معاون سازمان زمینشناسی: مهمترین کانون گردوغبار فعلی تهران تالاب خشکیده صالحیه در استان البرز است
در حالی که آسمان تهران برای چندمین روز متوالی در مه گرد و غبار فرو رفته، معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، از تالاب خشک شده صالحیه در جنوب غربی تهران به عنوان مهمترین کانون فعال گرد و غبار در پایتخت نام برد و اعلام کرد: تشدید خشکسالی، وزش بادهای منطقهای و فعال شدن کانونهای داخلی شرایط پایدار آلودگی هوا را رقم زده است

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ در حالی که آسمان تهران برای چندمین روز متوالی در مه گرد و غبار فرو رفته، معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، از تالاب خشک شده صالحیه در جنوب غربی تهران به عنوان مهمترین کانون فعال گرد و غبار در پایتخت نام برد و اعلام کرد: تشدید خشکسالی، وزش بادهای منطقهای و فعال شدن کانونهای داخلی شرایط پایدار آلودگی هوا را رقم زده است.
ریزگرد یا گرد و غبار (Dust Storm)، ذرات جامد معلق در هوا هستند که قطرشان معمولاً کمتر از ۱۰ میکرون است. این ذرات میتوانند منشأ طبیعی یا انسانی داشته باشند و از بیابانها، زمینهای خشک، خشکشدن تالابها یا فعالیتهای صنعتی و کشاورزی ناشی شوند. طوفانهای گرد و غبار پدیدهای جدید در ایران نیستند، اما شدت، وسعت و تکرار آنها در دو دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است. نخستین گزارشهای نگران کننده از افزایش گرد و غبار، به اوایل دهه ۱۳۸۰ بازمیگردد؛ اما بحران واقعی از سال ۱۳۸۴ به بعد بهویژه در خوزستان، ایلام، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان محسوس شد.
خشکسالیهای مداوم و کاهش بارندگی، خشکشدن تالابهای مرزی و داخلی مانند هورالعظیم، بختگان، جازموریان، هامون، کاهش منابع آبی ورودی از کشورهای همسایه مانند ترکیه، افغانستان و عراق، تغییر کاربری اراضی و بیتوجهی به مدیریت منابع طبیعی و ساخت سدهای مرزی در کشورهای همسایه و جنگ و بیثباتی سیاسی در منطقه از دلایل تداوم و تکرار این پدیده اعلام شده است.
این پدیده در کشور دارای دو منشأ داخلی و خارجی است؛ کانون خارجی گرد و غبار عراق، سوریه، عربستان، شمال آفریقا و کانونهای داخلی آن شامل سیستان و بلوچستان، خوزستان، کرمان، یزد، خراسان جنوبی و جنوب سمنان بوده است