ویروس “تب تنبل”، تهدید جدید برای زنان باردار و جنین
کارشناسان هشدار دادهاند که ویروس خطرناک تب تنبل(Oropouche virus) میتواند پیامدهای فاجعهباری داشته باشد، پس از آنکه این ویروس از یک زن باردار به جنین او منتقل شد و منجر به مرگ جنین گردید.
به گزارش سایت دیده بان ایران؛ کارشناسان هشدار دادهاند که ویروس خطرناک تب تنبل(Oropouche virus) میتواند پیامدهای فاجعهباری داشته باشد، پس از آنکه این ویروس از یک زن باردار به جنین او منتقل شد و منجر به مرگ جنین گردید.
شیوع نگرانکننده ویروس
به گزارش انتخاب و به نقل از مدیسن نت؛ ویروس تب تنبل، که اولین بار در تنبلها شناسایی شد، پیشتر فقط در مناطق آمریکای جنوبی شایع بود. اما اکنون مواردی از ابتلا به این ویروس در کشورهای اسپانیا، ایتالیا، آلمان و آمریکا نیز مشاهده شده است. این ویروس که هیچ واکسن یا درمان خاصی ندارد، از طریق حشرات گزنده منتقل میشود و علائمی همچون سردرد، درد عضلانی، خشکی مفاصل، تهوع، لرز، حساسیت به نور و استفراغ ایجاد میکند.
با این حال، خطرناکترین ویژگی این ویروس توانایی آن در عبور از سد خونی مغز و نفوذ به سیستم عصبی مرکزی است که میتواند باعث مننژیت یا حتی در موارد شدید، منجر به مرگ شود.
گزارش مورد جدید در برزیل
تازهترین مورد ثبتشده از این ویروس مربوط به زنی ۴۰ ساله در ایالت سیئارا در شمال شرقی برزیل است که در هفته سیام بارداری به ویروس مبتلا شد.
این زن در ماه ژوئیه دچار تب، لرز، درد عضلانی و سردرد شدید شد. پس از گذشت سه روز، خونریزی خفیف واژینال و ترشحات تیره را تجربه کرد. علائم او به مدت ۹ روز ادامه یافت. در ابتدا همه چیز عادی به نظر میرسید، اما اسکنهای بعدی نشان داد که جنین طی این دوره جان خود را از دست داده است.
آزمایشها نشان داد که این زن به ویروس تب تنبل مبتلا بوده و بررسیهای بیشتر وجود ویروس را در مغز، مایع نخاعی، ریهها، کبد، بند ناف و جفت جنین تأیید کرد.
پزشکان در مقالهای که در مجله New England Journal of Medicine منتشر شده، نوشتند: «این یافتهها بر خطرات ویروس تب تنبل در دوران بارداری تأکید دارد و نشان میدهد که باید این عفونت در زنان باردار مبتلا به تب یا علائم مشابه در مناطق بومی یا در حال شیوع این ویروس مورد توجه قرار گیرد.»
خطرات در دوران بارداری
ویروس تب تنبل به عنوان عضوی از همان خانواده ویروس زیکا شناخته میشود که پیشتر با افزایش خطر سقط جنین و نقصهای مادرزادی همچون میکروسفالی (کوچک بودن غیرعادی سر نوزاد) مرتبط بوده است.
موارد قبلی از این ویروس در بارداری نیز باعث سقط جنین و مشکلات رشد جنینی شده است. این ویروس معمولاً از طریق حشرات گزنده مانند حشرههای کوچک موسوم به میدج منتقل میشود.
شیوع رو به افزایش
از ژانویه تا اواسط ژوئیه سال جاری، بیش از ۸۰۰۰ مورد ابتلا به این ویروس در کشورهای برزیل، بولیوی، پرو، کلمبیا و کوبا گزارش شده است. اگرچه شیوع آن در اروپا بسیار محدود بوده و بیشتر به سفرهای مرتبط به مناطق آلوده مربوط است، کارشناسان معتقدند که تغییرات اقلیمی و تخریب زیستگاهها، تعامل بیشتر انسانها با حیوانات حامل این ویروس را افزایش داده و به شیوع آن کمک کرده است.
چگونگی پیشگیری
متخصصان توصیه میکنند که افراد در مناطق آلوده برای پیشگیری از نیش حشرات از مواد دفعکننده حشرات استفاده کنند، لباسهای آستینبلند بپوشند و شلوارهای بلند بپوشند.
در حالی که این ویروس احتمالاً در مناطق با آبوهوای سرد مانند بریتانیا گسترش نمییابد، میتواند تهدیدی برای افرادی باشد که به کشورهای آلوده سفر میکنند.
تحلیلها نشان دادهاند که گونه فعلی ویروس تب تنبل به طور فزایندهای برای انسانها عفونیتر شده و این میتواند دلیل افزایش موارد ابتلا در مناطقی باشد که قبلاً این ویروس شایع نبوده است.
تاریخچه ویروس
ویروس تب تنبل برای اولین بار در سال ۱۹۵۵ در منطقهای به همین نام در ترینیداد و توباگو شناسایی شد. پنج سال بعد، طی یک بررسی روی تنبلها، مشخص شد که این حیوانات ناقل ویروس هستند و از آن زمان، ویروس به این نام شهرت یافت.
با این حال، حیوانات دیگری نیز میتوانند ناقل این ویروس باشند. تاکنون بیش از ۳۰ مورد شیوع این ویروس، بیشتر در مناطق حوزه آمازون، گزارش شده است