زیره سیاه ممکن است سطح کلسترول و چربی خون را پایین بیاورد
براساس یک کارآزمایی بالینی، زیره سیاه که معمولاً برای طعمدهی به غذا مورد استفاده قرار میگیرد، به بهبود سطح چربی و کلسترول، مقابله با چاقی و حمایت از سلامت قلبی کمک میکند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ براساس یک کارآزمایی بالینی، زیره سیاه که معمولاً برای طعمدهی به غذا مورد استفاده قرار میگیرد، به بهبود سطح چربی و کلسترول، مقابله با چاقی و حمایت از سلامت قلبی کمک میکند.
داوطلبانی که اضافهوزن داشتند و ۸ هفته روزانه تنها یک قاشق غذاخوری زیره سیاه مصرف کردند، با بهبود شاخصهای کلیدی در آزمایش خون خود مواجه شدند.
به گفته پژوهشگران، میتوان از این ادویه خوشطعم برای کمک به پیشگیری از بیماریهای مرتبط با اضافهوزن طولانیمدت استفاده کرد.
ادویه باستانی و تحقیقات مدرن
استفانی شیف، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی در بیمارستان هانتینگتون، که زیر نظر شبکه بهداشت نورثول در نیویورک فعالیت میکند، بدون آنکه نقشی در این مطالعه داشته باشد به اپک تایمز گفت: «بالغ بر ۳ هزار سال است که مصریها، رومیها و یونانیها از زیره سیاه استفاده میکنند.»
پژوهشگران برای بررسی فواید سلامتی زیره سیاه که به سیاهدانه هم معروف است، چندین آزمایش سلولی و کارآزمایی بالینی انجام دادند.
در این مطالعه که در ماه سپتامبر در نشریه علوم و تغذیه انتشار یافت، ۴۲ داوطلب بزرگسال با اضافهوزن و کلسترول بالا شرکت کردند. داوطلبان به دو گروه تقسیم شدند. گروه آزمایش که ۲۲ نفر در آن بودند و زیره سیاه دریافت کردند و گروه کنترل که ۲۰ نفر در آن حضور داشتند.
افرادی که ۸ هفته روزانه ۵ گرم پودر زیره سیاه- حدود یک قاشق غذاخوری- مصرف کردند، با کاهش تریگلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی پایین یا کلسترول بد و کلسترول تام مواجه شدند. در عینحال، سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا یا کلسترول خوب در آزمایش آنها افزایش پیدا کرد.
پژوهشگران در کشت سلولی دریافتند که عصاره زیره سیاه فرایند چربیزایی- تشکیل سلولهای جدید چربی در بدن- را مهار میکند که نشان میدهد این ادویه در پیشگیری از چاقی مؤثر است. با اینحال، پژوهشگران کاهش وزن داوطلبان را در طول مطالعه بررسی نکردند.
شیف گفت: «فواید سلامتمحور زیره سیاه به تیموکینون مربوط میشود؛ ترکیبی که از خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی برخوردار است. التهاب باعث تصلب شرایین میشود و بر سوختوساز چربی و کلسترول اثر میگذارد که درنهایت به افزایش کلسترول بد و بالا رفتن تریگلیسرید میانجامد.
این مطالعه با تکیه به تحقیقات پیشین انجام گرفته است، از جمله تحقیقی که در آن ۴۵ خانم با مصرف روزانه روغن زیره سیاه وزن کم کردند و همزمان با کاهش چربی و اشتها مواجه شدند. مطالعه دیگری نشان داد که دانه زیره سیاه، بهصورت پودر و روغن، التهاب مرتبط با بیماری قلبی، سرطان و دیابت نوع ۲ را به حداقل میرساند.
آکیکو کوجیما یوآسا، نویسنده اصلی مطالعه و دانشیار مدرسه عالی زندگی و بومشناسی انسانی در دانشگاه متروپولیتن اوساکا، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «این مطالعه بهخوبی نشان میدهد که زیره سیاه در پیشگیری از چاقی و بیماریهای مرتبط با سبک زندگی مفید است.»
پژوهشگران افزودند که برخلاف داروهای شیمیایی ضدچاقی که اغلب عوارض جانبی دارند، عصاره زیره سیاه یک جایگزین ایمن با عوارض جانبی حداقلی به شمار میآید. با اینحال، آنها تأکید دارند که تعیین ایمنی، قابلیت جذب زیستی و اثربخشی آن در انسانها مستلزم انجام تحقیقات بیشتر است.
تداخل دارویی
میشل روتنشتاین، متخصص تغذیه قلب و عروق و مالک مجموعه انتایرلی نوریشد، که نقشی در این مطالعه نداشت، به اپک تایمز گفت: «برخی از افراد باید در اضافهکردن زیره سیاه به رژیم غذایی خود محتاط باشند.»
این افراد شامل خانمهای باردار یا شیرده، افراد مبتلا به اختلالات خونریزی، افرادی که داروهای فشار یا قند خون مصرف میکنند و افرادی میشوند که قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرند.
روتنشتاین افزود که این افراد ممکن است به دلیل تأثیر زیره سیاه در رقیقکردن خون با عوارض جانبی منفی مانند افزایش خطر خونریزی یا نوسانات فشار و قند خون مواجه شوند.
او گفت که این مطالعه مقدماتی بوده و در تفسیر نتایج آن باید احتیاط کنیم. «زیره سیاه ممکن است برای برخی از افراد مفید باشد، اما بهتر است که آن را بهعنوان یک افزودنی کوچک و کمکی در نظر بگیریم و آن را یک راهحل قطعی دانیم.»
زیره سیاه معجزه نمیکند
شیف گفت: «وقتی پای سلامتی و تندرستی به میان میآید، توجه به تصویر کلی حائز اهمیت است. افراد باید سطح انتظارات خود را پایین بیاورند.»
او گفت: «زیره سیاه بهتنهایی باعث تغییر وزن یا سلامتی نمیشود و نمیتواند معجزه کند.»
او افزود که زیره سیاه مانند بسیاری از گیاهان و ادویههای پرکاربرد زمانی بیشترین تأثیر را دارد که با سایر غذاهای سالم، راهکارهای کاهش استرس، عادتهای خواب مناسب و تحرک بدنی منظم همراه شود.