی پیاده نظام‌های این طیف در بهارستان و مانور نیروهای سیاسی آنان بر ایده رئیس جمهور شدن یک نظامی در این راستا ارزیابی می‌شود. 
تشکیل اتاق فکر برای طرح عدم کفایت رئیس‌جمهور در مجلس یکی از این تلاش هاست که هفته آینده جمع‌آوری امضا برای آن می شود.حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده عضو فراکسیون ولایی مجلس یکی از طراحان، طرح عدم کفایت رئیس جمهوری است. او گفته است تعداد زیادی از نمایندگان به دنبال عدم کفایت رئیس جمهور در مجلس هستند و اتاق فکری را برای بررسی عدم پایبندی روحانی در اجرای قانون برنامه پنجم تشکیل داده‌اند. عملکردی که به گفته او مستنداتش هم موجود است. جمع‌آوری امضا برای این طرح از هفته آینده در مجلس آغاز می‌شود.
یدالله طاهرنژاد، عضو حزب کارگزاران سازندگی در گفت‌وگو با ایرنا، تلاش مخالفان دولت برای زمین‌گیر کردن حسن روحانی را تأیید می‌کند و می‌گوید مخالفان در مسیر دولت، مانع‌تراشی می‎کنند و جریاناتی هم هستند که نمی‌خواهند دولت موفق شود اما در همین حال اگر دولت ابتکار عمل را در دست داشته باشد، این ابزارها برای زمین‌گیر کردن دولت کارایی لازم را نخواهند داشت.
او سپس نسبت به انفعال برخی وزرای اقتصادی دولت انتقاد کرد و خواستار تغییر دولتمردانی که مأیوس و ناامید هستند، شد.

**گلایه جهانگیری از انفعال وزرا در جلسه خصوصی
انتقاد از انفعال وزرا تنها به فعالان سیاسی محدود نمی‌شود و این بی‌تحرکی صدای معاون اول رئیس جمهوری را هم درآورده است. بر اساس شنیده‌ها اسحاق جهانگیری به تازگی نسبت به ناکارآمدی برخی از وزرای کابینه به شدت معترض شده است. او در یکی از جلسات اخیر هیأت دولت در حضور روحانی از انفعال وزرای کابینه انتقاد کرده است. اخبار حکایت دارد که جهانگیری برداشت افکارعمومی مبنی بر کم‌تحرکی دولت را تلقی چندان بی‌ربطی ندانسته و از اینکه وزرا حاضر نمی‌شوند با مردم سخت بگویند گلایه کرده است. نقد معاون اول رئیس‌جمهوری به برخی از اعضای هیأت دولت جدی‌تر بوده است؛ سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و همچنین وزیر صنعت و بازرگانی مورد نقد جدی جهانگیری قرار گرفتند و از آنان خواسته شده است فعال‌تر ظاهر شوند. 

**گفت‌وگو با مردم یا تغییر تیم اقتصادی؟
هشدار جهانگیری به وزرا برای تحرک بیشتر پس از آن مطرح شده که برخی وزرای کابینه دوازدهم در جلسات خصوصی اعلام کرده بود برای چنین شرایط اقتصادی وزیر نشده‌اند و نباید بیش از این از آنان توقع داشت. 
طاهرنژاد نیز معتقد است دولت حسن روحانی میراث‌دار وضعیت اقتصادی نابسامانی بوده اما تأکید دارد اگر دولت برنامه‌ریزی بسیار دقیق و منسجمی داشته باشد، می‌تواند از مشکلات اقتصادی کشور عبور کند.
او یکی از اشتباهات اقتصادی اخیر دولت را تخصیص ارز به کالاهای عام و بعد از مدتی تخصیص آن فقط به کالای خاص می‌داند و می‌گوید این اتفاق باعث شد رانت ایجاد شود و برای عده‌ای سودآوری داشته باشد.
طاهرنژاد اضافه می‌کند: «بعد از این اتفاق اسامی اینها به افکار عمومی اعلام شد! سؤال من این است این افشاگری چه مشکلی از دولت حل می‌کند؟! در فضای اقتصادی هرچه شما آرامش داشته باشید اقتصاد بالنده‌تر می‌شود و در مقابل هرچه تنش باشد بحران افزایش می‌یابد؛ بنابراین انتظار است در این شرایط سخت که آمریکا هم از برجام خارج شده و عوارض سوء آن غیرقابل کتمان است، دولت بسیار پخته، کارشناسی شده و با حساسیت با موضوعات اقتصادی برخورد کند تا بتواند از بحران عبور کند.» 
به اعتقاد این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تیم اقتصادی دولت، حساسیت و دقت لازم را ندارد. او می‌گوید با تغییر تیم اقتصادی نمی‌توان انتظار معجزه داشت اما قطعا تغییر و اضافه کردن چهره‌های جدید و تازه نفس می‌تواند به بازار التیام دهد. 
او تأکید می‌کند: «اگر عضوی از تیم اقتصادی منفعل عمل می‌کند دلت باید حتما کسی جایگزین او شود که ابتکار عمل را به دست گیرد.» 
به باور طاهرنژاد با افراد منفعل و مأیوس نمی‌شود در حوزه بحرانی مدیریت کرد و نقش‌آفرین بود. او در همین زمینه معتقد نیست که حسن روحانی درباره مسائل پشت پرده با مردم صحبت کند. این عضو حزب کارگزاران سازندگی می‌گوید ممکن است صحبت کردن با مردم و بیان مسائل تاحدودی فشارها بر حسن روحانی را کاهش دهد اما برای مردم دستاوردی ندارد و تنها آنان را از نظر روانی تخلیه می‌کند. 
بخش دیگری از اصلاح‌طلبان اما نظری خلاف نظر طاهرنژاد دارند؛ آنان از رئیس جمهوری می‌خواهند سکوت خود را بشکند و شفاف با مردم مشکلات و موانع را در میان بگذارد؛ درخواستی که شاید امروز تحقق یافت. به گفته محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری، حسن روحانی در حالی که از وزرا خواسته است با مردم صحبت کنند، عصر امروز در جلسه‌ای با مسئولان دولت در سالن اجلاس سران با مردم صحبت می‌کند. باید منتظر ماند و دید سکوت شیخ کابینه اعتدال در ساعت‌های آینده شکسته می‌شود؟/ایرنا

 

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر