کد خبر: 235286
A

هشدار پکن به توکیو: در مسئله تایوان محتاطانه عمل کنید

وزیر امور خارجه چین در هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم، با انتقاد از برخی مواضع توکیو در قبال تایپه، از ژاپن خواست «با تاریخ روبه‌رو شود» و درباره مسئله تایوان «انتخاب درست» را در نظر بگیرد و محتاطانه عمل کند.

هشدار پکن به توکیو: در مسئله تایوان محتاطانه عمل کنید

به گزارش سایت دیده‌بان ایران از تارنمای روزنامه صبح جنوب چین، وانگ‌یی امروز جمعه در حاشیه نشست وزیران خارجه همکاری لانکانگ-مکونگ در آننینگ استان یون‌نان، به اسناد بین‌المللی اشاره کرد و گفت: این اسناد مسئولیت‌های جنگی ژاپن را مشخص می کند.

رئیس دستگاه دیپلماسی چین در ادامه سخنان خود بازگرداندن سرزمین‌های به‌سرقت‌رفته از پکن، از جمله تایوان را خواستار شد و آن را «نتیجه غیرقابل‌ چشم پوشی پیروزی جهان بر فاشیسم» خواند. وی هشدار داد که برخی در ژاپن در تلاش‌ هستند تجاوزات گذشته [توکیو] را سفیدنمایی کنند.

بر اساس این گزارش، اختلاف‌نظرها میان توکیو و پکن بر سر سفر یکی از مقام های تایوانی به ژاپن و حضور در مراسم هیروشیما-ناکازاکی، افزایش یافته است.

وزیر امور خارجه چین همچنین از آنچه تلاش برخی نیروها در ژاپن برای «تجلیل از تجاوز، انکار آن، تحریف تاریخ و تطهیر مجرمان جنگی» نامید، انتقاد و تصریح کرد که تنها با رو در رو شدن با تاریخ است که می‌توان احترام به دست آورد.

شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن، در آیین یادبود پایان جنگ جهانی دوم، ضمن ابراز «ندامت» از جنگ و بدون ارایه عذرخواهی رسمی به دلیل تهاجمات دوران امپراتوری کشورش، بر ضرورت «هرگز تکرار نکردن فاجعه جنگ» تأکید کرد. وی همچنین از رفتن به زیارتگاه جنجالی یاسوکونی اجتناب کرده و به‌جای آن یک نماد مذهبی به‌عنوان احترام شخصی فرستاد.

تنش‌ها میان پکن و توکیو در روزهای اخیر به‌دلیل سفر لین چیا-لونگ وزیر امور خارجه جزیره تایوان، به ژاپن تشدید شده است. لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین این سفر را «پیامی به نیروهای جدایی‌طلب تایوان» توصیف و از ژاپن خواست در مسئله تایوان «احتیاط» کند و به اصول «چین واحد» پایبند بماند.

وزیر امور خارجه جزیره تایوان سفر خود را تأیید کرد و گفت: تایپه در حال «ساخت دوستی‌ با کشورهای جهان» است و واکنش پکن تأثیری بر روابط دوستانه تایپه-توکیو نخواهد داشت.

از سوی دیگر، نماینده تایوان در ژاپن در مراسم یادبود حمله اتمی آمریکا به هیروشیما و ناگازاکی شرکت کرده است؛ رخدادی که پکن آن را نشانه تلاش‌ برای «ایجاد تصویری بین‌المللی» از تایوان توصیف و نسبت به آن ابراز تردید کرد و ژو فن‌لیان سخنگوی دفتر امور تایوان چین، از توکیو خواست حساسیت بالا در قبال تایوان را به رسمیت بشناسد.

پکن بارها تأکید کرده است که تایوان را بخشی از خاک چین می‌داند و در عین حال کشورهای بزرگی مانند ایالات متحده و ژاپن مانند اغلب کشورها به‌طور رسمی استقلال تایوان را به رسمیت نشناخته‌اند؛ با این حال واشنگتن اعلام کرده که مخالف هرگونه اقدام نظامی برای بازپس‌گیری تایوان است و به تقویت توانمندی دفاعی این جزیره متعهد مانده است.

تنش‌های اخیر نمونه‌ای از چالش‌های پیاپی در روابط پکن-توکیو است؛ در حالی که تحت دولت ایشیبا تلاش‌هایی برای بهبود روابط آغاز شده، موضوعات حساسی مانند تاریخ جنگ و جایگاه تایوان همچنان می‌توانند به سرعت به مناقشه دیپلماتیک تبدیل شوند.

منبع: ایرنا

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر