دیابتیها با چای چه بخورند؟/ خرما بدترین، استویا بهترین/ تنقلاتی با بیشترین خیز قندی
به گفته یک پزشک درمانگر دیابت و چاقی، کسی که دغدغه و سؤال اش این است که چه نوع شیرینی ای را می تواند با چای بخورد، به احتمال زیاد اعتیاد به شیرینی و مقاومت به انسولین دارد.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، دکتر مجتبی کرباسی، پزشک و مشاور سبک زندگی سالم و درمانگر دیابت و چاقی در گفتگو با خبرآنلاین می گوید: این سوالی که خیلی از بیماران چاق و دیابتی در مورد نوع شیرینی مصرفی به همراه چای می پرسند، نشان می دهد که فرد فقط وابسته به چای نیست، بلکه وابسته به آن چیزی است که با چای می خورد. یعنی فرد در کنار وابستگی به خوردن چای، اعتیاد به شیرینی دارد.
ولع به شیرینی یکی از علائم نوسان قند خون و مقاومت به انسولین است و کسی که دغدغه و سؤال اش این باشد که «چه نوع شیرینی با چای بخورم» به احتمال زیاد اعتیاد به شیرینی و مقاومت به انسولین دارد. برای اصلاح چنین مشکلی ممکن است در مراحل ابتدایی به فرد پیشنهاد شود به جای قند، شکر، پولکی، نبات و… با چای، شیرینی های طبیعی مثل مویز و توت خشک بخورد. اما اگر مشکل چاقی و دیابت فرد پیشرفته باشد، باید در دوره درمان یعنی دوره کاهش وزن، دست از چانه زنی بردارد و خوردن شیرین مزه های حتی سالم را خیلی محدود کند.

راهی برای معتادان به چای شیرین!
در رژیم های کم کربوهیدرات، مصرف چای سبز یا سیاه اگر بدون شیرین کننده، تازه دم، سبک و ولرم باشد و به تعادل و نه افراطی مصرف شود، هیچ منعی ندارد. اما چای خورهای حرفه ای معمولا اعتیاد به شیرینی دارند و به یکی دو استکان چای در روز بسنده نمی کنند، بنابراین هر چیز شیرینی با چای بخورند معمولا سر از زیاده روی و افراط در می آورد. بهترین گزینه این است که چای، بدون شیرین کننده باشد و با کمی دارچین، هل یا زنجبیل، طعم نسبی مناسبی به چای بدهند.
اما کسانی که اصرار دارند حتما چیز شیرینی با چای بخورند، در بعضی شرایط به تشخیص پزشک، مصرف شیرین کننده طبیعی استویا مجاز است. علاوه بر استویا، بهترین گزینه میتواند عناب یا کمی نارگیل باشد.
توت خشک و خرما چطور؟
گزینه بعدی، یک پله پایین تر، توت خشک است، به شرطی که محدود مصرف شود، چون به هر حال می تواند قند خود را بالا ببرد. مویز هم انتخاب سالمی است اما قند قابل توجهی دارد و برای اجرای درست رژیم، گزینه مناسبی نیست، اما بهتر از خرماست. بر خلاف تصور خیلی از افراد، خرما بدترین گزینه برای خوردن با چای است. فرقی هم نمی کند که چه نوع خرمایی باشد. خرما قند بالایی دارد و با جذب بسیار سریعی که دارد، چاق کننده و برای مبتلایان به دیابت ضرر دارد.
البته برای کسانی که به دنبال ترفندهای غذایی ضد قند هستند، آمیخته کردن خرما با ارده، پودر نارگیل و مغزیجات می تواند تا حد قابل توجهی پاسخ قندی و انسولینی را کم کند. اما بیمارانی که چاقی و عوارض پیشرفته دیابت دارند بهتر است به دنبال درمان قاطع باشند و نه ترفندهای غذایی.

تنقلاتی با بیشترین خیز قندی و انسولینی
بدنیست بدانید انواعی از غذاها و تنقلات فرآوری شده هستند که بیشترین خیز قندی و انسولینی را در خون ایجاد می کنند و بیشترین عامل مقاومت به انسولین، چاقی و دیابت هستند. در بعضی فرآورده های غذایی برای افزایش طعم، شیرینی یا ماندگاری به آن ها شیرین کننده هایی افزوده میشود که به نظر مصرف کننده قند محسوب نمی شوند اما مشابه قند و شکر قند خون را به سرعت بالا می برند. شیرین کننده هایی مثل شربت ذرت با فروکتوز بالا، ملاس، دکستروز، مالتوز، گلوکز، فروکتوز و حتی عسل و شیرهها در فرآوری مواد غذایی، بیشترین خیز قندی و انسولینی را در خون دارند.
بنابراین در هنگام خرید محصولات کارخانه ای حتما ترکیبات مندرج بر روی بسته بندی محصول را بخوانید و با آگاهی از آن استفاده کنید.