محمدجواد حق شناس: شرایط اقتضا کند به لاریجانی هم فکر میکنیم/ با آمدن بایدن اتفاق خوبی برای ایران نمی افتد/ اصلاحطلبان با حمایت از روحانی ضرر کردند
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: اصلاحطلبان در مورد آقای روحانی تجربه تلخ و شیرین و البته سنگینی داشتند. در فرستادن روحانی به پاستور موفق عمل کردند اما به لحاظ سازمانی و پایگاه رأی ضرر بسیار کردند.

به گزارش دیده بان ایران؛ خبرگزاری تسنیم گفتگویی با محمدجواد حقشناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و از اعضای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه میآید.
جریانی در کشور منتظر نتیجه انتخابات آمریکا نیست
اینکه مثلا گفته میشود برخی جریانها منتظر تعیین تکلیف انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بودهاند درست نیست چرا که انتخابات آمریکا همیشه در همین زمان با انتخابات در ایران تلاقی دارد.
واقعیت این است که ماراتن انتخابات و رقابتهای انتخاباتی میان کاندیداهای معرفی شده از بهمن شروع میشود که من نام آن را وزنکشی انتخاباتی میگذارم.
بهمن ماه است که افراد در شورای نگهبان تعیین تکلیف و جریانهای سیاسی متوجه میشوند که باید به سمت حمایت از چه کسانی بروند. البته این مسئله بیشتر در جریان اصلاحطلب مطرح است چون جریان اصولگرایی خیلی نگران تأیید صلاحیتها نیست.
از نظر مردم اصلاح طلبان فاصله زیادی با حد مطلوب دارند
مدتهاست که رقابت اصلی بین اصولگرایی و اصلاحطلبی نیست. رقابت بین خواست و اراده مردم در مقابل خواست و اراده اقلیت قدرتمندی است که حاکمیت را در اختیار دارند.
این اقلیت در دو دهه اخیر چون اصولگرایان را نزدیکتر به خود میدید از آن پشتیبانی و به عنوان ویترین خود استفاده میکرد.
از سوی دیگر مردم نیز در شرایط مشابه، چارهای جز حمایت و پشتیبانی از اصلاحطلبان نمیدیدند. از نظر مردم اصلاح طلبان فاصله زیادی با حد مطلوب دارند، اما در تقابل با اقلیت قدرتمند اصلاحطلبان را گزینه بهتری دیده و امیدوار بودند از این طریق شرایط جامعه و فضای سیاسی کشور را به نفع مردم تغییر دهند.
تحریم انتخابات «خشونتورزی» است
به شخصه اساساً با تحریم انتخابات مشکل دارم و آن را حقی مربوط به جامعه میدانم. گروهی که حق را از خودش دریغ کند، به لحاظ منطق قابل همراهی نیست.
از سوی دیگر، تحریم را یک نوع خشونتورزی هرچند ملایم میدانم. راهکار جریان اصلاحطلب قطعاً نباید تحریم باشد. اگر تحریم را یک راهکار بدانیم قطعاً به عنوان آخرین نقطه ماجرا باید به آن فکر کنیم.
ممکن است درست در بزنگاه انتخابات شاهد آن باشیم که باز هم روحیه خستگیناپذیر اصلاحطلبان و پشتوانه رأی مردم حماسهای دیگر را رقم بزند.
اصلاحطلبان هیچگاه حضور در انتخابات را منتفی نمیکنند
تفکر اصلاحطلبی، زاده اصلاحطلبان امروز نیست؛ بلکه تفکری است بسیار عمیقتر و گستردهتر از آنچه که بعضی بخواهند حذف و مرگ آن را جشن بگیرند بنابراین اصلاحطلبان هیچگاه حضور خود در انتخابات را منتفی نخواهند کرد. هرگاه فضای سیاسی کشور حداقلهای امکان حضور را داشته باشد اصلاحطلبان حاضر خواهند بود و شانس پیروزی نیز خواهند داشت.
اعتماد ملی به دنبال کاندیدای اختصاصی در ۱۴۰۰
جهانگیری و عارف هر دو از شخصیتهای شناخته شده و بارز اصلاح طلب محسوب میشوند و کاملاً طبیعی است که از گزینههای جدی اصلاحطلبان برای ریاست جمهوری باشند.
در مورد حزب اعتماد ملی، مواضع اعلام خواهد شد و در نشستهای کمیته تعامل دفتر سیاسی حزب به این نتیجه رسیدیم که اعتماد ملی در انتخابات آینده کاندیدای اختصاصی داشته باشد.
تعدادی از اعضا پیشنهاد کاندیداتوری من را هم دادهاند و اعلام کردند که گزینهشان من هستم و من هم مخالفتی نکردم.
اصلاحطلبان با حمایت از روحانی ضرر کردند
دنیای سیاست دنیای واقعیات و ممکنات است. اصلاحطلبان در مورد آقای روحانی تجربه تلخ و شیرین و البته سنگینی داشتند. در فرستادن روحانی به پاستور موفق عمل کردند اما به لحاظ سازمانی و پایگاه رأی ضرر بسیار کردند.
آموزههای تجربه روحانی قطعاً در تصمیمات آینده اصلاحطلبان اثرگذار و کارساز خواهد بود.
شرایط اقتضا کند به لاریجانی هم فکر میکنیم
طبیعی است که در بدو امر اصلاح طلبان ترجیح میدهند نامزدی اصلاح طلب و باورمند به آموزههای اصلاح طلبی و نقش وظایف مردم در حوزه قدرت داشته باشند و اگر شرایط اقتضا کند ممکن است در مورد آقای لاریجانی هم فکر کنند، اما این گزینه بسیار بعید خواهد بود .
هم اصلاحطلبان درگیر مسائل داخلی و تجارب قبلی خود هستند و هم اینکه در طرف مقابل افرادی همچون لاریجانی از جمله همان اصول گرایانی است که اقلیت قدرتمند قصد دارد ایشان را بازنشسته و از دور سیاستورزی خارج کند.
حمایت اصلاحطلبان از کاندیداتوری ظریف نیازمند تأمل است
به نظر میرسد عدهای در مورد اینکه میتوانیم روی موقعیت ظریف برای ریاست جمهوری هم تأمل کنیم، تفکر دارند.
نظر قطعی و صریح در این خصوص که آیا جریان اصلاحطلب آمادگی دارد این دوره هم خارج از جریان اصلاح طلبی گزینهای را انتخاب کند، نیازمند تأمل بیشتری است و فکر میکنم این بار احتیاط بیشتری خواهد کرد.
حداقل با توجه به تجربهای که در طول هفت سال گذشته به دست آوردیم، انتظار میرود جریان اصلاحطلب با تأمل بیشتری رفتار کند و به هر قیمتی آرای خود را در سبد نامزدهای انتخاباتی نریزد.
با آمدن بایدن اتفاق خوبی برای ایران نمی افتد
علیالقاعده باید از رفتن ترامپ بیشتر خوشحال باشیم تا ماندنش در کاخ سفید. اما اینکه بگوییم با تیم جدید در کاخ سفید اتفاق خوبی برای ایران بیفتد را قبول ندارم.
ما می دانیم که کشورها دنبال منافع خود هستند و در جاهایی منافع ایران و آمریکا کاملا در تقابل است. در جایی که تقابل وجود دارد مجبور به ایستادگی در مقابل آمریکا هستیم. اما در حوزه روابط بین الملل میتوان به جای تمرکز بر نقاط متضاد، انرژی را در بخش هایی که امکان رفتارهای برد - برد وجود دارد قرار دهیم.