کد خبر: 228770
A

«میدل ایست آی»: باکو به دنبال جلو بردن برنامه خود برای کریدور زنگزور با بهره برداری از مشغولیت ایران و روسیه

میدل ایست آی نوشت: وقتی که آذربایجان در جنگ دوم ناگورنو-قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ ارمنستان را شکست داد، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به عنوان یک میانجی قدرتمند ظاهر شد.

«میدل ایست آی»:  باکو به دنبال جلو بردن برنامه خود برای کریدور زنگزور با بهره برداری از مشغولیت ایران و روسیه

به گزارش سایت دیده بان ایران؛  میدل ایست آی نوشت: وقتی که آذربایجان در جنگ دوم ناگورنو-قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ ارمنستان را شکست داد، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به عنوان یک میانجی قدرتمند ظاهر شد.

کرملین به میانجی‌گری توافق آتش‌بس کمک کرد که ارمنستان را مجبور به پذیرش عقب‌نشینی دردناک از بیشتر قلمروهایی کرد که پیش‌تر تحت کنترل خود در داخل آذربایجان داشت.

در آن زمان، پوتین نمی‌توانست از نفرت خود نسبت به نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، که روابطش با غرب روز به روز عمیق‌تر می‌شد و باعث نگرانی مسکو بود، پنهان کند.

با وجود حمایت سنتی روسیه از ارمنستان در مناقشه‌اش با باکو، تا سال ۲۰۲۰ مسکو به وضوح طرف آذربایجان را گرفته بود. مقامات روسیه به طور منظم بیانیه‌های رسمی منتشر می‌کردند که از موضع باکو حمایت می‌کرد.

برای تحکیم بیشتر روابط، پوتین در سال ۲۰۲۴ تاریخ‌ساز شد و برای نخستین بار به آذربایجان به عنوان رئیس‌جمهور روسیه سفر کرد.

رئیس‌جمهور آذربایجان، الهام علی‌اف، در دیدار تاریخی خود گفت: «کشورهای ما همچنان به عنوان متحد، دوست، شریک نزدیک و همسایه عمل می‌کنند.»

با این حال، کمتر از یک سال بعد، فضا کاملاً تغییر کرده است.

«چه شده آقای پوتین؟» «چه شده آقای پوتین؟ آیا آنقدر نگران شده‌اید که آذربایجان به یک کشور قدرتمند تبدیل شده، سرزمین‌هایش را پس گرفته، حاکمیت خود را بازگردانده و رئیس‌جمهور الهام علی‌اف در سطح جهانی شناخته شده است؟» این پرسشی بود که کانال تلویزیونی دولتی آذربایجان در پخش برنامه‌ای در اوایل این هفته مطرح کرد.

این کانال ادامه داد: «شما عادت کرده‌اید بر مردمی سلطه داشته باشید که به زور در روسیه گنجانده شده‌اند.»

«چه در دوران تزار و چه در دوران شوروی، روس‌ها خود را نژاد برتر می‌دانستند، در حالی که دیگران شهروندان درجه دوم بودند. اگرچه آن امپراتوری‌ها از بین رفته‌اند، اما این ذهنیت هنوز پابرجاست.»

تنش‌ها نخستین بار پس از آن آشکار شد که روسیه به طور تصادفی یک هواپیمای خطوط هوایی آذربایجان را در دسامبر سرنگون کرد و ۳۸ نفر را نزدیک گروزنی به قتل رساند.

در آن زمان، مقامات روسی اعلام کردند که سیستم‌های دفاع هوایی فعال بوده‌اند تا از حملات احتمالی پهپادهای اوکراینی به چچن جلوگیری کنند.

روابط پس از آن، زمانی که پلیس روسیه در جریان تحقیق درباره یک قتل در یکاترینبورگ خانه‌ای را بازرسی و دو برادر آذربایجانی‌تبار، زیادین و حسین صفرور را کشته و چند نفر دیگر را زخمی کرد، بدتر شد.

نتایج کالبدشکافی انجام شده در آذربایجان نشان داد که این دو برادر در بازداشت پلیس مورد شکنجه قرار گرفته بودند.

باکو واکنش شدیدی نشان داد؛ ابتدا سفر معاون نخست‌وزیر روسیه، الکسی اورچوک را لغو کرد و سپس تمام رویدادهای فرهنگی برنامه‌ریزی‌شده با نهادهای دولتی و خصوصی روسیه را معلق کرد.

پلیس آذربایجان این هفته به دفتر خبرگزاری دولتی روسیه، اسپوتنیک آذربایجان، حمله کرد و سردبیر و مدیر آن را به جاسوسی متهم و بازداشت کرد.

رسانه‌ها همچنین فیلم‌هایی منتشر کردند که چند شهروند روس، متهم به قاچاق مواد مخدر و جرایم دیگر، توسط پلیس به شکل خشن دستگیر و به صورت علنی تحقیر می‌شدند، در حالی که آنها را به داخل ون می‌بردند.

برخی گزارش‌های آذربایجانی حتی مطرح کردند که باکو ممکن است مدارس روسیه در کشور را تعطیل کند.

تورال گنجعلی، عضو پارلمان آذربایجان گفت: «آذربایجان سقوط هواپیمای غیرنظامی را فراموش نکرده و سکوت روسیه را تحمل نخواهد کرد»

«در روسیه امروزی، شوونیسم، تبعیض و اسلام‌هراسی اکنون علنی و توسط دولت حمایت می‌شود»، تورال گنجعلی، عضو پارلمان آذربایجان، گفت.

«مهاجران و غیرروس‌ها به زور به جنگ کشانده می‌شوند، تهدید و باج‌گیری می‌شوند. این سیاستی گسترده است که توسط دولت روسیه سازماندهی و تشویق می‌شود.»

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر