چراغ سبز دولت به شهرفروشی/ تشکری هاشمی، عضو شورا: هیچ چیز شورای شهر تهران مشخص نیست/ صدور تراکم شناور باید با دقت بررسی شود
پس از تصمیمگیری برای بازسازی شهر تهران و سپردن مدیریت آن به شهرداری، بسیاری از کارشناسان حوزه شهری درباره رانت جدید پس از جنگ هشدار دادند، چراکه خطر فساد، رانت و تراکمفروشی در این حوزه بسیار زیاد است. حال سوال مهم این است که این پروژه، طرح بازسازی است، یا آغاز بینظمی شهری؟ سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران به خبرنگار دیدهبان ایران میگوید که «هنوز هیچ چیزی برای شورای شهر تهران مشخص نیست» و این زنگ خطر «عدالت شهری» را به صدا در میآورد. او همچنین خاطرنشان کرد: «احتمال دارد شهرداری به دنبال فروش تراکم شناور باشد. این راهحل قابل طرح است، اما باید به صورت دقیق بررسی شود. به دلیل آن که در جلسه شورای شهر تهران موضوع متقنی مطرح نشد، همچنان منتظر مصوبه دولت میمانیم تا مشخص شود که مصوبه دولت با قوانین موجود در تعارض نباشد. اگر مصوبه دولت در تعارض با قوانین باشد، به خودی خود توسط دستگاههای نظارتی مورد ایراد و حتی ابطال قرار میگیرد.»

دیدهبان ایران؛ پریسا هاشمی: چند جلسه اخیر شورای شهر تهران به بررسی تابآوری پایتخت در مقابل حمله مجدد احتمالی اختصاص داشت، اما شهردار تهران راهی دیگر را گشود و وظایف دولت را برعهده گرفت تا با افزایش ۴۰ تا ۴۵ درصدی تراکم، هزینه بازسازی پایتخت را تامین کند. اما راهی که برای این منظور در نظر گرفته شده، بسیار خطرناک است. علیرضا زاکانی، شهردار تهران، اعلام کرده که در پی حمله نظامی اخیر و تخریب برخی منازل در پایتخت، دولت مسئولیت بازسازی را بهطور کامل به شهرداری تهران واگذار کرده است. در همین راستا، شهرداری پیشنهادی را ارائه داده که براساس آن، تا سقف ۴۵ درصد تراکم مازاد بر طرح تفصیلی به واحدهای تخریبشده اختصاص داده میشود؛ در مواردی نیز که امکان اختصاص مستقیم این تراکم وجود ندارد، مجوز ساخت به ساختمانهای دیگر واگذار شده و درآمد حاصل، صرف بازسازی میشود.
این تصمیم که اجرای آن برای تهران با موافقت دولت مواجه شده و برای اجرا در سطح ملی نیز در حال بررسی است، با واکنش منتقدانی مواجه شده که آن را گامی دیگر در مسیر شهرفروشی و بیتوجهی به طرحهای جامع و تفصیلی شهر تهران میدانند. این در حالی است که پیش از این، نرجس سلیمانی، عضو شورای شهر با اشاره به عملکرد بحثبرانگیز کمیسیون ماده ۵، گفته بود: «این کمیسیون نباید به قلک شهرداری تبدیل شود.»
سوابق شهرداری تهران در صدور مصوباتی مانند ساخت هتل ۳۰ طبقه در ولنجک با رای کمیسیون ماده ۵ که با مخالفت شدید کارشناسان و حتی اعضای دولت مواجه شد، نگرانیها را درباره نهادینه شدن این رویه تشدید کرده است. در شرایطی که دولت و شهرداری بر لزوم افزایش تابآوری شهری تأکید دارند، این پرسش جدی مطرح است که آیا تهران پس از هر بحران، باید با فروش دوبارهاش ترمیم شود؟
افزایش تراکم ممکن است معضلاتی به وجود آورد
سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران در پاسخ به این پرسش که آیا فروش تراکم توسط شهرداری به ساختمانهای دیگر برای تامین هزینه بازسازی منازل تخریبشده، میتواند زمینه فساد را ایجاد کند یا خیر، تاکید کرد: «تاکنون هیچ چیزی شفاف نشده و همانطور که آقای شهردار هم در گزارش خود مطرح کرد، نحوه واگذاری تراکم، جبران خسارات، بحثهای مربوط به شهرسازی شامل کمیسیون ماده ۵ و شورای عالی شهرسازی و معماری هنوز مشخص نشده است. طبق گزارش، فعلا مساله در حد کلیات است.»
او با تاکید مجدد بر این که مشخص نیست که دقیقا قرار است چه اقدامی در این مورد انجام شود، افزود: «اگر قرار است این تراکم برای بناهای موجود (تخریبشده) صادر شود، ممکن است معضلاتی را به وجود آورد و به نامتقارن شدن بناها در بین ساختمانهای اطراف و از بین رفتن خط آسمان منجر شود. این اقدام حقوق مکتسبهای را برای دیگر بناها به وجود میآورد و ساختمانهای اطراف میگویند که چرا این تراکم به ساختمان ما تعلق نمیگیرد؟»
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با اشاره به این که احتمال دارد تراکم به صورت سیار باشد، گفت: «این هم راهحلی قابل طرح است، اما باید به صورت دقیق بررسی شود. به دلیل آن که در جلسه شورای شهر تهران موضوع متقنی مطرح نشد، همچنان منتظر مصوبه دولت میمانیم تا مشخص شود که مصوبه دولت با قوانین موجود در تعارض نباشد. اگر مصوبه دولت در تعارض با قوانین باشد، به خودی خود توسط دستگاههای نظارتی مورد ایراد و حتی ابطال قرار میگیرد.»
تشکری هاشمی تاکید کرد: «قطع به یقین مردم آسیبدیده از این جنگ باید به شرایط اول، بلکه بهتر از شرایط اول برگردند. ما تا آخرین لحظه این بحث را پیگیری میکنیم تا چیزی غیر از این اتفاق نیفتد. اما برای شیوه و روش رسیدن به این هدف باید منتظر مصوبات دولت و کمیسیون ماده ۵ باشیم و اگر نیاز بود در شورای شهر تهران نیز موارد حائز اهمیت را مطرح کنیم. ما موضوعات را پیگیری میکنیم و اجازه نمیدهیم که مبهم باقی بماند. اما تاکید میکنم که آسیبدیدهها نباید بگویند که «ما در گیر و دار بروکراسی و قوانین و مقررات پیچیده گرفتار شدیم و مشکل ما حل نخواهد شد.» باید در کوتاهترین زمان مشکل شهروندان حل شود.»
منبع: دیدهبان ایران