?>
کد خبر: 98401
A

عامل جان باختن و گرفتاری کوهنوردان اختلال در GPS بود؟!/ شمار جان‌باختگان برف و کولاک در ارتفاعات تهران به ۱۱ نفر رسید

در آغاز فصل ورزش‌های زمستانی، دو سه رویداد ناخوشایند، کام هموطنان مان را تلخ کرد؛ حوادثی که برخی مدعی نقش آفرینی عوامل غیرطبیعی در آن هستند.

عامل جان باختن و گرفتاری کوهنوردان  اختلال در GPS بود؟!/ شمار جان‌باختگان برف و کولاک در ارتفاعات تهران به ۱۱ نفر رسید

به گزارش دیده بان ایران؛ کوهنوردی بر خلاف آنچه بسیاری تصور می‌کنند، ورزشی به شدت آسیب زا و خطرناک است تا جایی که در زمره مرگبارترین ورزش‌ها قرار می‌گیرد؛ اما خطر بزرگتر در این ورزش زمانی خودنمایی می‌کند که پای زمستان و برف و بوران در میان باشد؛ شرایطی که به شدت بر مخاطرات این ورزش می‌افزاید.


البته این خطرات مختص به کوهنوردی نیست و اساسا ورزش‌های مربوط به زمستان با حوادث مرگبار عجین هستند. حوادثی مانند آنچه امروز دو سه نمونه از آن در کشورمان به وقوع پیوست و متاسفانه تلفات هم داشت؛ حوادثی که برخی مدعی نقش آفرینی برخی عوامل غیرطبیعی در رقم خوردنشان هستند.

اما ماجرا از چه قرار است؟ برای شروع لازم است به رویدادی اشاره کنیم که ساعات گذشته، مهم‌ترین ماموریت سازمان اورژانس کشور و آتش نشانی تهران در روز جاری را رقم زد. ماموریت نجات حدود یکصد کوهنورد که در ایستگاه هفت تله کابین توچال گیر افتاده بودند و با خاموش شدن تله کابین، نگران رهایی از کوهستان بودند.
 

پیگیری از مسئولان تله کابین به این نتیجه منجر شد که توقف عمدی است، چون سرعت باد زیاد است و بعد از مدتی فعالیت این تله کابین از سر گرفته خواهد شد. وعده‌ای که عملی شد تا کوهنوردان گرفتار شده به ایستگاه یک توچال منتقل شوند و خوشبختانه آمبولانس‌های مستقر در محوطه این ایستگاه مورد استفاده قرار نگیرند.

البته این پایان غائله نبود، چون ۵ کوهنورد در مسیر مابین ایستگاه‌ها مانده بودند که یافتنشان به ماموریت ویژه نیرو‌های امدادگر مبدل گشت. ماموریتی که خوشبختانه با موفقیت خاتمه یافت تا همه تدابیر از جمله اعلام آماده باش به دو بیمارستان برای مراقبت و درمان مصدومان احتمالی، ختم به خیر شود، فرجامی که در حادثه کلکچال خیر نبود.

درباره رویداد سقوط بهمن در ارتفاعات کلکچال سخن می‌گوییم که ۴ کوهنورد در بطنش قرار داشتند و بر اساس گزارش نیرو‌های واکنش سریع هلال احمر که ماموریت نجاتشان را عهده دار شده بود، ۲ تن از ایشان جان باختند و ۲ تن دیگر هم به شدت آسیب دیدند. بهمنی سهمگین که ساعتی بعد وقوع نمونه مشابه آن در منطقه آهار در رودبار قصران هم گزارش شد.

البته از فرجام فروریختن بهمن در آهار هنوز اطلاع دقیقی در دست نیست و تنها می‌دانیم که شایعاتی در خصوص ناپدید شدن یک کوهنورد در این حادثه منتشر شده که پیرو آن، جست و جو در دستور کار نیرو‌های امدادی قرار گرفته است؛ عملیاتی که احتمالا به موازات آن، کنکاش برای یافتن سرنخ شایعات هم در جریان است تا مشخص شود که آیا فردی مفقود شده است یا جست و جویی خطرناک در منطقه بهمن گیر در جریان است؟
 

شروع نگران کننده فصل ورزش‌های زمستانی که باید امیدوار باشیم در ادامه مسیر به شکل دیگری پیش برود؛ امیدواری به اتفاقی که برخی گزارش‌های منتشر شده در ساعات اخیر، رقم خوردنش را غیرممکن جلوه می‌دهد، چون یکی از عوامل مهم در سرگردانی کوهنوردان در کوهستان، اشکال GPS اعلام شده که به طور ویژه در مناطق کوهستانی بیشتر خودنمایی می‌کند و تعجب بسیاری را در پی داشته است.

البته این نخستین بار نیست که اختلال در سامانه جی پی اس در مناطقی وسیع مخابره می‌شود، اما از کنار هم قرار دادن اتفاقات امروز و گزارش‌هایی که از شدت گرفتن اختلال جی پی اس در مناطقی از شهر و کوهستان‌های شمالی تهران مخابره شده، گزاره‌ای به دست می‌آید که نیازمند شفاف سازی و توضیح، آن هم در اسرع وقت است.

اختلال در سامانه جهانی موقعیت یابی که به تاکید برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی، می‌تواند منشا امنیتی و حفاظتی داشته و چه بسا به درستی هم در دستور کار قرار گرفته باشد، اما با این پیش فرض، ضرورت دارد در خصوص آن به امثال کوهنوردان نکاتی گوشزد شود یا از آن مهم تر، از کوهنوردی در این ایام ممانعت به عمل آید، چراکه خطر جانی متوجه شهروندان است.
 
همچنین گفتنی است مقامات امدادی و انتظامی ایران اعلام کردند که شمار قربانیان حوادث مربوط به برف و سرما در ارتفاعات تهران به ۱۱ نفر رسیده است.

حمید مساعدیان، رییس امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی به خبرگزاری ایسنا گفته است که جنازه ۸ نفر تحویل خانواده‌ قربانیان شده است ولی جنازه سه نفر کماکان در ارتفاعات کلکچال و دارآباد باقی مانده است.

منبع: تابناک و ایسنا

کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

اخبار مرتبط

ارسال نظر